Η επίδραση των μικροβιακών αποικισμών στην αναπνευστική λειτουργία παιδιών και νεαρών ενηλίκων με κυστική ίνωση

Διπλωματική Εργασία uoadl:3297523 48 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Παιδιατρική Λοιμωξιολογία
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2023-03-13
Έτος εκπόνησης:
2023
Συγγραφέας:
Κοτζαμάνη Μαρίνα-Τριανταφυλλιά
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Ελπίδα Χατζηαγόρου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή, ΑΠΘ
Μαρίζα Τσολιά, Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Αλεξάνδρα Σολδάτου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Η επίδραση των μικροβιακών αποικισμών στην αναπνευστική λειτουργία παιδιών και νεαρών ενηλίκων με κυστική ίνωση
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Η επίδραση των μικροβιακών αποικισμών στην αναπνευστική λειτουργία παιδιών και νεαρών ενηλίκων με κυστική ίνωση
Περίληψη:
Εισαγωγή: Η πνευμονοπάθεια της κυστικής ίνωσης ( Cystic Fibrosis, CF ) αποτελεί κύρια αιτία νοσηρότητας και θνητότητας για τους ασθενείς. Λόγω της συχνής χορήγησης αντιβιοτικών, αναδυόμενα παθογόνα συχνότερα αποικίζουν το αναπνευστικό των ασθενών. Η κλινική σημασία των αποικισμών δεν έχει πλήρως αποσαφηνιστεί.
Μέθοδος: Πρόκειται για αναδρομική μελέτη με στόχο τη διερεύνηση της σχέσης ανάμεσα στην μεταβολή της αναπνευστικής λειτουργίας και τους αποικισμούς του αναπνευστικού. Τα δεδομένα αντλήθηκαν από τον ιατρικό φάκελο ασθενών που παρακολουθούνταν την περίοδο 2017-2021 στη μονάδα κυστικής ίνωσης του Ιπποκράτειου νοσοκομείου Θεσσαλονίκης. Η αναπνευστική λειτουργία αξιολογήθηκε με σπιρομέτρηση και τη δοκιμασία έκπλυσης αερίου με πολλαπλές αναπνοές. Οι αποικισμοί καταγράφονταν σε κάθε προγραμματισμένη επίσκεψη.
Αποτελέσματα: Στη μελέτη συμπεριλήφθηκαν 107 ασθενείς (μέση ηλικία 12.1 έτη κατά την πρώτη επίσκεψη). Ο βίαια εκπνεόμενος όγκος σε 1 δευτερόλεπτο (ppFEV1) και ο δείκτης κάθαρσης πνευμόνων (LCI) ήταν οι κύριες εκβάσεις. Τα πιο κοινά είδη αποικισμού ήταν παροδικός με μη πολυανθεκτική Pseudomonas aeruginosa (Non Multidrug Resistant P. aeruginosa, N-MDR-PA) και παροδικός με MSSA. Ασθενείς με χρόνιο MDR-PΑ, παροδικό MRSA και χρόνιο Mycobacterium abscessus αποικισμό είχαν στατιστικά σημαντικά μειωμένη τιμή ppFEV1 (Συντελεστής β (95% CI) = -14.54 (-26.83, -2.25); -10.60 (-19.00, -2.19) και -24.78 (-46.96, -2.59), αντίστοιχα, (p<0.05)). Δεν βρέθηκαν στατιστικά σημαντικές συσχετίσεις με τον LCI.
Συμπεράσματα: Τα αποτελέσματα παρουσιάζουν ομοιότητα με άλλα πρόσφατα δημοσιοποιημένα δεδομένα. Το μικρό μέγεθος του πληθυσμού αποτέλεσε περιορισμό της μελέτης. Μεγαλύτερες κοορτές ασθενών και διερεύνηση είναι απαραίτητα.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Κυστική ίνωση, ΚΙ, FEV1, LCI, Αποικισμός, Αναπνευστική λειτουργία
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
211
Αριθμός σελίδων:
101
Kotzamani_Marina_MSc.pdf (21 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο