Συσχέτιση διατροφικών συνηθειών και λειτουργικών ιδιοτήτων αρτηριών. Δεδομένα από τη Μελέτη Κορινθία

Διδακτορική Διατριβή uoadl:3371567 33 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Τμήμα Ιατρικής
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2023-12-18
Έτος εκπόνησης:
2023
Συγγραφέας:
Βαβουρανάκη Γεωργία
Στοιχεία επταμελούς επιτροπής:
Δημήτριος Τούσουλης,Καθηγητής,Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Κωνσταντίνα Αγγέλη,Καθηγήτρια ,Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Κωνσταντίνος Τσιούφης,Καθηγητής,Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Γεράσιμος Σιάσος,Καθηγητής,Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Ευάγγελος Οικονόμου,Επικ.Καθηγητής,Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Γεώργιος Μαρίνος,Επικ.Καθηγητής,Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Κωνσταντίνος Γκατζούλης,Καθηγητής,Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Συσχέτιση διατροφικών συνηθειών και λειτουργικών ιδιοτήτων αρτηριών. Δεδομένα από τη Μελέτη Κορινθία
Γλώσσες διατριβής:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Συσχέτιση διατροφικών συνηθειών και λειτουργικών ιδιοτήτων αρτηριών. Δεδομένα από τη Μελέτη Κορινθία
Περίληψη:
Υπόβαθρο:Η διατροφή επηρεάζει τις ελαστικές ιδιότητες των αρτηριών μέσω πολλαπλών μηχανισμών.
Μέθοδοι:
Σκοπός: Η επίδραση των διατροφικών συνηθειών του πληθυσμού της Κορίνθου στις λειτουργικές ιδιότητες των αρτηριών και πως συσχετίζονται αυτές με την ταχύτητα σφυγμικού κύματος (PWV).
Oι εθελοντές συμπλήρωσαν ένα ερωτηματολόγιο συχνότητας κατανάλωσης τροφίμων (FFQ), που περιλάμβανε την κατανάλωση ψωμιού ολικής αλέσεως (Ομάδα Ι) ή όχι (Ομάδα ΙΙ). Μετρήθηκε μη επεμβατικά η ταχύτητα του σφυγμικού κύματος σε καρωτιδο-μηριαίο επίπεδο (C-F PWV) με το Sphygmocor (AtCorMedical).
Αποτελέσματα:Μεταξύ των 1970 εθελοντών, 1534είχαν ικανοποιητικής ποιότητας μετρήσεις C-F PWV και κατανάλωναν ψωμί. Από αυτά 516 άτομα κατανάλωναν ψωμί ολικής άλεσης(ομάδα Ι: 62 ± 11 έτη) και 1018 δεν κατανάλωναν(ομάδα ΙΙ: 64 ± 12 έτη, p=0.002), η ομάδα Ι ήταν νεότερη σε ηλικίακαιείχαν χαμηλότερες τιμές ταχύτητα καρωτιδο-μηριαίου σφυγμικού κύματος (ομάδα Ι 9.04 ± 2.93 m/sec, ομάδα ΙΙ 9.57 ± 2.76 m/sec, p=0.001). H κατανάλωση ψωμιού ολικής αλέσεως αποτελούσε προγνωστικό παράγοντα της C-F PWV (b=-0.335, 95% CI, -0,609, -0.061, p=0.017).
Συμπέρασμα:Η κατανάλωση ψωμιού ολικής αλέσεως έχει ευεργετική δράση στην αρτηριακή σκληρία μετρούμενη με την ταχύτητα του σφυγμικού κύματος, συμβάλλοντας στην βελτίωση της καρδιαγγειακής υγείας.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Διατροφικές Συνήθειες, Ψωμί ολικής άλεσης, Μελέτη Κορινθία, Καρωτιδο-μηριαία ταχύτητα σφυγμικού κύματος, Λειτουργικές ιδιότητες των αρτηριών
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
99
Αριθμός σελίδων:
106
PhD ΓΕΩΡΓΙΑ ΒΑΒΟΥΡΑΝΑΚΗ.pdf (3 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο