ΓΕΩΛΟΓΙΚΕΣ-ΥΔΡΟΓΕΩΛΟΓΙΚΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΚΑΙ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΥΔΡΟΧΗΜΙΚΩΝ ΑΝΑΛΥΣΕΩΝ ΣΤΗΝ ΕΥΡΥΤΕΡΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΜΦΙΠΟΛΗΣ

Πτυχιακή Εργασία uoadl:3301011 55 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος
Βιβλιοθήκη Σχολής Θετικών Επιστημών
Ημερομηνία κατάθεσης:
2023-03-15
Έτος εκπόνησης:
2023
Συγγραφέας:
ΚΑΡΑΚΑΣΗ ΔΕΣΠΟΙΝΑ
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Σκούρτσος Εμμανουήλ, Επίκουρος Καθηγητής Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος Ε.Κ.Π.Α.
Πρωτότυπος Τίτλος:
ΓΕΩΛΟΓΙΚΕΣ-ΥΔΡΟΓΕΩΛΟΓΙΚΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΚΑΙ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΥΔΡΟΧΗΜΙΚΩΝ ΑΝΑΛΥΣΕΩΝ ΣΤΗΝ ΕΥΡΥΤΕΡΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΜΦΙΠΟΛΗΣ
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
ΓΕΩΛΟΓΙΚΕΣ-ΥΔΡΟΓΕΩΛΟΓΙΚΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΚΑΙ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΥΔΡΟΧΗΜΙΚΩΝ ΑΝΑΛΥΣΕΩΝ ΣΤΗΝ ΕΥΡΥΤΕΡΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΜΦΙΠΟΛΗΣ
Περίληψη:
Η εκπόνηση της παρούσας διπλωματικής εργασίας πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια του προπτυχιακού προγράμματος σπουδών του τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Σκοπός της συγκεκριμένης εργασίας είναι η εκτίμηση της κατάστασης των υπόγειων υδατικών συστημάτων στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Αμφίπολης. Ο Δήμος βρίσκεται στο νοτιότερο τμήμα της Περιφερειακής ενότητας Σερρών και είναι ο μόνος δήμος της Περιφερειακής ενότητας που συνορεύει με τη θάλασσα (Στρυμονικός κόλπος).
Η εργασία εστιάζει σε τρία κύρια μέρη, την ανάδειξη της σημασίας των υπόγειων υδατικών συστημάτων και των αιτιών ρύπανσης τους, την παράθεση των βασικών υδρογεωλογικών-υδροχημικών αρχών και τέλος την ανάλυση των γεωλογικών, υδρογεωλογικών και υδροχημικών χαρακτηριστικών στην ευρύτερη περιοχή μελέτης.
Στο πρώτο μέρος της εργασίας αναδεικνύεται η σημασία του υπόγειου νερού, το οποίο αποτελεί έναν ανανεώσιμο αλλά περιορισμένο φυσικό πόρο, με αυξημένη επιδεκτικότητα στη ρύπανση κυρίως λόγω ανθρωπογενών δραστηριοτήτων. Ειδικότερα, σε αυτό το κεφάλαιο περιγράφονται οι σημαντικότερες πηγές ρύπανσης του υπόγειου νερού, οι μηχανισμοί διάχυσης των ρύπων, καθώς και η σχέση αλληλεπίδρασης των ρύπων με το έδαφος και το νερό.
Όσον αφορά το δεύτερο μέρος, αναλύονται οι βασικές αρχές υδροχημείας που σχετίζονται με τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των υπόγειων νερών, τη διαδικασία ορθής δειγματοληψίας τους, καθώς και την ταξινόμηση των δειγμάτων σε υδροχημικούς τύπους. Επίσης, γίνεται αναφορά στους υδροχημικούς χάρτες και τα υδροχημικά διαγράμματα που αποτέλεσαν χρήσιμα εργαλεία παρουσίασης των αποτελεσμάτων των χημικών αναλύσεων στο τρίτο κεφάλαιο της παρούσας διπλωματικής.
Στο τελευταίο μέρος της εργασίας, συγκεντρώνεται ένα πλήθος στοιχείων για την ευρύτερη περιοχή του Δήμου με σκοπό την γενικότερη περιβαλλοντική του εκτίμηση, αλλά και την εξαγωγή συμπερασμάτων σχετικά με την ποιοτική κατάσταση των υπόγειων υδατικών του συστημάτων. Τα αποτελέσματα των χημικών αναλύσεων την περίοδο 2000-2008 έδειξαν μια υποβαθμισμένη κατάσταση των υπόγειων νερών κυρίως λόγω αγροτικών δραστηριοτήτων (εφαρμογή λιπασμάτων), ενώ διαπιστώθηκε και το φαινόμενο της υφαλμύρωσης πλησίον της παράκτιας ζώνης. Έτσι, κρίθηκε αναγκαία η παρουσίαση προτάσεων διασφάλισης των υπόγειων υδάτων του Δήμου από περιβαλλοντικές πιέσεις, καθώς και από την υπερεκμετάλλευση τους σε περίπτωση αύξησης των υδρευτικών και αρδευτικών αναγκών.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Θετικές Επιστήμες
Λέξεις-κλειδιά:
Γεωλογία, Υδρογεωλογία, Υδρογεωχημεία, Δήμος Αμφίπολης
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
32
Αριθμός σελίδων:
88
ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΤΕΛΙΚΟ_Καρακάση Δέσποινα.pdf (7 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο