Ο ρόλος του νοσηλευτή στη φροντίδα των μελών της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας

Διπλωματική Εργασία uoadl:3370417 74 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Δημόσια Υγεία
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2023-12-04
Έτος εκπόνησης:
2023
Συγγραφέας:
Κετάνη Μαρία Ραφαέλλα
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Βενετία- Σοφία Βελονάκη, Επίκουρη Καθηγήτρια, Τμήμα Νοσηλευτικής, ΕΚΠΑ
Αθηνά Καλοκαιρινού, Καθηγήτρια, Τμήμα Νοσηλευτικής, ΕΚΠΑ
Θεοδούλα Αδαμακίδου, Αναπληρώτρια, Τμήμα Νοσηλευτικής, ΠΑΔΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Ο ρόλος του νοσηλευτή στη φροντίδα των μελών της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Ο ρόλος του νοσηλευτή στη φροντίδα των μελών της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας
Περίληψη:
Εισαγωγή και σκοπός: Στο τοπίο της υγειονομικής περίθαλψης, οι νοσηλευτές διαδραματίζουν ζωτικό ρόλο στην αντιμετώπιση των ανισοτήτων και στην υποστήριξη της περιεκτικής και δίκαιης υγειονομικής περίθαλψης για τα άτομα ΛΟΑΤΚΙ+. Σκοπός αυτής της εργασίας είναι να διερευνήσει τον κρίσιμο ρόλο που διαδραματίζουν οι νοσηλευτές στην παροχή συμπονετικής, ενημερωμένης και επιβεβαιωμένης φροντίδας στη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα.
Μεθοδολογία: Αυτή η βιβλιογραφική ανασκόπηση εκπονήθηκε μέσω αναζήτησης στις βάσεις δεδομένων PubMed και google scholar. Η χρονική περίοδος αναζήτησης ήταν τα τελευταία 10 χρόνια. Η εξαγωγή των αποτελεσμάτων έγινε με τη χρήση του διαγράμματος ροής PRISMA.
Αποτελέσματα: Οι νοσηλευτές προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα με ισότητα και δικαιοσύνη. Ωστόσο, υπάρχει τεράστιο κενό στον τομέα της υγειονομικής εκπαίδευσης τόσο των νέων όσο και των εργαζομένων στον τομέα της υγείας με χρόνια προϋπηρεσία. Για την παροχή πολιτιστικά ικανής φροντίδας στα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα πρέπει να γίνει ολιστική αλλαγή και εκπαίδευση στους τομείς της υγείας.
Συμπεράσματα: Οι στάσεις, οι γνώσεις και οι συμπεριφορές των νοσηλευτών απέναντι στην κοινότητα ΛΟΑΤΚΙ+ διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση των εμπειριών και των αποτελεσμάτων της υγειονομικής περίθαλψης για τον πληθυσμό αυτό. Η συνεργασία μεταξύ των νοσηλευτών και της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ+ είναι απαραίτητη, για προώθηση αμοιβαίας κατανόησης και ενός περιβάλλοντος υγειονομικής περίθαλψης που εκτιμά και σέβεται όλα τα άτομα, ανεξάρτητα από τον σεξουαλικό προσανατολισμό ή την ταυτότητα φύλου τους.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
ΛΟΑΤΚΙ+, ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα, Στάσεις και πεποιθήσεις νοσηλευτών για ΛΟΑΤΚΙ
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Όχι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
63
Αριθμός σελίδων:
93
1. ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΚΕΤΑΝΗ (τελική).pdf (641 KB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο