«Επίδραση της βάδισης σε διαφορετικές κλίσεις του εδάφους στην οξυγόνωση των μυών του μηρού»

Πτυχιακή Εργασία uoadl:3332175 23 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού
Βιβλιοθήκη Σχολής Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού
Ημερομηνία κατάθεσης:
2024-05-03
Έτος εκπόνησης:
2024
Συγγραφέας:
ΚΟΥΡΤΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
ΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
ΜΑΝΔΑΛΙΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ, ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ, ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ (ΣΕΦΑΑ), ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ (ΕΚΠΑ)
Πρωτότυπος Τίτλος:
«Επίδραση της βάδισης σε διαφορετικές κλίσεις του εδάφους στην οξυγόνωση των μυών του μηρού»
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
«Επίδραση της βάδισης σε διαφορετικές κλίσεις του εδάφους στην οξυγόνωση των μυών του μηρού»
Περίληψη:
«Η σύσπαση των σκελετικών μυών στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στην παροχή οξυγόνου από το αναπνευστικό και το καρδιαγγειακό σύστημα. Υπάρχουν κατηγορίες ασθενών, όπως οι καρδιοπαθείς, οι πάσχοντες από χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια και περιφερική αρτηριακή νόσο που αντιμετωπίζουν προβλήματα περιορισμένης παροχής οξυγόνου στους μυς, με αποτέλεσμα να έχουν χαμηλά επίπεδα φυσικής δραστηριότητας, τα οποία επιτείνουν τη βεβαρημένη υγεία τους. Στο πλαίσιο της παρούσας μελέτης διερευνήθηκε η επίδραση της βάδισης σε διαφορετικές κλίσεις του εδάφους στην οξυγόνωση του έξω πλατύ μηριαίου.
Στην έρευνα συμμετείχαν 8 υγιή και φυσικά δραστήρια άτομα, 2 γυναίκες και 6 άντρες, ηλικίας 39 (±5) ετών. Το πρωτόκολλο αποτελούνταν από δύο μέρη. Στο ένα, οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να βαδίσουν σε κυλιόμενο διάδρομο με σταθερή ταχύτητα 4km/h, διαδοχικά και δίχως παύση, στις κλίσεις 0% (επίπεδο) και σε ανωφέρεια +10%, +20% και πάλι σε 0%, για 80 δευτερόλεπτα ανά κλίση, ενώ στο άλλο μέρος βάδισαν διαδοχικά, με την ίδια ταχύτητα, στις κλίσεις 0%, και σε κατωφέρεια -10%, -20% και πάλι 0%, ομοίως για 80 δευτερόλεπτα ανά κλίση. Λήφθησαν δεδομένα για την οξυγονωμένη αιμοσφαιρίνη (O2Hb) και την απο-οξυγονωμένη αιμοσφαιρίνη (HHb) με τη μέθοδο της φασματοσκοπίας εγγύς υπερύθρου (Near Infrared Spectroscopy - NIRS) και βάσει των παραμέτρων αυτών υπολογίστηκε η συνολική αιμοσφαιρίνη (tHb), ο δείκτης ιστικού κορεσμού (TSI) και η διαφορά οξυγονωμένης απο-οξυγονωμένης αιμοσφαιρίνης (HbDiff= O2Hb-HHb).
Τα αποτελέσματα έδειξαν κύρια επίδραση της κλίσης για τις O2Hb (p<0,001), HHb (p<0,001), tHb (p<0,001) και το δείκτη TSI (p<0,01), ενώ η κατεύθυνση (ανωφέρεια/κατωφέρεια) είχε σημαντική επίδραση μόνο για την O2Hb (p<0,05). Σημαντική αλληλεπίδραση διαπιστώθηκε μεταξύ της κλίσης και της κατεύθυνσης για τις O2Hb, HHb, και τον TSI, με τη συνθήκη της ανωφέρειας να επιφέρει σημαντική μείωση της O2Hb και του TSI και αύξηση της HHb, ενώ η κατωφέρεια δεν προκάλεσε σημαντικές μεταβολές στις παραμέτρους της οξυγόνωσης. Βάσει των αποτελεσμάτων, η αιμοδυναμική ισορροπία του έξω πλατύ μηριαίου διαταράχθηκε στη συνθήκη της ανωφέρειας σε σχέση με τη βάδιση σε επίπεδη επιφάνεια, ενώ η κατωφέρεια δεν είχε σημαντική επίδραση στην οξυγόνωση του μυ.»
Κύρια θεματική κατηγορία:
Εκπαίδευση – Αθλητισμός
Λέξεις-κλειδιά:
μυϊκή οξυγόνωση, έξω πλατύς μηριαίος, φασματοσκοπία εγγύς υπερύθρου (NIRS), κλίση, ανωφέρεια, κατωφέρεια, βάδιση, έκκεντρη σύσπαση, σύγκεντρη σύσπαση
Ευρετήριο:
Ναι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
4
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
56
Αριθμός σελίδων:
60
ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΟΥΡΤΗΣ - ΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΣ.pdf (1 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο