Ο ρόλος της Πολιτικής Συνοχής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις ιδιωτικές επενδύσεις στην Ελλάδα: Μια ποιοτική αποτίμηση

Διπλωματική Εργασία uoadl:3322641 82 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Ευρωπαϊκή Διακυβέρνηση και Πολιτική
Βιβλιοθήκη Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης - Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης - Τουρκικών Σπουδών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών - Κοινωνιολογίας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2023-04-19
Έτος εκπόνησης:
2023
Συγγραφέας:
Σκουρτανιώτη Βικτωρία
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Αναστάσιος Χάρδας, Επίκουρος Καθηγητής στο γνωστικό αντικείμενο "Διεθνής Οργάνωση και Διεθνείς Πολιτικές", Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, Τμήμα Κοινωνικής Διοίκησης και Πολιτικής Επιστήμης.
Πρωτότυπος Τίτλος:
Ο ρόλος της Πολιτικής Συνοχής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις ιδιωτικές επενδύσεις στην Ελλάδα: Μια ποιοτική αποτίμηση
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
EU Cohesion policy and private investment in Greece: a qualitative assessment
Περίληψη:
H παρούσα διπλωματική εργασία εξετάζει την εφαρμογή της Πολιτικής Συνοχής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις ιδιωτικές επενδύσεις στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στην προγραμματική περίοδο 2014 – 2020, όπου η Πολιτική Συνοχής αποτελεί τη βασική πολιτική ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας, της καινοτομίας και της ανάπτυξης. Η Πολιτική Συνοχής αποτελεί ένα κρίσιμο μέσο της περιφερειακής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έχει σχεδιαστεί για την προώθηση ίσων οικονομικών ευκαιριών και ανάπτυξης σε όλες τις περιφέρειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με ιδιαίτερη έμφαση σε εκείνες τις περιφέρειες που υστερούν. Οι ιδιωτικές επενδύσεις, από την άλλη, είναι απαραίτητες για την ανάπτυξη κάθε χώρας. Η Ελλάδα, η οποία υποφέρει από τις δύο διαδοχικές κρίσεις, την αργή οικονομική ανάπτυξη και την έλλειψη ιδιωτικών επενδύσεων, είναι άμεση δικαιούχος των χρηματοδοτικών προγραμμάτων. Μέσα από ανάλυση της βιβλιογραφίας, επίσημων εγγράφων και συνεντεύξεων με εμπειρογνώμονες και άμεσα ενδιαφερόμενους, η παρούσα εργασία μελετά τον αντίκτυπο της Πολιτικής Συνοχής στις ιδιωτικές επενδύσεις στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα, η διπλωματική υποστηρίζει ότι η χρηματοδότηση της χώρας από την Πολιτική Συνοχής έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην τόνωση των ιδιωτικών επενδύσεων, ιδιαίτερα στον τομέα των υποδομών, της ενέργειας και του ψηφιακού μετασχηματισμού. Ωστόσο, η εφαρμογή της αντιμετωπίζει προκλήσεις όπως γραφειοκρατικά εμπόδια, έλλειψη συντονισμού και αδύναμες διοικητικές ικανότητες. Η ανάλυση ολοκληρώνεται με συστάσεις πολιτικής για τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας και της αποδοτικότητας της εφαρμογής της Πολιτικής Συνοχής στις ιδιωτικές επενδύσεις στην Ελλάδα.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Κοινωνικές, Πολιτικές και Οικονομικές επιστήμες
Λέξεις-κλειδιά:
Πολιτική Συνοχής, ανάπτυξη, καινοτομία, ιδιωτικές επενδύσεις, Ελλάδα, Ευρωπαϊκή Ένωση, ΕΣΠΑ, χρηματοδοτικά όργανα
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
60
Αριθμός σελίδων:
49
Διπλωματική εργασία pergamos Ο ρόλος της ΠΣ στις ιδιωτικές εοενδύσεις στην Ελλάδα.pdf (2 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο