Συνεχής και διαλειμματική προπόνηση: Διαφορές και ομοιότητες στις βιολογικές προσαρμογές των ατόμων με χρόνιες παθήσεις.

Πτυχιακή Εργασία uoadl:3332578 30 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού
Βιβλιοθήκη Σχολής Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού
Ημερομηνία κατάθεσης:
2023-07-02
Έτος εκπόνησης:
2023
Συγγραφέας:
ΛΙΑΤΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Νικόλαος Γελαδάς, Καθηγητής, Σχολή επιστήμης φυσικής αγωγής και αθλητισμού, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Πρωτότυπος Τίτλος:
Συνεχής και διαλειμματική προπόνηση: Διαφορές και ομοιότητες στις βιολογικές προσαρμογές των ατόμων με χρόνιες παθήσεις.
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Συνεχής και διαλειμματική προπόνηση: Διαφορές και ομοιότητες στις βιολογικές προσαρμογές των ατόμων με χρόνιες παθήσεις.
Περίληψη:
Η άσκηση επιδρά ευεργετικά σε όλα τα συστήματα, όργανα και λειτουργίες του ανθρώπινου οργανισμού και χρησιμεύει ως προστατευτικός παράγοντας της υγείας του ατόμου. Ακόμα η άσκηση μπορεί να χρησιμεύει και ως διέξοδος στις πιέσεις της σύγχρονης ζωής και να συμβάλλει στην ανακούφιση συμπτωμάτων κατάθλιψης και άγχους, καθώς και στη βελτίωση της ψυχικής διάθεσης, της ευεξίας και της ποιότητας ζωής. Σκοπός της έρευνας ήταν η σύγκριση της διαλειμματικής προπόνησης υψηλής έντασης (HIIT) και της συνεχούς προπόνησης μέτριας έντασης (MICT) σε άτομα που πάσχουν από συγκεκριμένες χρόνιες παθήσεις όπως είναι ο διαβήτης τύπου 2 (Τ2Δ), η παχυσαρκία, η καρδιακή ανεπάρκεια και η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ). Στην ανάλυση συμπεριλήφθηκαν 26 μελέτες με χρονικό εύρος δημοσίευσης 1999-2019. Όλες αυτές οι έρευνες εντοπίστηκαν από την πλατφόρμα του PubMed και του Google Scholar. Η διαλειμματική προπόνηση HIIT φάνηκε να υπερέχει της συνεχούς MICT σε διάφορους παράγοντες όπως είναι η ρύθμιση των επιπέδων της ινσουλίνης και γλυκόζης, η σύσταση σώματος, το κλάσμα εξώθησης αίματος αριστερής κοιλίας, η μέγιστη πρόσληψη οξυγόνου (VO2max) και γενικότερα η ενδοθηλιακή λειτουργία και η ποιότητα ζωής. Όλα τα παραπάνω όπως γνωρίζουμε είναι σημαντικοί δείκτες ευρωστίας, υγείας και ποιότητας ζωής. Πολλές έρευνες υπήρξαν οι οποίες υποστήριζαν ότι οι απαιτήσεις του HIIT ήταν περισσότερες σε υγιή άτομα και πόσο μάλλον σε άτομα με χρόνιες παθήσεις. Όμως, με το πέρασμα των χρόνων το HIIT αποδείχθηκε ότι αποτελεί αξιοσημείωτης σημασίας μέθοδο λιγότερου χρόνου και μεγαλύτερης προσκόλλησης στην άσκηση από τους ασκούμενους. Έτσι λοιπόν, με τη σωστή καθοδήγηση η διαλειμματική προπόνηση HIIT μπορεί να πρωταγωνιστήσει στα άτομα με χρόνιες παθήσεις, βελτιώνοντας βιολογικές προσαρμογές και έχοντας θετικές επιδράσεις στην υγεία.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Εκπαίδευση – Αθλητισμός
Λέξεις-κλειδιά:
διαλειμματική προπόνηση υψηλής έντασης, HIIT, συνεχής προπόνηση μέτριας έντασης, MICT, χρόνιες παθήσεις, υγεία.
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
55
Αριθμός σελίδων:
40
ΤΕΛΙΚΗ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΙΟΥΝΙΟΣ 23.pdf (1 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο