Άγχος και καλαθοσφαίριση

Πτυχιακή Εργασία uoadl:3274919 66 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού
Βιβλιοθήκη Σχολής Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού
Ημερομηνία κατάθεσης:
2023-02-22
Έτος εκπόνησης:
2023
Συγγραφέας:
ΧΑΛΙΜΟΥΡΔΑΣ ΗΛΙΑΣ
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ,ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ,ΣΕΦΑΑ,ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Άγχος και καλαθοσφαίριση
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Άγχος και καλαθοσφαίριση
Περίληψη:
Πρωταρχικός στόχος αυτής της έρευνας είναι η διερεύνηση της συσχέτισης μεταξύ της ψυχολογικής προπόνησης των αθλητών, ειδικότερα αυτών στο άθλημα του ποδοσφαίρου, και της συνολικής επίδοσής τους. Για την επίτευξη αυτού του στόχου, η μελέτη διεξήγαγε μια βιβλιογραφική ανασκόπηση επιστημονικών άρθρων που βρέθηκαν σε διάφορες διαδικτυακές βάσεις δεδομένων όπως το Scholar, το Science Direct και το Pubmed.
Κατά τη διανοητική προετοιμασία, πρέπει να καθοριστούν ορισμένες ικανότητες, όπως η ρύθμιση στόχων, ο έλεγχος των επιπέδων ενθουσιασμού, η συγκέντρωση, η παρακολούθηση της συμπεριφοράς των παικτών και οι νοητικές ικανότητες που σχετίζονται με το ποδόσφαιρο. Με τη χρήση τεχνικών και γνωστικών τεχνικών, η αθλητική ψυχολογία μπορεί να μετατρέψει τον αρνητικό αντίκτυπο σε θετικό, παρέχοντας έτσι στον αθλητή οφέλη τόσο σε σωματική όσο και σε ψυχική πτυχή.
Αυτές οι μέθοδοι κατηγοριοποιούνται σε αυτές της χαλάρωσης, της αυτοδιοίκησης και του ενεργειακού ελέγχου, με τις πιο σημαντικές παρεμβάσεις να επικεντρώνονται στην αυτοεκτίμηση, την αυτοσυγκέντρωση, την αυτοσυζήτηση και άλλες, οι οποίες αναλύονται διεξοδικά στη συνέχεια.
Η μελέτη προσδιορίζει το άγχος ως τον κύριο παράγοντα που σχετίζεται με την ψυχολογία του αθλητή, με την έννοια να ερμηνεύεται ως στρεσογόνος παράγοντας που παίρνει τη μορφή άγχους χαρακτηριστικών ή άγχους κατάστασης. Οι ψυχολογικές διεργασίες και η αγωνιστική κατάσταση που βιώνει ο αθλητής μπορεί να έχει αρνητικό αντίκτυπο στην απόδοσή του, αλλά με τη βοήθεια ψυχολογικών παρεμβάσεων, το άγχος μπορεί να διατηρηθεί σε υψηλό επίπεδο απόδοσης.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Εκπαίδευση – Αθλητισμός
Λέξεις-κλειδιά:
Ψυχολογία καλαθοσφαιριστή, άγχος, στρες, αντιμετώπιση, ο ρόλος του προπονητή
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
36
Αριθμός σελίδων:
39
Άγχος και Καλαθοσφαίριση 2023.pdf (1 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο