Όψεις του ελληνικού πολιτικού Ρομαντισμού στο παράδειγμα του Ίωνος Δραγούμη. Μια προσέγγιση στο δημοσιευμένο έργο

Διδακτορική Διατριβή uoadl:3391753 19 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης
Βιβλιοθήκη Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης - Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης - Τουρκικών Σπουδών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών - Κοινωνιολογίας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2024-03-14
Έτος εκπόνησης:
2024
Συγγραφέας:
Μαμούτος Σταμάτιος
Στοιχεία επταμελούς επιτροπής:
Παναγής Παναγιωτόπουλος, Αναπληρωτής Καθηγητής, τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης, ΕΚΠΑ
Δέσποινα Παπαδημητρίου, Καθηγήτρια, τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας, Πάντειο Πανεπιστήμιο
Γεώργιος Κ. Θεοδωρίδης, Λέκτορας, τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης, ΕΚΠΑ
Γρηγόριος Μολύβας, Καθηγητής, τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης, ΕΚΠΑ
Παρασκευάς Ματάλας, Επίκουρος Καθηγητής, τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας, Πανεπιστήμιο Κρήτης
Φωτεινή Έφη Γαζή, Καθηγήτρια, τμήμα Κοινωνικής και Εκπαιδευτικής Πολιτικής, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου
Φωτεινή Ασημακοπούλου, Καθηγήτρια, τμήμα Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Όψεις του ελληνικού πολιτικού Ρομαντισμού στο παράδειγμα του Ίωνος Δραγούμη. Μια προσέγγιση στο δημοσιευμένο έργο
Γλώσσες διατριβής:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Facets of Greek political Romanticism: The case of Ion Dragoumis. An approach to his published works
Περίληψη:
Η διατριβή αφορά την πολιτική σκέψη του Ίωνος Δραγούμη. Στα πλαίσια της παρούσας έρευνας εξετάστηκε αρχικά το ιδεολογικό περιβάλλον με το οποίο συνδέθηκε στις παλαιότερες έρευνες η πολιτική σκέψη του Δραγούμη. Εν συνεχεία αναλύθηκε η πολιτική σκέψη του Δραγούμη για να διαπιστωθεί ποια ήταν η σχέση της με τα συγκεκριμένα ιδεολογικά περιβάλλοντα.

Η διατριβή είναι διαμορφωμένη σε τρία μέρη. Στο πρώτο μέρος αναλύεται το πλέγμα των ιδεών που περικλείει τον πολιτικό Ρομαντισμό, τον αντιδιαφωτισμό, τον εθνικισμό, τον φασισμό και τον συντηρητισμό. Στο δεύτερο μέρος της διατριβής εξετάζεται η πολιτική σκέψη του Δραγούμη. Στο τρίτο μέρος καταγράφεται η πολιτική διαδρομή του Δραγούμη.

Στο πρώτο μέρος της διατριβής διαμορφώθηκε, τρόπον τινά, ένα ιδεολογικό κάδρο στο οποίο θα φαινόταν στην συνέχεια αν, πώς και κατά πόσο θα χωρούσε η πολιτική σκέψη του Δραγούμη. Προσδιορίστηκε ο τρόπος με τον οποίο χρησιμοποιήθηκε η έννοια «ιδεολογία» και υιοθετήθηκε η ιδέα του Martin Selinger σύμφωνα με την οποία κάθε ιδεολογία έχει δύο διαστάσεις. Τις «θεμελιώδεις αρχές» και την «λειτουργική υπόσταση».

Η κεντρική ιδέα του πρώτου μέρους της διατριβής είναι ότι αποτελεί λάθος να μιλάμε για φασιστική ιδεολογία. Ο φασισμός ήταν ένα πολιτικό φαινόμενο με ιδεολογική, οργανωτική και θεσμική διάσταση. Σε ό,τι αφορούσε το ιδεολογικό του πεδίο ο φασισμός αφομοίωσε μια ιδεολογία που υπήρχε πριν και συνεχίζει να υπάρχει μετά από αυτόν. Στην συνέχεια της έρευνας αναλύθηκε αυτή η ιδεολογία που ονομάστηκε για τις ανάγκες της διατριβής «αντιδιαφωτιστικός πολιτικός Ρομαντισμός».

Στο δεύτερο μέρος της διατριβής περιλαμβάνεται ένα βιογραφικό του Ίωνος Δραγούμη και εξετάζεται πώς προσέγγισε ο Δραγούμης, σε όλη την διάρκεια της ζωής του, τις πέντε «θεμελιώδεις αρχές» της ιδεολογίας του «αντιδιαφωτιστικού πολιτικού Ρομαντισμού». Η έρευνα έδειξε ότι η προσέγγιση του Ίωνος Δραγούμη στις «θεμελιώδεις αρχές» τις ιδεολογίας του «αντιδιαφωτιστικού πολιτικού Ρομαντισμού» δείχνει αξιοσημείωτη συνέπεια και περιλαμβάνει λίγες, άνευ μεγάλης σημασίας, αντιφάσεις. Μάλιστα οι όποιες ιδεολογικές αντιφάσεις του Δραγούμη εντοπίζονται, στις περισσότερες των περιπτώσεων, δεν είναι προσωπικές. Αποτελούν εγγενή αντιφατικά γνωρίσματα της ιδεολογίας που υιοθέτησε. Γνωρίσματα τα οποία μπορούν να ανιχνευτούν στους περισσότερους ομοϊδεάτες του διανοητές.

Στο τρίτο μέρος της διατριβής εξετάστηκε ο Ίων Δραγούμης ως πολιτικό υποκείμενο. Το ερευνητικό ερώτημα που έπρεπε να απαντηθεί ήταν αν ο Δραγούμης υπήρξε ως πολιτικός συνεπής με τις ιδέες που επεξεργάστηκε ως διανοητής ή αν ήταν ένας αντιφατικός πολιτικός που διαλεγόταν με τις διανοητικές τάσεις της εποχής του, χωρίς να διαθέτει σταθερό ιδεολογικό υπόβαθρο. Το συμπέρασμα που προέκυψε είναι ότι ο Δραγούμης έδρασε βασισμένος σε συγκεκριμένες ιδεολογικές αρχές, τις οποίες μπορεί να υποστήριξε με διαφορετική ένταση κατά καιρούς αλλά ποτέ δεν απαρνήθηκε ούτε μετάβαλε σημαντικά.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Κοινωνικές, Πολιτικές και Οικονομικές επιστήμες
Λέξεις-κλειδιά:
Ίων Δραγούμης, εθνικισμός, πολιτικός Ρομαντισμός, αντιδιαφωτισμός, προφασισμός, Εθνικός Διχασμός
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Όχι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
470
Αριθμός σελίδων:
589