Σύγχρονες εξελίξεις και κρίσιμα σημεία εφαρμογής των Συστημάτων Διαχείρισης Ασφάλειας Τροφίμων σε επιχειρήσεις αγροδιατροφικών προιόντων και τροφίμων.

Πτυχιακή Εργασία uoadl:3377772 45 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης, Αγροδιατροφής και Διαχείρισης Φυσικών Πόρων
Βιβλιοθήκη Σχολής Αγροτικής Ανάπτυξης, Διατροφής και Αειφορίας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2024-01-11
Έτος εκπόνησης:
2024
Συγγραφέας:
Παπαντελή Βασιλική
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Μαρία Κούκου , Σταθόπουλος Βασίλειος, Ορφανουδάκης Νίκος
Επίκουροι Καθηγητές
Τμήμα: Αγροτικής Ανάπτυξης, Αγροδιατροφής και Διαχείρισης Φυσικών Πόρων
Ίδρυμα: Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Πρωτότυπος Τίτλος:
Σύγχρονες εξελίξεις και κρίσιμα σημεία εφαρμογής των Συστημάτων Διαχείρισης Ασφάλειας Τροφίμων σε επιχειρήσεις αγροδιατροφικών προιόντων και τροφίμων.
Γλώσσες εργασίας:
Αγγλικά
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Σύγχρονες εξελίξεις και κρίσιμα σημεία εφαρμογής των Συστημάτων Διαχείρισης Ασφάλειας Τροφίμων σε επιχειρήσεις αγροδιατροφικών προιόντων και τροφίμων.
Περίληψη:
Στην παρούσα εργασία, μελετώνται και αναδεικνύονται τα κρίσιμα στοιχεία και οι κύριοι παράγοντες που επηρεάζουν την εφαρμογή των Συστημάτων Διαχείρισης Ασφάλειας Τροφίμων σε επιχειρήσεις αγροδιατροφικών προϊόντων και τροφίμων. Στοχεύει στην καταγραφή των απαιτήσεων και στην επισήμανση των ιδιαιτεροτήτων των συστημάτων αλλά και στο πως αυτά θα εφαρμοστούν στη βιομηχανία τροφίμων. Αυτό επιτυγχάνεται μέσω ενδελεχούς βιβλιογραφικής ανασκόπησης αλλά και μέσω της πρακτικής προσέγγισης σε μια μικρή και μια μεγάλη επιχείρηση οι οποίες εφαρμόζουν δύο διαφορετικά συστήματα διαχείρισης ασφάλειας τροφίμων.
Tο πρώτο μέρος της εργασίας, αφορά στο θεωρητικό πλαίσιο της ασφάλειας τροφίμων η οποία αποκτά ολοένα και μεγαλύτερη σημασία λόγω της παγκοσμιοποίησης των αλυσίδων εφοδιασμού τροφίμων και των αυξανόμενων ανησυχιών των καταναλωτών, καθώς πρωταρχικός της στόχος είναι τα τρόφιμα που καταναλώνουν να είναι ασφαλή και υψηλής ποιότητας.
Στο δεύτερο μέρος, η παρούσα εργασία, αξιολογεί κριτικά το πρότυπο ISO 22000:2018, συγκρίνοντας το με άλλα κορυφαία συστήματα διαχείρισης ασφάλειας τροφίμων, όπως το HACCP, ο Codex Alimentarius, το BRC, το FSSC 22000 και το IFS. Αναλύονται διεξοδικά ο σκοπός, οι λειτουργίες , οι εφαρμογές και οι διαφορές που έχουν μεταξύ τους τα συστήματα αυτά.
Στο επόμενο μέρος παρουσιάζονται η πολυπλοκότητα και οι απαιτήσεις του ISO, η εφαρμογή του σε βιομηχανίες τροφίμων μικρής και μεγάλης κλίμακας και οι διαφορές ανάλογα με το προϊόν. Η ταξινόμηση των προϊόντων χαμηλού και υψηλού κινδύνου στο πλαίσιο του προτύπου ISO 22000:2018 συνδέεται με τους πιθανούς κινδύνους που θα μπορούσαν να προκύψουν από την παραγωγή και την κατανάλωσή τους.
Τέλος, στο τελευταίο κεφάλαιο γίνεται αποτύπωση και διαγνωστική μελέτη των παραπάνω συστημάτων σε δυο ελληνικές επιχειρήσεις του αγροδιατροφικού τομέα για να εντοπιστούν οι διαφορές. Η πρώτη αναφέρεται σε επιχείρηση καλλιέργειας αυτοφυών μανιταριών η οποία εφαρμόζει το σύστημα ISO 22000: 2018 και η δεύτερη αφορά σε μια μεγάλη βιομηχανία παραγωγής ζυμαρικών, η οποία εφαρμόζει το σύστημα FSSC 22000. Ταυτόχρονα, αναφέρεται και μια τρίτη εφαρμογή σε επιχείρηση θαλασσινών η οποία μας βοηθά να κατανοήσουμε για ποιο λόγο κάποιες εταιρείες εφαρμόζουν πολλαπλά συστήματα ασφάλειας τροφίμων και ποια τα οφέλη που αποκομίζουν.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Θετικές Επιστήμες
Λέξεις-κλειδιά:
Διαχείριση Ασφάλειας Τροφίμων, ISO 22000:2018, HACCP, BRC, FSSC 22000, IFS, Ιχνηλασιμότητα Εφοδιαστικής Αλυσίδας, Εφαρμογές ΣΔΑΤ.
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Όχι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
43
Αριθμός σελίδων:
82
ΠΑΠΑΠΑΝΤΕΛΗ_ΠΤΥΧΙΑΚΗ.pdf (2 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο