Κατασκευή Βιο-Λειτουργικών Επιφανειών με Χημεία Click και Τεχνικές Φωτολιθογραφίας

Διδακτορική Διατριβή uoadl:3389798 12 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Τμήμα Χημείας
Βιβλιοθήκη Σχολής Θετικών Επιστημών
Ημερομηνία κατάθεσης:
2024-03-31
Έτος εκπόνησης:
2024
Συγγραφέας:
Βρεττού Φωτεινή
Στοιχεία επταμελούς επιτροπής:
1. Ερμόλαος Ιατρού, Καθηγητής, ΕΚΠΑ
2. Παναγιώτης Αργείτης, Διευθυντής Ερευνών, ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος»
3. Κακαμπάκος Σωτήριος, Διευθυντής Ερευνών, ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος»
4. Πατρίνα Παρασκευοπούλου, Αν. Καθηγήτρια, ΕΚΠΑ
5. Μαρίνος Πιτσικάλης, Καθηγητής, ΕΚΠΑ
6. Παναγιώτα Πέτρου, Διευθύντρια Ερευνών, ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος»
7. Μαργαρίτα Χατζηχρηστίδη, Αν. Καθηγήτρια, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Κατασκευή Βιο-Λειτουργικών Επιφανειών με Χημεία Click και Τεχνικές Φωτολιθογραφίας
Γλώσσες διατριβής:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Κατασκευή Βιο-Λειτουργικών Επιφανειών με Χημεία Click και Τεχνικές Φωτολιθογραφίας
Περίληψη:
Σκοπός της διδακτορικής διατριβής είναι η τροποποίηση επιφανειών για βιολογικές εφαρμογές όπως η κατασκευή μικροσυστοιχίας βιομορίων, χρησιμοποιώντας μία νέα τεχνική λιθογραφίας ονομαζόμενη λιθογραφία πολλαπλών κύκλων (multi-cycle lithography) σε συνδυασμό με χημεία click για την ομοιοπολική πρόσδεση βιομορίων σε κατάλληλο υπόστρωμα. Στην παρούσα εργασία το διβενζυλοκυκλοοκτίνιο και το αζίδιο χρησιμοποιήθηκαν ως δραστικές «κλικ»ομάδες. Επίσης, μελετήθηκε η φωτοχημεία αζιδίων, ως εναλλακτική μέθοδος για την επιτυχή ακινητοποίηση μορίων.
Αναπτύχθηκαν διεργασίες για την πρόσδεση βιομορίων σε υπόστρωμα τροποποιημένο με υμένιο εποξειδικής ρητίνης (EPR) και σε Αυτοοργανωμένα Μονομοριακά Στρώματα (self-assembled monolayers SAMs) που έφεραν πλευρικές ομάδες με εποξειδικό δακτύλιο ή αμινομάδα. Αρχικά, στις τροποποιημένες επιφάνειες προσδενόταν σε αυτές ομοιοπολικά παράγωγα της βιοτίνης ή άλλα μόρια που έφεραν ομάδες κατάλληλες για μετέπειτα χημεία «κλικ». Μελετήθηκε σε κάθε περίπτωση η επιτυχής ακινητοποίηση των μορίων μέσω χημείας <<κλικ>> στις τροποποιημένες επιφάνειες μέσω αντίδρασης με κατάλληλη φθορίζουσα ουσία που έφερε συμπληρωματική προς το υπόστρωμα ομάδα χημείας «κλικ». Χρησιμοποιήθηκε η φωτοχημεία αζιδίων, αξοιοποιώντας την χαρακτηριστική ιδιότητά τους ότι κατά την έκθεση στο βαθύ υπεριώδες (254 nm) ελευθερώνεται Ν2 παράγοντας νιτρένια, τα οποία στη συνέχεια αντιδρούν με τον διπλό δεσμό των πολυμερικών αλυσίδων δρώντας ως διασταυρωτές. Από την άλλη πλευρά, η χημεία «κλικ» επιλέχτηκε καθώς οι αντιδράσεις «κλικ» χαρακτηρίζονται από πολύ υψηλές αποδόσεις, απλότητα στην εφαρμογή και είναι στερεοειδικές.
Επιπλέον, μελετήθηκε ένα λιθογραφικό σχήμα για διευθέτηση βιομορίων που βασίζεται στη χρήση φωτοπολυμερους που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε βιοσυμβατές συνθήκες. Στην εργασία αυτή διερευνήθηκε η δυνατότητα χρήσης και επέκτασης της ίδιας προσέγγισης για κατασκευή μικροσυστοιχιών από διαφορετικές πρωτεΐνες.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Θετικές Επιστήμες
Λέξεις-κλειδιά:
Xημεία <<κλικ>>, τροποποίηση επιφανειών, αυτοοργανωμένα μονομοριακά στρώματα, φωτοχημεία αζιδίων, εποξειδική ρητίνη, λιθογραφία πολλαπλών κύκλων, μικροσυστοιχία βιομορίων.
Ευρετήριο:
Ναι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
15
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
246
Αριθμός σελίδων:
212
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο έως 2025-10-01.

VRETTOU PHD.pdf
5 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο έως 2025-10-01.