Καταγραφή και Ανάδειξη της Γεωλογικής Κληρονομιάς της νήσου Κέρκυρας, Ιόνιο Πέλαγος, Ελλάδα

Πτυχιακή Εργασία uoadl:3298422 57 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος
Βιβλιοθήκη Σχολής Θετικών Επιστημών
Ημερομηνία κατάθεσης:
2023-03-13
Έτος εκπόνησης:
2023
Συγγραφέας:
Καζιάνη Δέσποινα
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Χαρίκλεια Ντρίνια Καθηγήτρια Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Καταγραφή και Ανάδειξη της Γεωλογικής Κληρονομιάς της νήσου Κέρκυρας, Ιόνιο Πέλαγος, Ελλάδα
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Αγγλικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Καταγραφή και Ανάδειξη της Γεωλογικής Κληρονομιάς της νήσου Κέρκυρας, Ιόνιο Πέλαγος, Ελλάδα
Περίληψη:
Η παρούσα διπλωματική εργασία ασχολείται με την ευρύτερη γεωγραφική θέση της νήσου Κέρκυρας και ειδικότερα πραγματεύεται την ανάδειξη και παρουσίαση των γεωτόπων της συγκεκριμένης περιοχής. Επίσης επιχειρείται η παράθεση των σημαντικότερων γεωτόπων της και η πρόταση να ενταχθούν στο δίκτυο «NATURA 2000».

Η ανάλυση και ο σκοπός της συγκεκριμένης εργασίας παρουσιάζονται μέσα από 5 κεφάλαια και υποκεφάλαια τα οποία επεξηγούν λεπτομερώς όλα τα απαραίτητα στοιχεία της Κέρκυρας (δημογραφικά, οικονομικά φυσικογεωγραφικά κ.α.), που απαιτούνται για την τεκμηρίωση του θέματος, καθώς παράλληλα απαντώνται και στοιχεία της βιοποικιλότητας του νησιού. Ταυτόχρονα, αποτυπώνονται η γεωλογική και γεωτεκτονική εξέλιξη της περιοχής μελέτης, καθώς και το γεωλογικό της υπόβαθρο.

Τέλος, όλα τα παραπάνω συμβάλλουν στην κατάληξη του συμπεράσματος πως η Κέρκυρα είναι ένα νησί με αδιαμφισβήτητα σπουδαία γεωλογική κληρονομιά, η οποία πρέπει να θεσμοθετηθεί υπό την αιγίδα των αρμοδίων φορέων και οργανισμών, ώστε να προστατευθεί και να διατηρηθεί στην πάροδο του χρόνου.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Θετικές Επιστήμες
Λέξεις-κλειδιά:
Κέρκυρα, Γεωτουρισμός, Γεωδιαδρομή, Γεώτοπος, Γεωπεριβάλλον, Γεωλογία, Γεωτεκτονική, Γεωμορφολογία, Γεωλογική Κληρονομιά, Γεωποικιλότητα, Βιοποικιλότητα, Χλωρίδα, Πανίδα, Προστατευόμενες Περιοχές NATURA 2000, Ιόνιος Ζώνη
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
54
Αριθμός σελίδων:
110
ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΚΑΙ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΗΣ ΓΕΩΛΟΓΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ ΤΗΣ ΝΗΣΟΥ ΚΕΡΚΥΡΑΣ, ΙΟΝΙΟ ΠΕΛΑΓΟΣ, ΕΛΛΑΔΑ.pdf (3 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο