Ανάλυση της επίτευξης τερμάτων στην νοκ-άουτ φάση του τσαμπιονς λιγκ 2022-2023

Πτυχιακή Εργασία uoadl:3391216 40 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού
Βιβλιοθήκη Σχολής Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού
Ημερομηνία κατάθεσης:
2024-03-02
Έτος εκπόνησης:
2024
Συγγραφέας:
ΚΑΛΑΦΑΤΗΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ
ΚΑΡΑΧΡΗΣΤΟΣ ΑΓΓΕΛΟΣ
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Μητροτάσιος Μ., Λέκτορας, ΣΕΦΑΑ, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Ανάλυση της επίτευξης τερμάτων στην νοκ-άουτ φάση του τσαμπιονς λιγκ 2022-2023
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Ανάλυση της επίτευξης τερμάτων στην νοκ-άουτ φάση του τσαμπιονς λιγκ 2022-2023
Περίληψη:
Στόχος της συγκεκριμένης εργασίας ήταν να αναλύσει και να καταγράψει τα γκολ που σημειώθηκαν στη φάση νοκ-άουτ του Champions Leagueτη σεζόν 2022-2023. Με την ανάλυση των τερμάτων, γίνεται ορατή η αποτελεσματικότητα της κάθε ομάδας, όπως και τα χαρακτηριστικά εκείνα που μπορούν να οδηγήσουν στην πραγματοποίηση τελικών προσπαθειών, με απώτερο στόχο την επίτευξη τέρματος.
Στην έρευνά αυτή, έγινε καταγραφή και ανάλυση 67 τερμάτων σε 26 αγώνες της νοκ-άουτ φάσης του Champions League της σεζόν 2022-2023. Εκεί παρατηρήθηκε πως οι γηπεδούχοι είχαν ένα σαφές πλεονέκτημα στο τελικό αποτέλεσμα, καθώς πέτυχαν 46 γκολ έναντι 21 των φιλοξενούμενων, φανερώνοντας με αυτό τον τρόπο πως η έδρα αποτέλεσε έναν καταλυτικό παράγοντα για τη διαμόρφωση του τελικού αποτελέσματος και επηρέασε σημαντικά την έκβαση του αγώνα. Αναλυτικότερα, οι μεταβλητές που αναλύθηκαν είναι το ημίχρονο επίτευξης των τερμάτων, οι συνθήκες παιχνιδιού, ο τρόπος επιθετικής ανάπτυξης, οι στατικές φάσεις, η τεχνική ενέργεια πριν το γκολ, τα γκολ από την περιοχή και έξω από αυτήν, ο τρόπος υποδοχής της μπάλας, η πίεση κατά την εκτέλεση της τελικής προσπάθειας, το μέρος του σώματος, η αγωνιστική θέση επίτευξης του γκολ και το σύστημα .Για την στατιστική ανάλυση έγινε χρήση περιγραφικών στατιστικών, όπως συχνότητα (f και %f), μέσος όρος (X) και τυπική απόκλιση (SD). Σε ό,τι αφορά την σύγκριση για την συχνότητα των κατανομών σε όλες τις ανεξάρτητες μεταβλητές, έγινε εφαρμογή χ2 – test. Το επίπεδο σημαντικότητας ορίστηκε στο p<0.5.
Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, φαίνεται πως οι ομάδες που πέτυχαν το 1ο γκολ, ήταν και αυτές που κατάφεραν να κερδίσουν τον αγώνα με ποσοστό 76.9% (p<0.5). Επιπλέον, παρατηρείται πως τα περισσότερα τέρματα επιτεύχθηκαν στο 2ο ημίχρονο των αγώνων σε ποσοστό 61.2%, ενώ τα περισσότερα γκολ σημειώθηκαν ύστερα από πίεση του αντιπάλου με ποσοστό 61.7% (p<0.5).
Συμπερασματικά, δεν παρατηρούνται σημαντικές διαφορές ανάμεσα στη γηπεδούχο και την φιλοξενούμενη ομάδα με βάση την έδρα, με εξαίρεση τις συνθήκες παιχνιδιού και την επίτευξη τέρματος εντός και εκτός περιοχής. Τα παραπάνω ευρήματα είναι χρήσιμα για την εξέλιξη των προπονητικών προγραμμάτων, τα οποία θα ανταποκρίνονται σε πιο ρεαλιστικές συνθήκες παιχνιδιού.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Εκπαίδευση – Αθλητισμός
Λέξεις-κλειδιά:
Λέξεις κλειδιά: Ανάλυση αγώνα, επίτευξη τερμάτων, Champions League 2022-2023,νοκ –άουτ, έδρα, γηπεδούχος, φιλοξενούμενος.
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
23
Αριθμός σελίδων:
41
ΚΑΛΑΦΑΤΗΣ-ΚΑΡΑΧΡΗΣΤΟΣ_ΠΤΥΧΙΑΚΗ_ΜΜ.pdf (1 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο