Επίπτωση κυστεοειδούς οιδήματος ωχράς κηλίδας σε γλαυκωματικούς ασθενείς μετά από επέμβαση καταρράκτη

Διδακτορική Διατριβή uoadl:3388261 41 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Τμήμα Ιατρικής
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2024-01-23
Έτος εκπόνησης:
2024
Συγγραφέας:
Σωτηρόπουλος Κωνσταντίνος
Στοιχεία επταμελούς επιτροπής:
Ευγγελία-Μαρία Μόσχου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Δημήτριος Παπακωνσταντίνου, Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Ηλίας Γεωργάλας, Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Κλειώ Χατζηστεφάνου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Ειρήνη Χατζηράλλη, Επίκουρη Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Πέτρος Πέτρου, Επίκουρος Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Κωνσταντίνος Δρούτσας, Επίκουρος Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Επίπτωση κυστεοειδούς οιδήματος ωχράς κηλίδας σε γλαυκωματικούς ασθενείς μετά από επέμβαση καταρράκτη
Γλώσσες διατριβής:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Επίπτωση κυστεοειδούς οιδήματος ωχράς κηλίδας σε γλαυκωματικούς ασθενείς μετά από επέμβαση καταρράκτη
Περίληψη:
Αυτή η μελέτη, που πραγματοποιήθηκε στην Α' Οφθαλμολογική Κλινική της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, διερεύνησε την επίδραση της επέμβασης καταρράκτη στο πάχος του χοριοειδούς, ιδιαίτερα σε ασθενείς με γλαύκωμα και οίδημα. Η έρευνα διήρκησε από τον Μάιο του 2018 έως τον Μάιο του 2022 και περιελάμβανε ασθενείς ηλικίας 50 ετών και άνω που υποβλήθηκαν σε χειρουργική επέμβαση καταρράκτη και εισαγωγή ενδοφθάλμιου φακού στην οφθαλμολογική κλινική του Νοσοκομείου Αθηνών Γ. Γεννηματάς. Η μελέτη χρησιμοποίησε τη μέθοδο Swept Source OCT για μετρήσεις και βρήκε σημαντικές αλλαγές στο πάχος του χοριοειδούς μετά την επέμβαση.
Σκοπός:
Ο πρωταρχικός στόχος της παρούσας έρευνας ήταν να εξετάσει την επίδραση της επέμβασης καταρράκτη στο πάχος του χοριοειδούς και να διερευνήσει τη συχνότητα εμφάνισης μετεγχειρητικού κυστεοειδούς οιδήματος ωχράς κηλίδας σε ασθενείς με γλαύκωμα. Η μελέτη στόχευε επίσης στον προσδιορισμό της συσχέτισης μεταξύ του μετεγχειρητικού οιδήματος της ωχράς κηλίδας και της αύξησης του πάχους του χοριοειδούς χρησιμοποιώντας τη μέθοδο Swept Source OCT.
Μέθοδοι:
Διεξήχθη μια προοπτική μη τυχαιοποιημένη μελέτη σε ασθενείς που υποβλήθηκαν σε χειρουργική επέμβαση καταρράκτη και σε εισαγωγή ενδοφθάλμιου φακού. Οι συμμετέχοντες κατηγοριοποιήθηκαν σε δυο ομάδες (γλαυκωματικοί και μη γλαυκωματικοί) κατόπιν εφαρμογής συγκεκριμένων κριτηρίων επιλεξιμότητας. Πραγματοποιήθηκαν προεγχειρητικές και μετεγχειρητικές αξιολογήσεις, συμπεριλαμβανομένης της οπτικής οξύτητας, της βιομικροσκοπίας με σχισμοειδή λυχνία και της εξέτασης OCT. Η συσκευή Deep Range Imaging (DRI) Triton SS-OCT χρησιμοποιήθηκε για τη μέτρηση του κεντρικού πάχους του αμφιβληστροειδούς και του πάχους χοριοειδούς της περιοχής της ωχράς κηλίδας. Τα δεδομένα αναλύθηκαν χρησιμοποιώντας το στατιστικό λογισμικό πακέτο SPSS v.24, με διάφορα τεστ που εφαρμόστηκαν για τον προσδιορισμό συσχετίσεων και διαφορών.
Αποτελέσματα:
Η στατιστική ανάλυση αποκάλυψε σημαντική διαφορά στο πάχος του χοριοειδούς σε ασθενείς πριν και μετά την επέμβαση καταρράκτη. Ωστόσο, δεν παρατηρήθηκε σημαντική διαφορά στο πάχος του χοριοειδούς με βάση την παρουσία γλαυκώματος ή οιδήματος, είτε προεγχειρητικά είτε μετεγχειρητικά. Η μελέτη δεν ανέφερε επίσης σημαντική διαφορά στο πάχος του χοριοειδούς με βάση τον χειρουργημένο οφθαλμό (δεξιό ή αριστερό).
Συμπεράσματα:
Η χειρουργική επέμβαση καταρράκτη μπορεί να επηρεάσει το πάχος του χοριοειδούς, ειδικά σε ασθενείς με υποκείμενες οφθαλμικές παθήσεις όπως το γλαύκωμα και το οίδημα. Η παρακολούθηση του πάχους του χοριοειδούς σε ασθενείς με αυτές τις παθήσεις είναι κρίσιμης σημασίας μετεγχειρητικά. Ενώ η μελέτη προσφέρει πολύτιμες γνώσεις συνεισφέροντας στην υπάρχουσα σχετική βιβλιογραφία, παρουσιάζει ωστόσο δεδομένους περιορισμούς, όπως το μικρό μέγεθος του δείγματος και η σύντομη περίοδος παρακολούθησης. Η μελλοντική έρευνα θα πρέπει να αντιμετωπίσει αυτούς τους περιορισμούς και να διερευνήσει περαιτέρω τους μηχανισμούς πίσω από τις αλλαγές πάχους του χοριοειδούς μετά την επέμβαση.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Χειρουργική επέμβαση καταρράκτη, Πάχος χοριοειδούς, Γλαύκωμα, Οίδημα ωχράς κηλίδας, Swept Source OCT, Μετεγχειρητικό κυστεοειδές οίδημα ωχράς κηλίδας,
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
67
Αριθμός σελίδων:
171
Sotiropulos_Konstadinos_PhD.pdf (3 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο