Ανάγκες γονέων κατά τη διάρκεια νοσηλείας παιδιού σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας Παίδων: Συστηματική Ανασκόπηση

Διπλωματική Εργασία uoadl:3349591 52 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Επείγουσα Θεραπεία Παίδων
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2023-08-30
Έτος εκπόνησης:
2023
Συγγραφέας:
Βοροκλινιώτη Αργυρώ
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Ιωάννης Κουτελέκος, Αναπληρωτής Καθηγητής, Τμήμα Νοσηλευτικής, ΠΑΔΑ
Ευάγγελος Δούσης, Αναπληρωτής Καθηγητής, Τμήμα Νοσηλευτικής, ΠΑΔΑ
Αντιγόνη Σαραντάκη, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Τμήμα Νοσηλευτικής, ΠΑΔΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Ανάγκες γονέων κατά τη διάρκεια νοσηλείας παιδιού σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας Παίδων: Συστηματική Ανασκόπηση
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Ανάγκες γονέων κατά τη διάρκεια νοσηλείας παιδιού σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας Παίδων: Συστηματική Ανασκόπηση
Περίληψη:
Εισαγωγή: Η εισαγωγή παιδιών στην ΠΜΕΘ είναι μια επώδυνη εμπειρία για τους γονείς. Πολύ συχνά, καλούνται να λάβουν σημαντικές αποφάσεις για τις θεραπευτικές επιλογές σε συνεργασία με την ομάδα φροντίδας, γεγονός που τους προκαλεί άγχος, αβεβαιότητα και ψυχικό τραύμα.
Σκοπός: Σκοπός της παρούσας συστηματικής ανασκόπησης ήταν η διερεύνηση των αναγκών των γονέων κατά τη διάρκεια της νοσηλείας του παιδιού σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας Παίδων (ΠΜΕΘ).
Υλικό και Μέθοδος: Πραγματοποιήθηκε συστηματική ανασκόπηση της βιβλιογραφίας και αναζήτηση άρθρων στις διεθνείς βάσεις δεδομένων Pubmed, Cinahl, Google Scholar, Cochrane Library αλλά και σε ελληνικά επιστημονικά περιοδικά με διαδικασία κρίσης/αξιολόγησης των άρθρων από κριτές κατά το χρονικό διάστημα μεταξύ Απριλίου-Ιουλίου 2022. Τέθηκε χρονικός περιορισμός αναφορικά με την ημερομηνία δημοσίευσης των άρθρων (άρθρα που έχουν δημοσιευθεί τα τελευταία 15 χρόνια).
Αποτελέσματα: Βρέθηκαν 9 μελέτες που πληρούσαν τα κριτήρια για τη συμμετοχή τους στην ανασκόπηση. Από τη θεματική ανάλυση των αποτελεσμάτων προέκυψαν οι εξής ενότητες Α: Ανάγκη για ενημέρωση από τους επαγγελματίες υγείας αναφορικά με την κατάσταση της υγείας του παιδιού, αλλά και τις πιθανές θεραπευτικές επιλογές που υπάρχουν, Β: Ανάγκη για ψυχολογική υποστήριξη από τους επαγγελματίες υγείας(ψυχολόγους, νοσηλευτές, ιατρούς) με σκοπό να μπορέσουν να διαχειριστούν τη δύσκολη κατάσταση που βιώνουν λόγω της νοσηλείας του παιδιού τους, αλλά και να μπορέσουν να διαχειριστούν το πένθος και τη θλίψη τους σε περίπτωση απώλειας του παιδιού., Γ: Ανάγκη για ασφαλή νοσηλεία του παιδιού
Συμπεράσματα: Οι γονείς έχουν ανάγκες κατά τη διάρκεια νοσηλείας του παιδιού τους στη ΠΜΕΘ, οι οποίοι αν μπουν σε όρια – πλαίσια και κατευθυνθούν από τους επαγγελματίες υγείας (οι οποίοι διακατέχονται από γνώσεις και ψυχραιμία σε δύσκολες στιγμές) μπορούν να επιφέρουν μια ομαλή πορεία της υγείας του παιδιού κατά τη διάρκεια νοσηλείας του.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Γονείς, Παιδιά, Παιδιατρική μονάδα εντατικής θεραπείας
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
83
Αριθμός σελίδων:
44
Voroklinioti_Argyro_MSc.pdf (779 KB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο