Οικογενειακή νοσηλευτική και μοντέλο των συστημάτων: η περίπτωση οικογένειας με παιδί με ψυχιατρικό νόσημα

Διπλωματική Εργασία uoadl:3325434 43 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Κοινοτική Νοσηλευτική
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2023-05-07
Έτος εκπόνησης:
2023
Συγγραφέας:
Γκογκάκη Μαργαρίτα
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Θεοδούλα Αδαμακίδου, Αναπληρώτρια καθηγήτρια, Τμήμα Νοσηλευτικής, ΠΑΔΑ

Αθηνά Καλοκαιρινού, Καθηγήτρια, Τμήμα Νοσηλευτικής, ΕΚΠΑ

Βενετία Σοφία Βελονάκη, Επίκουρη καθηγήτρια, Τμήμα Νοσηλευτικής, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Οικογενειακή νοσηλευτική και μοντέλο των συστημάτων: η περίπτωση οικογένειας με παιδί με ψυχιατρικό νόσημα
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Οικογενειακή νοσηλευτική και μοντέλο των συστημάτων: η περίπτωση οικογένειας με παιδί με ψυχιατρικό νόσημα
Περίληψη:
Εισαγωγή: Ο οικογενειακός νοσηλευτής μέσα από τον πολυσήμαντο ρόλο του, προσεγγίζει την οικογένεια και χρησιμοποιώντας τις δεξιότητές του οργανώνει μέσω συγκεκριμένων διεργασιών το κατάλληλο πλάνο φροντίδας, προκειμένου να επιτευχθούν οι καθορισμένοι στόχοι. Συχνά χρησιμοποιεί θεωρίες και μοντέλα με σκοπό την υιοθέτηση μιας κριτικής στάσης και την παροχή ποιοτικής φροντίδας υγείας.

Σκοπός: Σκοπός της παρούσας ανασκόπησης είναι η παρουσίαση της αξίας και των στόχων της νοσηλευτικής της οικογένειας και η διασύνδεσή της με το Μοντέλο των Συστημάτων της Βetty Neuman καθώς επίσης και η περιγραφή της εφαρμογής του Μοντέλου των Συστημάτων στο περιβάλλον της οικογένειας μέσα από μια μελέτη περίπτωσης.

Αποτελέσματα/Παρουσίαση περίπτωσης: Το Μοντέλο των Συστημάτων της Betty Neuman διερευνά την αντιμετώπιση των αναγκών υγείας μέσα από ένα ολιστικό πλαίσιο. Η οικογένεια λαμβάνεται ως ένα ανοιχτό σύστημα με δύο σημαντικές έννοιες: το στρες και την αντίδραση σε αυτό. Ένα στρεσσογόνο ερέθισμα διαταράσσει την ισορροπία του συστήματος, ενεργοποιεί το σύστημα παράγοντας ενέργεια με σκοπό την προσαρμογή και αποκατάσταση της ισορροπίας μέσω παρεμβάσεων πρωτογενούς, δευτερογενούς και τριτογενούς πρόληψης. H μελέτη περίπτωσης, αφορά μια 5μελή οικογένεια η οποία έχει να διαχειριστεί ένα παιδί με ψυχικό νόσημα ενώ παράλληλα αντιμετωπίζει αρκετά προβλήματα τόσο μεταξύ των μελών της, όσο και με το ευρύτερο περιβάλλον της, με κύρια δυσκολία την έλλειψη επικοινωνίας. Η χρήση του μοντέλου των Συστημάτων της Betty Neuman συμβάλλει στην κατανόηση των προβλημάτων της οικογένειας ως συστήματος, ενώ παράλληλα καθοδηγεί τη νοσηλευτική πρακτική προκειμένου να βοηθήσει την οικογένεια να διαχειριστεί τα προβλήματά της.

Συμπεράσματα: Το Μοντέλο Συστημάτων της Betty Neuman είναι ένα ευρέως χρησιμοποιούμενο μοντέλο στη νοσηλευτική κλινική πράξη. Η αξία της εφαρμογής του στην οικογενειακή νοσηλευτική είναι σημαντική, καθώς ο νοσηλευτής στο πλαίσιο της αξιολόγησής και παρέμβασής του εμπλέκει όλα τα μέλη της οικογένειας, καταγράφει τους παράγοντες πίεσης, ενεργοποιεί και ενδυναμώνει όλο το οικογενειακό σύστημα με σκοπό να επιτευχθεί ισορροπία και ευεξία.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Οικογενειακή νοσηλευτική, Οικογενειακή υγεία, Μοντέλο συστημάτων, Betty Neuman, Παράγοντες στρες, Σύστημα, Πρωτογενής πρόληψη, Δευτερογενής πρόληψη, Τριτογενής πρόληψη
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
71
Αριθμός σελίδων:
81
ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ ΓΚΟΓΚΑΚΗ-ΠΕΡΓΑΜΟΣ.pdf (1 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο