Οι τραυματισμοί στην πετοσφαίριση

Πτυχιακή Εργασία uoadl:3332139 53 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού
Βιβλιοθήκη Σχολής Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού
Ημερομηνία κατάθεσης:
2023-06-28
Έτος εκπόνησης:
2023
Συγγραφέας:
ΔΙΑΛΛΑ ΒΑΣΙΛΙΚΗ-ΜΑΡΙΑ
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Νικόλαος Κωστόπουλος Αναπληρωτής καθηγητής ΣΕΦΑΑ ,ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Οι τραυματισμοί στην πετοσφαίριση
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Οι τραυματισμοί στην πετοσφαίριση
Περίληψη:
Στόχος: Σε αντίθεση με άλλα ομαδικά αθλήματα στο γήπεδο, η πετοσφαίριση δεν έχει φυσική επαφή μεταξύ των παικτών, καθώς οι ομάδες χωρίζονται από το δίχτυ. Ωστόσο, τραυματισμοί των κάτω άκρων συμβαίνουν κατά τη διάρκεια του καρφώματος και του μπλοκαρίσματος μέσω της ακούσιας και παράνομης εισβολής ενός παίκτη στο γήπεδο του αντιπάλου. Λόγω της ιδιαιτερότητας του παιχνιδιού, οι αρθρώσεις των άνω άκρων υπόκεινται επίσης σε υπερφόρτωση. Η παρούσα μελέτη αποσκοπεί στην ανάλυση της διεθνούς βιβλιογραφίας σχετικά με τους τραυματισμούς και τα τραύματα στην πετοσφαίριση επιδόσεων.
Μέθοδοι: Αναλύσαμε διάφορες μελέτες σχετικά με τους τραυματισμούς στην πετοσφαίριση επιδόσεων, οι οποίες εντοπίστηκαν χρησιμοποιώντας διαδικτυακές βάσεις δεδομένων: Google Scholar, EBSCO, Springer, Elsevier και Scopus.
Αποτελέσματα: Το μοτίβο τραυματισμών δείχνει ότι το διάστρεμμα του αστραγάλου είναι μακράν ο πιο συχνός τραυματισμός στην πετοσφαίριση με ποσοστό 31,9%. Το γόνατο είναι το δεύτερο πιο συχνά τραυματισμένο ανατομικό σημείο, με ποσοστό 17,38% των τραυματισμών που αφορούν αυτή την άρθρωση. Ο τρίτος πιο συχνός τραυματισμός που επηρεάζει τα δάχτυλα είναι το 13,44%, ακολουθούμενος από το κάτω μέρος της πλάτης 12,38% και το τραύμα στον ώμο 12,18%. Το χέρι τραυματίζεται σε ποσοστό 6,97%, ενώ άλλοι τραυματισμοί εντοπίστηκαν στο 5,25% των περιπτώσεων.
Συµπεράσµατα: Η ανάγκη εμπεριστατωμένης ανάλυσης των τραυματισμών στην πετοσφαίριση εξακολουθεί να υφίσταται. Αναλύοντας τη βιβλιογραφία ερχόμαστε να κατανοήσουμε τους μηχανισμούς που παράγουν τους τραυματισμούς με σκοπό την εξεύρεση μεθόδων για την αποφυγή αυτών των ατυχημάτων πριν συμβούν. Δεν αρκεί πλέον η ανάρρωση από έναν τραυματισμό, πρέπει να προλαμβάνεται πλήρως, αν είναι δυνατόν. Ο χρόνος που ξοδεύει ένας παίκτης για να αναρρώσει μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την απόδοση της ομάδας. Τα μέτρα πρόληψης των τραυματισμών πρέπει να κατέχουν σημαντική θέση στην προπόνηση. Οι προπονητές θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη όλους τους παράγοντες που επηρεάζουν την εμφάνιση τραυματισμών και να σχεδιάζουν ανάλογα το πρόγραμμα προπόνησης.
Λέξεις κλειδιά: τραυματισμοί, πετοσφαίριση, διάστρεμμα αστραγάλου, ώμος, απόδοση.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Εκπαίδευση – Αθλητισμός
Λέξεις-κλειδιά:
Τραυματισμοί , πετοσφαίριση, απόδοση,ώμος,διάστρεμμα αστραγάλου
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
44
Αριθμός σελίδων:
42