Η διαχείριση κρίσεων στη σχολική κοινότητα και ο ρόλος του διευθυντή/ηγέτη

Διπλωματική Εργασία uoadl:3294722 111 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Διαχείριση και Ανάπτυξη της Σχολικής Μονάδας: Παιδαγωγικές και Διοικητικές Πρακτικές
Βιβλιοθήκη Σχολής Επιστημών της Αγωγής
Ημερομηνία κατάθεσης:
2023-03-12
Έτος εκπόνησης:
2023
Συγγραφέας:
Παούρη Αργυρώ
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Επιβλέπων καθηγητής: Θωμάς Μπαμπάλης, Καθηγητής - Κοσμήτορας, Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης, Ε.Κ.Π.Α
Συνεπιβλέπων 1: Κωνσταντίνα Τσώλη, Επίκουρη Καθηγήτρια, Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης, Ε.Κ.Π.Α
Συνεπιβλέπων 2: Νικόλαος Αλεξόπουλος, Επίκουρος Καθηγητής, Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης, Ε.Κ.Π.Α
Πρωτότυπος Τίτλος:
Η διαχείριση κρίσεων στη σχολική κοινότητα και ο ρόλος του διευθυντή/ηγέτη
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Η διαχείριση κρίσεων στη σχολική κοινότητα και ο ρόλος του διευθυντή/ηγέτη
Περίληψη:
Η παρούσα θεωρητική – ερευνητική μελέτη στοχεύει στη διερεύνηση του ζητήματος των κρίσεων που πραγματοποιούνται στις σχολικές μονάδες και τον ρόλο που διαδραματίζει ο διευθυντής/ηγέτης ως προς αυτές.
Βασικός σκοπός της παρούσας μεταπτυχιακής εργασίας είναι να μελετήσει τις απόψεις των διευθυντών και υποδιευθυντών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, αναφορικά με το ζήτημα της διαχείρισης κρίσεων και εν συνεχεία να διεξαχθούν τα ανάλογα συμπεράσματα για το ρόλο τους στο συγκεκριμένο ζήτημα.
Στο πρώτο μέρος της παρούσας εργασίας γίνεται μια θεωρητική προσέγγιση της έννοιας της «κρίσης», των διάφορων μορφών με τις οποίες εμφανίζεται σε μια σχολική μονάδα, καθώς και ο τρόπος με τον οποίο γίνεται η διαχείρισή της.
Στη συνέχεια, το δεύτερο μέρος της μεταπτυχιακής εργασίας περιλαμβάνει το ερευνητικό τμήμα, όπου αφορά τη μεθοδολογία έρευνας, την ανάλυση του υλικού, τα συμπεράσματα, τη συζήτηση και τις προτάσεις.
Η έρευνα πραγματοποιήθηκε με σκοπό τη διερεύνηση των διαφόρων ειδών κρίσεων που είναι δυνατό να εκδηλωθούν σε μια σχολική μονάδα, καθώς και το ρόλο που διαδραματίζει ο διευθυντής/ηγέτης κατά τη διαχείρισή και αντιμετώπισή της. Για να πραγματοποιηθεί η έρευνα, χρησιμοποιήθηκε το εργαλείο της ημιδομημένης συνέντευξης, ενώ συμμετείχαν 10 διευθυντές και υποδιευθυντές που εργάζονται σε σχολεία (πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης) στην Αττική και την Αιτωλοακαρνανία.
Κατά την επεξεργασία του υλικού των συνεντεύξεων αναδείχθηκαν οι συχνότεροι τύποι κρίσεων που έχουν κληθεί να αντιμετωπίσουν οι διευθυντές μιας σχολικής μονάδας, τα βήματα που ακολουθούν για την πρόληψη και την αντιμετώπισή της, καθώς και τα εμπόδια που έχουν αντιμετωπίσει. Ακόμη, διερευνάται η κατάρτιση που έχουν λάβει αναφορικά με τις κρίσεις και την αντιμετώπισή τους.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Εκπαίδευση
Λέξεις-κλειδιά:
Κρίσεις, διευθυντής, ηγέτης, αποτελεσματική διαχείριση, πρωτοβάθμια εκπαίδευση, δευτεροβάθμια εκπαίδευση, πρόληψη, παρέμβαση, ανάκαμψη, κατάρτιση
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Όχι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
139
Αριθμός σελίδων:
150
Διπλωματική Παούρη Αργυρώ .pdf (1 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο