Μελέτη των ανατομικών παραλλαγών και παθολογικών ευρημάτων των ιγμορείων άντρων σε ασθενείς με τη χρήση Υπολογιστικής Τομογραφίας Κωνικής Δέσμης (ΥΤΚΔ)

Διπλωματική Εργασία uoadl:3363650 73 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Διαγνωστική και Ακτινολογία Στόματος
Βιβλιοθήκη Οδοντιατρικής
Ημερομηνία κατάθεσης:
2023-11-03
Έτος εκπόνησης:
2023
Συγγραφέας:
Μπάρκα Μαρία
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Δοντά Αικατερίνη, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Τμήμα Οδοντιατρικής, Σχολή Επιστημών Υγείας, ΕΚΠΑ
Αγγελόπουλος Χρίστος, Καθηγητής, Τμήμα Οδοντιατρικής, Σχολή Επιστημών Υγείας, ΕΚΠΑ
Γκουτζάνης Λάμπρος, Αναπληρωτής Καθηγητής, Τμήμα Οδοντιατρικής, Σχολή Επιστημών Υγείας, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Μελέτη των ανατομικών παραλλαγών και παθολογικών ευρημάτων των ιγμορείων άντρων σε ασθενείς με τη χρήση Υπολογιστικής Τομογραφίας Κωνικής Δέσμης (ΥΤΚΔ)
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Μελέτη των ανατομικών παραλλαγών και παθολογικών ευρημάτων των ιγμορείων άντρων σε ασθενείς με τη χρήση Υπολογιστικής Τομογραφίας Κωνικής Δέσμης (ΥΤΚΔ)
Περίληψη:
ΕΙΣΑΓΩΓΗ
Τα ιγμόρεια άντρα παρουσιάζουν ένα μεγάλο φάσμα ανατομικών παραλλαγών και παθολογικών καταστάσεων η γνώση των οποίων είναι υψίστης σημασίας για τον κλινικό οδοντίατρο, ιδιαίτερα πριν από την διενέργεια χειρουργικών επεμβάσεων στην περιοχή, όπως η χειρουργική ανύψωση του εδάφους του ιγμορείου.
ΣΚΟΠΟΣ
Σκοπός της παρούσας μελέτης ήταν η διερεύνηση της συχνότητας εμφάνισης και των χαρακτηριστικών των ανατομικών παραλλαγών και παθολογικών καταστάσεων ως προς το είδος, την εντόπιση, τις διαστάσεις και την κατανομή τους βάσει φύλου και ηλικίας, στα ιγμόρεια άντρα οδοντιατρικών ασθενών που υπεβλήθησαν σε Υπολογιστική Τομογραφία Κωνικής Δέσμης (ΥΤΚΔ) στην Οδοντιατρική Σχολή ΕΚΠΑ για διάφορα διαγνωστικά και θεραπευτικά πρωτόκολλα.
ΥΛΙΚΟ ΚΑΙ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ
Αναλύθηκαν 660 εξετάσεις ΥΤΚΔ (1320 ιγμόρεια άντρα) ενήλικων ασθενών που περιλάμβαναν και τα δύο ιγμόρεια σε όλη τους την έκταση και πραγματοποιήθηκαν στην Κλινική Διαγνωστικής και Ακτινολογίας Στόματος μεταξύ 2017 και 2023. Τα κριτήρια αποκλεισμού ήταν εξετάσεις ασθενών με γενετικά σύνδρομα, σχιστία, γενετικές ασθένειες που επηρεάζουν το μέγεθος των ιγμορείων, ιστορικό τραυματισμού ή χειρουργικής επέμβασης στην περιοχή ενδιαφέροντος και μη ικανοποιητική ποιότητα εικόνας. Οι ακόλουθες ανατομικές παραλλαγές και παθολογικά ευρήματα αξιολογήθηκαν από μια ομάδα τριών παρατηρητών εξειδικευμένων στη Στοματική και Γναθοπροσωπική Ακτινολογία: οστικά διαφράγματα, οπίσθια άνω φατνιακή αρτηρία (PSAA), υποπλασία, ιγμορίτιδα, οδοντογενείς κύστεις, κύστεις κατακράτησης, αντρόλιθοι και διάφορες λιγότερο συχνές οντότητες (καλοήθεις ινοοστικές βλάβες, νεοπλάσματα κ.λπ.).

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ
Βρέθηκε ότι οστικά διαφράγματα ήταν παρόντα στο 38,6% των ασθενών. Η PSAA ήταν αναγνωρίσιμη στο 90,2% των ασθενών με μέση απόσταση 6,44 mm από το έδαφος του ιγμορείου. Στο 3% των ασθενών παρατηρήθηκε υποπλασία, στο 15,6% ιγμορίτιδα, στο 2,7% οδοντογενείς κύστεις, στο 16,1% κύστεις κατακράτησης, στο 8,6% αντρόλιθοι και στο 1,7% λιγότερο συχνές οντότητες (καλοήθεις ινοοστικές βλάβες, νεοπλάσματα κ.λπ.). Επίσης, παρατηρήθηκε στατιστικά σημαντική συσχέτιση του φύλου και της διαμέτρου της PSAA, της απόστασης της PSAA από το έδαφος του ιγμορείου, της υποπλασίας, της ιγμορίτιδας και των κύστεων κατακράτησης, καθώς και στατιστικά σημαντική συσχέτιση της ηλικίας με τη διάμετρο της PSSA και την ιγμορίτιδα.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ
• Η συχνότητα εμφάνισης των διαφόρων ανατομικών παραλλαγών και παθολογικών ευρημάτων των ιγμορείων άντρων δεν διαφέρει μεταξύ δεξιού και αριστερού ιγμορείου του ίδιου ασθενούς.
• Τα οστικά διαφράγματα αποτελούν ιδιαίτερα συχνή ανατομική παραλλαγή των ιγμορείων με επίσης συχνή εμπλοκή τους σε πιθανή ανύψωση του εδάφους του ιγμορείου.
• Η ΥΤΚΔ αποτελεί κατάλληλο απεικονιστικό μέσο για τη μελέτη της θέσης και της διαμέτρου της PSAA με υψηλά ποσοστά αναγνωρισιμότητας του καναλιού του αγγείου.
• Η συχνότητα εμφάνισης κάποιων από τα υπό μελέτη ευρήματα όπως η διάμετρος της PSAA και η απόστασή της από το έδαφος του ιγμορείου, η υποπλασία, η ιγμορίτιδα και οι κύστεις κατακράτησης φαίνεται να σχετίζονται με το φύλο.
• Η συχνότητα εμφάνισης κάποιων από τα υπό μελέτη ευρήματα όπως η διάμετρος της PSAA και η ιγμορίτιδα φαίνεται να σχετίζονται με την ηλικία.
• Η ΥΤΚΔ είναι ένα διαγνωστικό εργαλείο μεγάλης αξίας για την αναγνώριση των διαφόρων ανατομικών παραλλαγών και παθολογικών ευρημάτων των ιγμορείων άντρων ιδιαίτερα πριν από οποιαδήποτε χειρουργική επέμβαση στην περιοχή.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Ιγμόρεια, Ανατομία, Παθολογία, Τομογραφία
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
126
Αριθμός σελίδων:
77
MSc (τελικό-πέργαμος).pdf (2 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο