Temperatures of equilibration and oxygen fugacity conditions prevailing in the oceanic upper mantle at different tectonic settings.

Πτυχιακή Εργασία uoadl:3392511 18 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος
Βιβλιοθήκη Σχολής Θετικών Επιστημών
Ημερομηνία κατάθεσης:
2024-03-20
Έτος εκπόνησης:
2024
Συγγραφέας:
ΧΑΤΖΗΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΗ
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΤΜΗΜΑ ΓΕΩΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΓΕΩΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Temperatures of equilibration and oxygen fugacity conditions prevailing in the oceanic upper mantle at different tectonic settings.
Γλώσσες εργασίας:
Αγγλικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Συνθήκες θερμοκρασίας και πτητικότητας οξυγόνου που επικρατούν στον ανώτερο ωκεάνιο μανδύα σε διάφορα γεωτεκτονικά περιβάλλοντα.
Περίληψη:
Η παρούσα πτυχιακή εργασία παρουσιάζει μια ολοκληρωμένη μελέτη των θερμοκρασιών ισορροπίας και των οξειδωτικών συνθηκών που επικρατούν στον ανώτερο μανδύα σε διάφορα γεωτεκτονικά περιβάλλοντα, προσφέροντας σημαντικές πληροφορίες για την χημική του σύσταση και τις διεργασίες που λαμβάνουν χώρα εκεί. Μέσω μιας λεπτομερούς ανάλυσης περιδοτιτών από μέσο-ωκεάνιες ράχες, μετασωματωμένων περιδοτιτών, και οφιολιθικών περιδοτιτών ύπερθεν ζωνών υπαγωγής, εξετάζεται η επιρροή των τεκτονικών περιβαλλόντων σε διάφορες διεργασίες του μανδύα. Μέσω του υπολογισμού των θερμοκρασιών ισορροπίας και της πτητικότητας του οξυγόνου, αποκτήθηκαν πληροφορίες σχετικά με την θερμική ιστορία και την οξειδοαναγωγική κατάσταση του ανώτερου μανδύα. Η έρευνα αυτή αποκαλύπτει σημαντικές μεταβολές στην θερμοκρασία και στην πτητικότητα του οξυγόνου, υπό την επιρροή του τεκτονικού περιβάλλοντος, της σύστασης της μανδυακής πηγής, της μερικής τήξης και της αλληλεπίδρασης με ρευστά. Τα αποτελέσματα καταδεικνύουν τις πολύπλοκες διεργασίες που λαμβάνουν χώρα στον ωκεάνιο μανδύα, και συμβάλλουν στον σχηματισμό και την εξέλιξη του.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Θετικές Επιστήμες
Λέξεις-κλειδιά:
Μανδύας, Πετρολογία, Γεωχημεία, Θερμοκρασίες κλεισίματος, Πτητικότητα οξυγόνου, Ολιβίνης, Σπινέλιος
Ευρετήριο:
Ναι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
1
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
56
Αριθμός σελίδων:
49