Συμπληρώματα διατροφής με όφελος στα ταχυδυναμικά αθλήματα και τα σπριντ "Δρόμοι μικρών αποστάσεων''

Πτυχιακή Εργασία uoadl:3332295 40 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού
Βιβλιοθήκη Σχολής Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού
Ημερομηνία κατάθεσης:
2023-06-30
Έτος εκπόνησης:
2023
Συγγραφέας:
ΜΑΣΟΥΡΗΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Ηλίας Ζαχαρόγιαννης, Αναπληρωτής Καθηγητής, ΣΕΦΑΑ, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Συμπληρώματα διατροφής με όφελος στα ταχυδυναμικά αθλήματα και τα σπριντ "Δρόμοι μικρών αποστάσεων''
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
ΟΧΙ
Περίληψη:
Η παρακάτω πτυχιακή εργασία με τον τίτλο "Συμπληρώματα Διατροφής με Όφελος στα Ταχυδυναμικά Αθλήματα και τα Σπριντ (Δρόμοι Μικρών Αποστάσεων)" επικεντρώνεται στη χρήση συμπληρωμάτων διατροφής από αθλητές ταχυδυναμικών αθλημάτων και δρομείς ταχύτητας. Αρχικά, παρουσιάζεται μια γενική εισαγωγή για τη χρήση συμπληρωμάτων που είναι διαδεδομένη στην εποχή μας. Ωστόσο, τονίζει τη σημασία της προσεκτικής επιλογής τους, η οποία θα πρέπει να βασίζεται σε αξιόπιστες μελέτες που έχουν πραγματοποιηθεί. Η εργασία αναλύεται σε έξι διαφορετικές ενότητες, η καθεμία από τις οποίες επικεντρώνεται σε ένα διαφορετικό συμπλήρωμα διατροφής. Κάθε ενότητα περιγράφει τον τρόπο δράσης του συμπληρώματος, παραθέτει βιβλιογραφικές μελέτες που έχουν διεξαχθεί σχετικά με την επίδρασή του σε τομείς όπως η δύναμη, η ταχύτητα, η εκρηκτικότητα και άλλους σημαντικούς τομείς βελτίωσης για αθλητές ταχυδυναμικών αθλημάτων και τέλος παρατίθεται η δοσολογία και η ασφάλεια χρήσης του εκάστοτε συμπληρώματος, πάντα με βάση τα δεδομένα των βιβλιογραφικών μελετών που είναι διαθέσιμες.
Οι ενότητες, λοιπόν, αναλύουν λεπτομερώς έξι συμπληρώματα διατροφής που δείχνουν να έχουν ευεργετικές επιδράσεις στους αθλητές ταχυδυναμικών αθλημάτων και σπριντ. Η πρώτη ενότητα επικεντρώνεται στην κρεατίνη, παρέχοντας πληροφορίες σχετικά με τη λειτουργία της και τον τρόπο που μπορεί να βελτιώσει την απόδοση στη δύναμη και την εκρηκτικότητα. Στη δεύτερη ενότητα, αναλύεται η καφεΐνη και η επίδρασή της στην αύξηση της αγωγής νευρικών ερεθισμάτων, την αύξηση της αντοχής στην προπόνηση έντασης και την βελτίωση της απόδοσης σε αθλήματα ταχύτητας. Στην τρίτη ενότητα, παρουσιάζεται το εκχύλισμα του φυτού ashwagandha, ένα βότανο που έχει αναγνωριστεί για τις προσαρμογόνες του ιδιότητές και τη συνεισφορά του στη μείωση της κορτιζόλης κατα τις περιόδους υψηλού προπονητικού όγκου. Η τέταρτη ενότητα επικεντρώνεται στη βήτα-αλανίνη, που δείχνει να συμβάλλει στη μείωση της κούρασης και στην αύξηση της αντοχής σε δραστηριότητες υψηλής έντασης ύστερα απο την αύξηση των επιπέδων καρνοσίνης των μυών που προκαλεί η λήψη της. Στην πέμπτη ενότητα πραγματεύεται η χρησιμότητα του HMB (Υδροξυμεθυλοβουτυρικό οξύ) στα αθλήματα ταχυδυναμικού χαρακτήρα, μέσα απο την προώθηση της μυικής ανάπτυξης, τη μείωση της διάσπασης των μυών κατά τη διάρκεια προπονητικών φορτίων και την μυική αποκατάσταση ύστερα από έντονη δραστηριότητα. Τέλος, στην έκτη και τελευταία ενότητα συμπεριλαμβάνεται η βιταμίνη D, αναλύεται η μηχανισμός δράσης της, και τεκμηριώνεται βάσει βιβλιογραφίας η σημασία αυτού του μικροθρεπτικού συστατικού για έναν αθλητή.
Όλες οι πληροφορίες που παρέχονται στο κείμενο βασίζονται σε επιστημονικές μελέτες και έρευνες που έχουν διεξαχθεί για την εξέταση των επιδράσεων των συμπληρωμάτων διατροφής στην αθλητική απόδοση. Τα δεδομένα που περιέχονται σε κάθε ενότητα παρέχουν σημαντικές λεπτομέρειες για τον τρόπο δράσης του κάθε συμπληρώματος και τις συνιστώσες τους που τα καθιστούν αποτελεσματικά σε συγκεκριμένες πτυχές της αθλητικής επίδοσης όπως η αύξηση της δύναμης, της ταχύτητας και της εκρηκτικότητας, η πρόληψη μυϊκών τραυματισμών και η βελτίωση της μυϊκής αποκατάστασης.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Εκπαίδευση – Αθλητισμός
Λέξεις-κλειδιά:
ΟΧΙ
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Όχι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
20
Αριθμός σελίδων:
33
Πτυχιακή Τελική μορφή ΣΜ.pdf (1 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο