Προσδιορισμός της συγκέντρωσης των σιαλικών οξέων και των βλεννινών στο μητρικό γάλα πριν και μετά την παστερίωση.

Διπλωματική Εργασία uoadl:3392601 28 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Παιδιατρική Λοιμωξιολογία
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2024-03-26
Έτος εκπόνησης:
2024
Συγγραφέας:
Τζάκη Αγγελική
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Βασιλική Παπαευαγγέλου, Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ, Επιβλέπουσα
Δέσποινα Μπριάνα, Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Άννα Παπαδοπούλου, ΕΔΙΠ, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Προσδιορισμός της συγκέντρωσης των σιαλικών οξέων και των βλεννινών στο μητρικό γάλα πριν και μετά την παστερίωση.
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Προσδιορισμός της συγκέντρωσης των σιαλικών οξέων και των βλεννινών στο μητρικό γάλα πριν και μετά την παστερίωση
Περίληψη:
Εισαγωγή: Το μητρικό γάλα εκτός από διατροφικές ιδιότητες, διαθέτει αντιφλεγμονώδεις, αντιλοιμωγόνες και ανασορρυθμιστικές ιδιότητες, ιδιαίτερα επωφελείς για το νεογνό. Βιοδραστικές ουσίες, που προσδίδουν τέτοιες ιδιότητες είναι τα σιαλικά οξέα και οι βλεννίνες. Στόχος της μελέτης είναι η διερεύνηση της επίδρασης της παστερίωσης στη συγκέντρωση των ολικών (TSA) και ελεύθερων (FSA) σιαλικών οξέων και των βλεννινών στο μητρικό γάλα πρόωρων νεογνών.
Μέθοδος: Πραγματοποιήθηκε συλλογή δειγμάτων μητρικού γάλακτος περί την 5η και περί την 15η ημέρα από τον τοκετό από 31 μητέρες, με ηλικία κύησης έως και 36 εβδομάδων. Η μισή ποσότητα κάθε δείγματος επεξεργάστηκε με τη μέθοδο Holder Pasteurisation (HP), ενώ η άλλη μισή αποθηκεύτηκε ως «φρέσκο κατεψυγμένο» μητρικό γάλα στους -80οC (FF). Στη συνέχεια προσδιορίστηκε με τη χρήση ELISA και φωτοφασματομετρίας η συγκέντρωση της βλεννίνης (MUC 1) και των ολικών (TSA) και ελεύθερων (FSA) σιαλικών οξέων αντίστοιχα, σε κάθε δείγμα. Τα αντίστοιχα κλινικά στοιχεία του ζεύγους μητέρας παιδιού συλλέχθηκαν περί την 5η ημέρα από τον τοκετό και χρησιμοποιήθηκαν για περεταίρω στατιστικές αναλύσεις. Η στατιστική ανάλυση έγινε με χρήση SPSS.
Αποτελέσματα: Συμμετείχαν 31 μητέρες, με διάμεση ηλικία τα 34 έτη και διάμεση ηλικία κύησης τις 34 εβδομάδες, που έδωσαν δείγμα μητρικού γάλακτος περί την 5η ημέρα από τον τοκετό, ενώ 14 εξ’ αυτών έδωσαν δεύετρο δείγμα μητρικού γάλακτος περί την 15η ημέρα από τον τοκετό. Με σχετική συχνότητα 71% οι μητέρες, που συμμετείχαν υποβλήθηκαν σε καισαρική τομή. Τα ελεύθερα και ολικά σιαλικά οξέα, τόσο στα δείγματα που συλλέχθηκαν περί την 5η ημέρα όσο και σε αυτά που συλλέχθηκαν περί την 15η ημέρα δεν είχαν στατιστικά σημαντική διαφορά όσον αφορά την παστερίωση. Δεν βρέθηκε όμως στατιστικά διαφορά στη συγκέντρωση των ελεύθερων σιαλικών οξέων τόσο στα δείγματα του φρέσκου κατεψυγμένου γάλακτος (p-value 0,975) όσο και στα δείγματα του παστεριωμένου γάλακτος (p-value 0,925) που συλλέχθηκαν περί την 5η ημέρα από τον τοκετό συγκριτικά με αυτά που συλλέχθηκαν περί την 15η ημέρα. Η μέθοδος προσδιορισμού των βλεννινών απέτυχε.
Συμπεράσματα: Η παστερίωση του μητρικού γάλακτος δεν φαίνεται να επηρεάζει τη συγκέντρωση των ολικών και των ελεύθερων σιαλικών οξέων. Ωστόσο η συγκέντρωση των TSA μειώνεται στατιστικά σημαντικά περί την 15η ημέρα από τον τοκετό, αποτέλεσμα που επιβεβαιώνεται από την υπάρχουσα βιβλιογραφία. Η συγκέντρωση των FSA δεν μεταβάλλεται στατιστικά σημαντικά την 15η ημέρα.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Mητρικό γάλα, Σιαλικά οξέα, Παστερίωση, Μέθοδος holder pasteurization, Nεογνά, Βλεννίνες
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
123
Αριθμός σελίδων:
76
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο έως 2025-03-28.

ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ FINAL.pdf
11 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο έως 2025-03-28.