Η επίδραση της αιμοπεταλιαφαίρεσης στα επίπεδα της θρομβοποιητίνης υγιών δοτών

Διπλωματική Εργασία uoadl:3392623 7 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Θρόμβωση-Αιμορραγία-Ιατρική των μεταγγίσεων
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2024-04-17
Έτος εκπόνησης:
2024
Συγγραφέας:
Τριανταφύλλου Σταυρούλα-Ευαγγελία
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Γρουζή Ελισάβετ, Εξωτερική Συνεργάτης, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Μερκούρη Ευφροσύνη, Εξωτερική Συνεργάτης, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Μαριάννα Πολίτου, Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Η επίδραση της αιμοπεταλιαφαίρεσης στα επίπεδα της θρομβοποιητίνης υγιών δοτών
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Η επίδραση της αιμοπεταλιαφαίρεσης στα επίπεδα της θρομβοποιητίνης υγιών δοτών
Περίληψη:
Η θρομβοποιητίνη (Tpo) είναι μία γλυκοπρωτεϊνική ορμόνη που παράγεται κυρίως στο ήπαρ, και δευτερευόντως στους νεφρούς και στο στρώμα του μυελού των οστών. Πρόκειται για τον κύριο ρυθμιστή της θρομβοποίησης που σηματοδοτεί μέσω του υποδοχέα της cMpl, προάγοντας τον πολλαπλασιασμό και την διαφοροποίηση των μεγακαρυοκυττάρων οδηγώντας τελικά στην απελευθέρωση νέων αιμοπεταλίων στην κυκλοφορία. Τα επίπεδα κυκλοφορίας της ρυθμίζονται από την έκταση της δέσμευσής της στους υποδοχείς cMpl που ανευρίσκονται στα κυκλοφορούντα αιμοπετάλια και στα μεγακαρυοκύτταρα που είναι προσβάσιμα στο πλάσμα. Μειωμένη μάζα των αιμοπεταλίων ή αριθμού αυτών έχει ως αποτέλεσμα την υψηλή συγκέντρωση της Tpo στο πλάσμα, αντίθετα υψηλός αριθμός αιμοπεταλίων στην κυκλοφορία θα δεσμεύσει την Tpo.
Η ανακάλυψη της Tpo βοήθησε στην κατανόηση της παθοφυσιολογίας ασθενειών που χαρακτηρίζονται από θρομβοπενία ή θρομβοκυττάρωση, ενώ αποτέλεσε εφαλτήριο στην ανάπτυξη θεραπευτικών μεθόδων για την αντιμετώπιση της θρομβοπενίας έχοντας στόχο τον άξονα Tpo/cMpl.
Σκοπός της παρούσας μελέτης είναι η διερεύνηση των αλλαγών στα επίπεδα της θρομβοποιητίνης (Tpo) στον ορό υγιών δοτών αιμοπεταλίων. Στην μελέτη συμμετείχαν 11 δότες (8 άντρες και 3 γυναίκες) στους οποίους έγινε προσδιορισμός του επιπέδου της θρομβοποιητίνης και του αριθμού των αιμοπεταλίων πριν την αιμοπεταλιαφαίρεση, αμέσως μετά και 5 ημέρες μετά την συνεδρία. Εμφανής ήταν η πτώση του αριθμού των αιμοπεταλίων στο τέλος της συνεδρίας που έφτανε κατά μέσο όρο στο 25,64%, αριθμός ο οποίος επανερχόταν στα ίδια σχεδόν επίπεδα με πριν 5 ημέρες μετά. Αύξηση της τάξεως του 11,2% παρατηρήθηκε στον μέσο όρο της συγκέντρωσης της θρομβοποιητίνης στον ορό των δοτών αμέσως μετά το τέλος της συνεδρίας. Στα ίδια επίπεδα παρέμεινε κατά μέσο όρο και 5 ημέρες μετά την αφαίρεση. Η διαφορά στην συγκέντρωση της θρομβοποιητίνης μεταξύ των μετρήσεων δεν ήταν στατιστικά σημαντικές έδειξαν, όμως, μια αντίστροφη συσχέτιση μεταξύ του επιπέδου της Tpo και του αριθμού των κυκλοφορόντων αιμοπεταλίων στο αίμα των δοτών.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Θρομβοποίηση, Θρομβοποιητίνη, Δότες, Αιμοπετάλια, Αιμοπεταλιαφαίρεση
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
235
Αριθμός σελίδων:
103
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

Triantafyllou_Stavroula_Evangelia_MSc.pdf
3 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.