Συμπληρώματα μικροθρεπτικών συστατικών στο σύνδρομο ευθραυστότητας: μια συστηματική ανασκόπηση και μέτα-ανάλυση τυχαιοποιημένων κλινικών δοκιμών

Διπλωματική Εργασία uoadl:3294695 71 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Κλινικές Μελέτες: Σχεδιασμός και Εκτέλεση
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2023-03-21
Έτος εκπόνησης:
2023
Συγγραφέας:
Παρασκευάς Θεμιστοκλής
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Σεργεντάνης Θεόδωρος, Επίκουρος Καθηγητής, Τμήμα Πολιτικών Δημόσιας Υγείας, ΠΑΔΑ
Ψαλτοπούλου Θεοδώρα, Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Ντάνασης-Σταθόπουλος Ιωάννης, Εξωτερικός Συνεργάτης, Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Συμπληρώματα μικροθρεπτικών συστατικών στο σύνδρομο ευθραυστότητας: μια συστηματική ανασκόπηση και μέτα-ανάλυση τυχαιοποιημένων κλινικών δοκιμών
Γλώσσες εργασίας:
Αγγλικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Συμπληρώματα μικροθρεπτικών συστατικών στο σύνδρομο ευθραυστότητας: μια συστηματική ανασκόπηση και μέτα-ανάλυση τυχαιοποιημένων κλινικών δοκιμών
Περίληψη:
Εισαγωγή: Τα άτομα με σύνδρομο ευθραυστότητας βρίσκονται σε κίνδυνο για αυξημένη νοσηρότητα και θνησιμότητα. Τα χαμηλά επίπεδα πολλών βιταμινών και μετάλλων έχουν συσχετιστεί με μεγαλύτερη επίπτωση και βαρύτητα του συνδρόμου ευθραυστότητας. Συχνά στην κλινική πράξη χρησιμοποιούνται από του στόματος συμπληρώματα χωρίς επαρκείς ενδείξεις.
Στόχοι: Να καθορίσουμε το αποτέλεσμα των συμπληρωμάτων μικροθρεπτικών συστατικών σε μέτρα σωματικής ευθραυστότητας, στην θνησιμότητα και άλλες εκβάσεις που σχετίζονται με τον ασθενή.
Μέθοδοι: Τον Σεπτέμβριο του 2022 πραγματοποιήθηκε μια συστηματική αναζήτηση στις βάσεις δεδομένων PubMed και Embase και συμπεριλήφθηκαν τυχαιοποιημένες κλινικές που διερεύνησαν την επίδραση της συμπλήρωσης μικροθρεπτικών συστατικών σε άτομα με σύνδρομο ευθραυστότητας. Η βεβαιότητα των διαθέσιμων στοιχείων (certainty of evidence) καθορίστηκε βάσει των κατευθυντήριων οδηγιών GRADE.
Αποτελέσματα: Συμπεριλάβαμε 18 μελέτες που περιγράφονται σε 30 δημοσιευμένα άρθρα. Όλες οι μελέτες αναφέρονταν σε συμπληρώματα βιταμίνης D, είτε σε πολυσυμπληρώματα που περιείχαν έναν αριθμό μικροθρεπτικών. Μόνο 7 από τις 18 μελέτες χρησιμοποίησαν μια καθιερωμένη κλίμακα ευθραυστότητας για την αξιολόγηση των συμμετεχόντων. Όσον αφορά τον κίνδυνο συστηματικού σφάλματος, η συνολική ποιότητα των μελετών ήταν μέτρια. Για τα συμπληρώματα βιταμίνης D, 7 μελέτες (2600 συμμετέχοντες) ανέφεραν την ολική θνησιμότητα (RR: 1.04, 95% CI: 0.83 to 1.31, I2=35%) με μέτριο βεβαιότητα, ενώ μόνο μία μελέτη ανέφερε τις αλλαγές των επιπέδων ευθραυστότητας. Για τα πολυσυμπληρώματα, βρήκαμε 4 μελέτες (180 συμμετέχοντες) για την θνησιμότητα (δεν πραγματοποιήθηκε ποσοτική σύνθεση) και 2 μελέτες για τις αλλαγές των επιπέδων ευθραυστότητας (MD= -0.28, 95% CI: -0.71 to 0.16, I2=0%) με πολύ χαμηλή βεβαιότητα και για τις δύο εκβάσεις.
Συμπεράσματα: Η λήψη συμπληρωμάτων βιταμίνης D πιθανώς οδηγεί σε μικρή ή καθόλου αλλαγή στη θνησιμότητα από κάθε αιτία και στη συχνότητα πτώσης, ενώ μπορεί να οδηγήσει σε μικρή διαφορά στα κατάγματα σε άτομα με σύνδρομο ευθραυστότητας. Για πολυσυμπληρώματα, η βεβαιότητα των διαθέσιμων στοιχείων ήταν πολύ χαμηλή για τις κύριες και τις δευτερεύουσες εκβάσεις. Η μελλοντική έρευνα για το σύνδρομο ευθραυστότητας θα πρέπει να επικεντρωθεί σε εκβάσεις που σχετίζονται με τον ασθενή, όπως η αλλαγή στα επίπεδα αδυναμίας, η γνωστική λειτουργία και σε λειτουργικά μέτρα.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Γηριατρική, Συμπληρώματα διατροφής, Βιταμίνες, Μικροθρεπτικά, Σύνδρομο ευθραυστότητας
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
50
Αριθμός σελίδων:
58
Paraskevas_Themistoklis_MsC.pdf (1 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο