Σύγκριση καρδιοαναπνευστικής αντοχής και ανθρωπομετρικών χαρακτηριστικών σε ερασιτέχνες και ημιεπαγγελματίες ποδοσφαιριστές

Πτυχιακή Εργασία uoadl:3392423 18 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού
Βιβλιοθήκη Σχολής Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού
Ημερομηνία κατάθεσης:
2024-03-19
Έτος εκπόνησης:
2024
Συγγραφέας:
ΓΩΓΙΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ
ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Μιχαήλ Μητροτάσιος Λέκτορας Προπονησιολογίας Ποδοσφαίρισης
Σχολή Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού
Πρωτότυπος Τίτλος:
Σύγκριση καρδιοαναπνευστικής αντοχής και ανθρωπομετρικών χαρακτηριστικών σε ερασιτέχνες και ημιεπαγγελματίες ποδοσφαιριστές
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Αγγλικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Σύγκριση των εργομετρικών μετρήσεων μεταξύ ερασιτεχνών και ημιεπαγγελματιών ποδοσφαιριστών.
Περίληψη:
Η συγκεκριμένη πτυχιακή εργασία αναφέρεται στην μέτρηση και σύγκριση των ανθρωπομετρικών χαρακτηριστικών και της καρδιοαναπνευστικής αντοχής ημιεπαγγελματιών και ερασιτεχνών ποδοσφαιριστών.
Για την διεξαγωγή της έρευνας, πραγματοποιήθηκαν εργομετρικές εξετάσεις 21 ημιεπαγγελματιών ποδοσφαιριστών ομάδας Γ’ εθνικής κατηγορίας Ελλάδας (n=21), όπου η ομάδα τους τερμάτισε χαμηλά, αλλά κατάφερε να παραμείνει στην κατηγορία και 24 ποδοσφαιριστών ερασιτεχνικού επιπέδου ομάδας Α΄ ερασιτεχνικής κατηγορίας Αθήνας (n=24), η οποία κατέκτησε το πρωτάθλημα. Οι μεταβλητές ανθρωπομετρικών χαρακτηριστικών και καρδιοαναπνευστικής αντοχής που χρησιμοποιήθηκαν ήταν το ύψος, το βάρος, το ποσοστό σωματικού λίπους, η ευλυγισία, η αλτικότητα, η VO2max, η ταχύτητα στο 100% της VO2max, η ταχύτητα στο αναερόβιο κατώφλι, η μέγιστη καρδιακή συχνότητα και η καρδιακή συχνότητα στο κατώφλι. Για τις ανθρωπομετρικές μετρήσεις αξιοποιήθηκαν ψηφιακή ζυγαριά, αναστημόμετρο και δερματοπτυχόμετρο, και παράλληλα για τις καρδιοαναπνευστικές μετρήσεις αξιοποιήθηκε δαπεδοεργόμετρο.
Η ανάλυση έγινε με τους δείκτες της περιγραφικής στατιστικής, δηλαδή με τον Μέσο Όρο (ΜΟ) και την τυπική απόκλιση (ΤΑ). Η σύγκριση των ανεξάρτητων μεταβλητών (ημιεπαγγελματίες και ερασιτέχνες ποδοσφαιριστές) έγινε με ανάλυση διακύμανσης (T-TEST) και το επίπεδο σημαντικότητας ορίστηκε στο p<0.05.
Με βάση τα αποτελέσματα, σε όλες σχεδόν τις μεταβλητές, οι ερασιτέχνες ποδοσφαιριστές παρουσίασαν καλύτερες τιμές σε σχέση με τις τιμές των ημιεπαγγελματιών. Ωστόσο, στατιστικά σημαντικές διαφορές παρουσιάστηκαν στην μεταβλητή της ευλυγισίας, στην οποία οι ερασιτέχνες είχαν καλύτερη τιμή (30.2 ± 9.2 cm) από αυτή των ημιεπαγγελματιών (25.5 ± 5.8 cm) με p=0.046,p<0.05, της καρδιακής συχνότητας στο αναερόβιο κατώφλι, της οποίας η τιμή των ερασιτεχνών ήταν μικρότερη ( 173.2 ± 7.9 bpm) σε σύγκριση με την τιμή των ημιεπαγγελματιών (181,4 ± 10.7 bpm) με p=0.005, p<0.05, και της ταχύτητας της VO2max, η οποία ήταν καλύτερη για τους ερασιτέχνες ( 17,2 ± 1.5 km/h), έναντι των ημιεπαγγελματιών ( 15.7 ± 1.3 bpm) με p=0.001, p<0.05.
Συμπερασματικά, φαίνεται ότι τα σωματομετρικά χαρακτηριστικά και η καρδιοαναπνευστική αντοχή δεν αποτελούν σημαντικό παράγοντα μεταξύ ερασιτεχνών και ημιεπαγγελματιών ποδοσφαιριστών. Τα αποτελέσματα δίνουν σημαντικές πληροφορίες στους προπονητές φυσικής κατάστασης.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Εκπαίδευση – Αθλητισμός
Λέξεις-κλειδιά:
σωματομετρικά χαρακτηριστικά, καρδιοαναπνευστική αντοχή, ερασιτεχνικό επίπεδο, ημιεπαγγελματικό επίπεδο.
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Όχι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
13
Αριθμός σελίδων:
26
Σύγκριση καρδιοαναπνευστικής αντοχής και ανθρωπομετρικών χαρακτηριστικών.pdf (652 KB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο