Αυχενικό σύνδρομο μηνυματογράφησης σε νεαρά άτομα

Πτυχιακή Εργασία uoadl:3392409 21 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού
Βιβλιοθήκη Σχολής Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού
Ημερομηνία κατάθεσης:
2024-03-19
Έτος εκπόνησης:
2024
Συγγραφέας:
ΣΑΠΟΥΛΙΔΗ ΦΩΤΕΙΝΗ
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Ελισσάβετ Ρουσάνογλου, Καθηγήτρια, ΣΕΦΑΑ, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Αυχενικό σύνδρομο μηνυματογράφησης σε νεαρά άτομα
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Αυχενικό σύνδρομο μηνυματογράφησης σε νεαρά άτομα
Περίληψη:
Ιστορικά ο άνθρωπος μέσα από αιώνες εξέλιξης ανάπτυξε πολιτισμό, τεχνικές και τεχνολογικές δεξιότητες που τον βοήθησαν να ξεφύγει από το σημείο που τον άφησε η φύση. Στην διαδρομή του αυτή πέραν του πολιτισμού και των τεχνών έφτασε σε πολύ υψηλό τεχνολογικό επίπεδο με συνέπεια να διαμορφώσει και να διαμορφώνει καθημερινά με διαφορετικό τρόπο το περιβάλλον του. Σήμερα οι τεχνολογικές καινοτομίες κυρίως στον τομέα των επικοινωνιών, κοινωνικών δικτυώσεων και υπολογιστών έχουν αλλάξει τα μοντέλα διαβίωσης. Ηλεκτρονικοί υπολογιστές, tablet κινητά τηλέφωνα και φορητές συσκευές ανάγνωσης, έχουν κυριολεκτικά κυριαρχήσει στην ζωή μας στην εργασία μας στην κοινωνική μας ζωή εισάγοντας νέους τρόπους και αντιλήψεις. Νομοτελειακά η γρήγορη ή ακόμη και βίαιη εισβολή των τεχνολογικών αυτών μέσων, πέραν των ιδιαίτερα θετικών στοιχείων εισήγαγαν και αρνητικές επιπτώσεις στους χρήστες τους.
Στην παρούσα εργασία θα γίνει βιβλιογραφική ανασκόπηση και ανάλυση του αυχενικού συνδρόμου μηνυματογράφησης (διεθνώς γνωστού ως «Text neck») δηλαδή των επιπτώσεων της κακής στάσης του αυχένα λόγω εντατικής χρήσης υπολογιστών και κινητών συσκευών. Το σύνδρομο αυτό ταλαιπωρεί τόσο τους ενήλικες όσο και τους εφήβους και τα παιδιά.
Σκοπός είναι η διερεύνηση των αιτίων που οδηγούν στην κατάχρηση των ηλεκτρονικών συσκευών, οι επιπτώσεις στο αυχενικό σύστημα των ατόμων αλλά και γενικότερα τα προβλήματα υγείας που δύναται να προκύψουν.
Τέλος, θα εξεταστούν πιθανές λύσεις διαχείρισης του προβλήματος μέσω ασκήσεων που θα ενισχύουν την σωστή στάση του σώματος και θα συμβάλλουν στην μείωση των συμπτωμάτων.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Εκπαίδευση – Αθλητισμός
Λέξεις-κλειδιά:
αυχενική στάση, tablet, κινητό τηλέφωνο, αυχενικός πόνος, πρόσθια προβολή κεφαλής
Ευρετήριο:
Ναι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
3
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
96
Αριθμός σελίδων:
60
Σαπουλίδη Πτυχιακή_ΠΕΡΓΑΜΟΣ_18-03-2024.pdf (2 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο