Ηχητική Σχεδίαση και Μουσική: η επίδρασή τους στην ψυχολογία θεατών των ταινιών τρόμου.

Πτυχιακή Εργασία uoadl:3325616 48 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Τμήμα Μουσικών Σπουδών
Βιβλιοθήκη Φιλοσοφικής Σχολής
Ημερομηνία κατάθεσης:
2023-05-15
Έτος εκπόνησης:
2023
Συγγραφέας:
ΠΛΕΥΡΙΤΗ ΜΑΡΙΑ
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Χριστίνα Αναγνωστοπούλου (Αναπληρώτρια Καθηγήτρια)
Θάνος Πολυμενέας – Λιοντήρης (Ακαδημαϊκός Υπότροφος 2022-23)
Πρωτότυπος Τίτλος:
Ηχητική Σχεδίαση και Μουσική: η επίδρασή τους στην ψυχολογία θεατών των ταινιών τρόμου.
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Ηχητική Σχεδίαση και Μουσική: η επίδρασή τους στην ψυχολογία θεατών των ταινιών τρόμου.
Περίληψη:
Αυτή η εργασία έχει σκοπό να απαντήσει σε ερωτήματα που αφορούν τον τελικό ήχο και την ψυχολογία των θεατών-ακροατών των ταινιών τρόμου. Για να γίνει αυτό, τέθηκαν οι θεωρητικές βάσεις και έπειτα αξιοποιήθηκαν για την ηχητική και μουσική επένδυση μιας ταινίας τρόμου μικρού μήκους. Τέλος, δύο ερωτηματολόγια διανεμήθηκαν σε δύο διαφορετικές ομάδες. Υπάρχουν δύο ξεχωριστές προβολές της ίδιας ταινίας, μία με ηχητική σχεδίαση και μουσική, που δημιουργήθηκε με βάση τη θεωρία, και μία προβολή χωρίς ήχο, για να εξαχθούν αποτελέσματα και συμπεράσματα σχετικά με την πρόκληση συναισθημάτων σε σχέση με την εικόνα και τον ήχο, από τα άτομα που συμμετείχαν στις δύο αυτές προβολές.
Το πρώτο μέρος της εργασίας περιλαμβάνει το θεωρητικό υπόβαθρο και διαχωρίζεται σε δύο κύρια κεφάλαια. Στο πρώτο κεφάλαιο γίνεται αναφορά για τη μουσική και το συναίσθημα, τη μουσική και τον κινηματογράφο και συγκεκριμένα στο χώρο των ταινιών τρόμου, καθώς και το συνδυασμό αυτών των δύο θεματικών ενοτήτων.
Στο δεύτερο κεφάλαιο αναλύεται η φύση του ηχητικού σχεδιασμού και της ηχητικής επένδυσης των ταινιών, από το στάδιο της προ-παραγωγής μέχρι και τις βασικές αρχές σχεδιασμού ήχου. Δίνεται έμφαση στην εφαρμογή της ηχητικής σχεδίασης (sound design) στις ταινίες τρόμου, καθώς και ψυχολογική διάσταση της ηχητικής σχεδίασης. Στο τέλος του δεύτερου κεφαλαίου γίνεται αναφορά παρόμοιας έρευνας που έχει διεξαχθεί γύρω από το αντικείμενο και μελετά τη ψυχολογική ανταπόκριση των θεατών κατά τη διάρκεια προβολής ταινίας με ηχητική και μουσική επένδυση.
Το δεύτερο μέρος, περιλαμβάνει το πρακτικό κομμάτι αυτής της εργασίας . Στο τρίτο κεφάλαιο, εξηγείται η μεθοδολογία της έρευνας . Στο τέταρτο κεφάλαιο, παρουσιάζεται αναλυτικά η ηχητική και μουσική επένδυση της μικρού μήκους ταινίας τρόμου, με όνομα “Don’t Peek” από το στάδιο της προ-παραγωγής μέχρι και το στάδιο της τελικής μίξης. Τέλος, στο πέμπτο κεφάλαιο, αναγράφονται και αναλύονται τα αποτελέσματα των ερωτηματολογίων.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Καλές Τέχνες - Ψυχαγωγία
Λέξεις-κλειδιά:
κινηματογράφος, μουσική ταινιών, ηχητική επένδυση, ηχητική σχεδίαση, sound design, ταινίες τρόμου, μουσική και συναίσθημα, ηχητική σχεδίαση και συναίσθημα, ψυχολογία θεατών
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
77
Αριθμός σελίδων:
98
ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ - ΠΛΕΥΡΙΤΗ ΜΑΡΙΑ.pdf (3 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο