Η Αίσθηση του αριθμού στις πρώτες τάξεις του δημοτικού

Διπλωματική Εργασία uoadl:3262607 71 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Διδακτική των Μαθηματικών στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση
Βιβλιοθήκη Σχολής Επιστημών της Αγωγής
Ημερομηνία κατάθεσης:
2023-02-14
Έτος εκπόνησης:
2023
Συγγραφέας:
Κονταδάκη Σοφία
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
1) κ.Μούτσιος-Ρέντζος Ανδρέας, Επίκουρος Καθηγητής Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης, Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
2)κ. Κολέζα Ευγενία, Καθηγήτρια Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης, Πανεπιστήμιο Πατρών
3)κ. Νικολαντωνάκης Κωνσταντίνος, Καθηγητής Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης, Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας
Πρωτότυπος Τίτλος:
Η Αίσθηση του αριθμού στις πρώτες τάξεις του δημοτικού
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Η Αίσθηση του αριθμού στις πρώτες τάξεις του δημοτικού
Περίληψη:
Η παρούσα έρευνα μελετά αν οι μαθητές/μαθήτριες της Α΄ και Β΄ Δημοτικού έχουν αναπτύξει την αίσθηση αυτού που καλούμε αριθμό. Αυτό σημαίνει δεξιότητες που οδηγούν στην ικανότητα των μαθητών/μαθητριών της Α΄ και Β΄ Δημοτικού να αντιλαμβάνονται την έννοια των αριθμών για να εκτελούν αριθμητικές πράξεις, για την ανάπτυξη στρατηγικών λύσης αριθμητικών προβλημάτων, την εκτέλεση νοερών πράξεων με ευελιξία, τη σύγκριση αριθμών κ.λπ. καθώς και την εν γένει ικανότητα της διαχείρισης των αριθμών. Αυτό θα το λέμε Αίσθηση του Αριθμού.
Συγκεκριμένα, στην εργασία μας πραγματοποιήθηκε εμπειρική έρευνα σε 146 μαθητές/μαθήτριες Δημοτικού και συγκεκριμένα σε 84 μαθητές/μαθήτριες της Α’ Δημοτικού και 62 μαθητές/μαθήτριες της Β΄ Δημοτικού. Στους συμμετέχοντες χορηγήθηκαν αυτοσχέδια ερωτηματολόγια, τα οποία διερευνούσαν το βαθμό στον οποίο αρέσουν τα Μαθηματικά στους μαθητές/μαθήτριες, αλλά και το πόσο θεωρούν τον εαυτό τους καλό στα Μαθηματικά. Επίσης, αποτυπώθηκαν οι στάσεις των μαθητών/μαθητριών των πρώτων τάξεων του Δημοτικού απέναντι στα Μαθηματικά. Στη συνέχεια, τα ερωτηματολόγια περιείχαν ερωτήσεις που διερευνούσαν την ικανότητα των μαθητών/μαθητριών σε 8 διαστάσεις της αίσθησης του αριθμού, μέσα από αντίστοιχα χαρακτηριστικά που είχαν αναγνωριστεί νωρίτερα από την επισκόπηση της σχετικής βιβλιογραφίας. Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι οι μαθητές/μαθήτριες και στις δύο τάξεις του Δημοτικού είχαν την ικανότητα της αίσθησης του αριθμού και στα 8 χαρακτηριστικά που εξετάστηκαν. Μέσα από τα πορίσματα αυτής της έρευνας προέκυψαν χρήσιμα συμπεράσματα που μπορούν να αξιοποιηθούν από τους διδάσκοντες, αλλά και εκείνους που σχεδιάζουν αναλυτικά προγράμματα των μαθητών/μαθητριών στο Δημοτικό σχολείο, προκειμένου να ενισχύσουν τις δραστηριότητες που βοηθούν στην απόκτηση της αίσθησης του αριθμού από τους μαθητές/μαθήτριες, αλλά και να σχεδιάσουν στρατηγικές που θα αποβλέπουν στην αντιμετώπιση των δυσκολιών των μαθητών/μαθητριών στα Μαθηματικά σε μεγαλύτερες τάξεις του σχολείου.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Θετικές Επιστήμες
Λέξεις-κλειδιά:
Μαθηματικά, αίσθηση αριθμού, δημοτικό
Ευρετήριο:
Ναι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Όχι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
67
Αριθμός σελίδων:
121
Κονταδάκη_Σοφία.pdf (3 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο