Διερεύνηση της χρήσης του κυκλοφορούντος μακρού μη κωδικοποιητικού RNA (LncRNA) HOTTIP ως βιοδείκτη στον καρκίνο του μαστού

Διδακτορική Διατριβή uoadl:3391491 18 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Τμήμα Νοσηλευτικής
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2024-03-19
Έτος εκπόνησης:
2024
Συγγραφέας:
Ψαθάς Ιωάννης
Στοιχεία επταμελούς επιτροπής:
Ιωάννης Κακλαμάνος, Καθηγητής, Τμήμα Νοσηλευτικής, ΕΚΠΑ
Γεράσιμος Μπονάτσος, Ομότιμος Καθηγητής, Τμήμα Νοσηλευτικής, ΕΚΠΑ
Κωνσταντίνος Μπίρμπας, Καθηγητής, Τμήμα Νοσηλευτικής, ΕΚΠΑ
Αντώνιος Σταματάκης, Καθηγητής, Τμήμα Νοσηλευτικής, ΕΚΠΑ
Κωνσταντίνος Τούτουζας, Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Θεόδωρος Μαριόλης-Σαψάκος, Αναπληρωτής Καθηγητής, Τμήμα Νοσηλευτικής, ΕΚΠΑ
Πέτρος Γαλανής, Επίκουρος Καθηγητής, Τμήμα Νοσηλευτικής, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Διερεύνηση της χρήσης του κυκλοφορούντος μακρού μη κωδικοποιητικού RNA (LncRNA) HOTTIP ως βιοδείκτη στον καρκίνο του μαστού
Γλώσσες διατριβής:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Διερεύνηση της χρήσης του κυκλοφορούντος μακρού μη κωδικοποιητικού RNA (LncRNA) HOTTIP ως βιοδείκτη στον καρκίνο του μαστού
Περίληψη:
Ο καρκίνος του μαστού αποτελεί τη συχνότερη μορφή κακοήθειας στις γυναίκες όλων των ηλικιών και την πέμπτη αιτία θανάτου παγκοσμίως. Το μεγάλο επιστημονικό στοίχημα εξακολουθεί να είναι η έγκαιρη πρόληψή του αλλά και η εξειδικευμένη θεραπεία του μέσω προγνωστικών δεικτών ακριβείας. Στην εποχή μας, πέρα από τις κλασικές κλινικοπαθολογικές και μοριακές παραμέτρους ταξινόμησης του καρκίνου του μαστού, η έρευνα έχει στραφεί στο ρόλο των μη κωδικών RNA στον μηχανισμό της καρκινογένεσης και ως εκ τούτου στην αναζήτηση νέων εξατομικευμένων θεραπειών.
Στη διεθνή βιβλιογραφία το μη-κωδικό μόριο RNA HOTTIP έχει βρεθεί να εκφράζεται σε διάφορες μορφές καρκίνου όπως εκείνος του οισοφάγου, του στομάχου, του νεφρού, του παγκρέατος κ.α. λειτουργώντας συνήθως ως ογκογόνος παράγοντας. Σκοπός της παρούσας έρευνας είναι η μέτρηση του HOTTIP στον ορό περιφερικού αίματος ασθενών με διεγνωσμένο καρκίνο μαστού και η διερεύνηση της χρήσης του ως μελλοντικός προγνωστικός βιοδείκτης.
Μεθοδολογία: Για την εκπόνηση της έρευνας έγινε λήψη περιφερικού αίματος 46 ασθενών προεγχειρητικά, τα δείγματα υποβλήθηκαν σε φυγοκέντρηση και διατηρήθηκαν στους -80°C. Έγινε ανάλυση των δειγμάτων με real-time PCR και ανίχνευση του lncRNA HOTTIP σε σύγκριση με τα επίπεδα του Gapdh και εξαγωγή των αποτελεσμάτων με μέθοδο DDCt.
Πραγματοποιήθηκε στατιστική ανάλυση των αποτελεσμάτων που έδειξε ότι το HOTTIP σχετιζόταν με την εκδήλωση καρκίνου υψηλότερης κακοήθειας, μεγαλύτερου μεγέθους και αυξημένης λεμφαδενικής διασποράς.
Αποτελέσματα: Τα αποτελέσματα της έρευνας επιβεβαιώνουν ότι το HOTTIP είναι ένα μόριο RNA που σχετίζεται με αυξημένη επιθετικότητα του όγκου και δυνητικά θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως προγνωστικός βιοδείκτης. Περισσότερες μελέτες απαιτούνται για την εξαγωγή πιο ασφαλών συμπερασμάτων.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Καρκίνος μαστού, Βιοδείκτης, Πρόγνωση
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Όχι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
223
Αριθμός σελίδων:
119