Βιοδραστικά συστατικά Ιπποφαούς και εφαρμογές στην τεχνολογία τροφίμων

Πτυχιακή Εργασία uoadl:3374873 1362 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης, Αγροδιατροφής και Διαχείρισης Φυσικών Πόρων
Βιβλιοθήκη Σχολής Αγροτικής Ανάπτυξης, Διατροφής και Αειφορίας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2023-12-22
Έτος εκπόνησης:
2023
Συγγραφέας:
ΠΑΝΤΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑ-ΜΑΡΙΑ
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Αντωνία Τέρπου , Επίκουρη καθηγήτρια Χημείας Τροφίμων, Αγροτικής Ανάπτυξης, Αγροδιατροφής και Διαχείρισης Φυσικών Πόρων

Ναυσικά Παπαγεωργίου, Επίκουρη καθηγήτρια Βιοπικοιλότητας,Αγροτικής Ανάπτυξης, Αγροδιατροφής και Διαχείρισης Φυσικών Πόρων

Νικόλαος Αφράτης, Επίκουρος καθηγητής Βιοχημείας/Μοριακής Βιολογίας , Αγροτικής Ανάπτυξης, Αγροδιατροφής και Διαχείρισης Φυσικών Πόρων
Πρωτότυπος Τίτλος:
Βιοδραστικά συστατικά Ιπποφαούς και εφαρμογές στην τεχνολογία τροφίμων
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Βιοδραστικά συστατικά Ιπποφαούς και εφαρμογές στην τεχνολογία τροφίμων
Περίληψη:
Στη σύγχρονη εποχή, οι απαιτήσεις των διατροφικών αναγκών των καταναλωτών έχουν αλλάξει. Ειδικότερα, κύριος στόχος στις μέρες μας είναι η αναζήτηση υψηλής διατροφικής αξίας λειτουργικών τροφίμων, γνωστά ως «superfoods». Τα λειτουργικά τρόφιμα έχουν πλούσια διατροφική αξία για τον άνθρωπο καθώς έχουν πολλές ευεργετικές ιδιότητες στην υγεία του καταναλωτή.
Ο φυλλοβόλος θάμνος, Hippophae rhamnoides L., αποτελεί ένα από τα δημοφιλέστερα λειτουργικά τρόφιμα. Η προέλευση του ιπποφαους καταγράφεται από την αρχαιότητα, καθώς το όνομά του προέρχεται από τις ελληνικές λέξεις "ίππος" που σημαίνει άλογο και "φάος" που σημαίνει λάμψη. Επίσης, ιστορικά αναφέρεται, ότι τα τραυματισμένα άλογα του Μεγάλου Αλεξάνδρου που έτρωγαν καρπούς ιπποφαους, αποκτούσαν λαμπερό τρίχωμα και μεγαλύτερες αντοχές. Είναι αξιοσημέιοτο πως το ιπποφαές περιέχει, περισσότερα από 190 ενεργά θρεπτικά συστατικά όπως βιταμίνες, μέταλλα, ακόρεστα λιπαρά οξέα, φλαβονοειδή και φυτοστερόλες, με αποτέλεσμα να θεωρείται ένας μικρός θησαυρός και σημαντικός σύμμαχος της υγείας μας. Πολλά από αυτά τα συστατικά μπορούν να χαρακτηριστούν ως βιοδραστικά (π.χ. αμινοξέα, πολυφαινόλες, φυτοστερόλες, καρατενοειδή)
Το ιπποφαές λόγω της πληθώρας σε βιοδραστικά συστατικά επιφέρει θετικές επιδράσεις στην ανθρώπινη υγειά χαρίζοντας ενίσχυση του ανοσοποιητικού και αντιοξειδωτική δράση. Σημαντικό είναι να αναφερθεί, πως οι καρποί του ιπποφαούς έχουν θετική επίδραση ενάντια στις φλεγμονές καθώς και αντικαρκινικές ιδιότητες.
Στην παρούσα εργασία παρουσιάζεται το ιπποφαές (Ηippophae rhamnoides L) και η χρήσης του στην τεχνολογία τροφίμων με έμφαση στα βιοδραστικά συστατικά του. Τα βιοδραστικά συστατικά των ξηρών καρπών του (Ηippophae rhamnoides L.) τα οποία συναντώνται συχνότερα στο εμπόριο αναλύονται στην παρούσα εργασία με QTOF/MS και συγκρίνονται με δεδομένα της βιβλιογραφίας. Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στις λειτουργικές ιδιότητες των καρπών του ιπποφαούς και τις επιδράσεις τους στην υγεία του καταναλωτή. Τέλος, η χρήση των καρπών του ιπποφαούς σε φρέσκια καθώς και ξηρή μορφή ερευνώνται στη βιβλιογραφία ως προς τη χρήση τους σε νεοφανή τρόφιμα ενώ προτείνονται και νέες μέθοδοι χρήσης τους με γνώμονα πάντα τη βελτίωση της διατροφικής αξίας των τροφίμων.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Ιπποφαές, λειτουργικά τρόφιμα, πρόσθετο τροφίμων, βιοδραστικά συστατικά.
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
84
Αριθμός σελίδων:
78
Βιοδραστικά συστατικά Ιπποφαούς και εφαρμογές στην τεχνολογία τροφίμων_Final Revised.pdf (2 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο