Πρόσβαση και χρήση στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας

Διπλωματική Εργασία uoadl:3392657 16 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Οργάνωση και Διοίκηση Υπηρεσιών Υγείας
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2024-04-09
Έτος εκπόνησης:
2024
Συγγραφέας:
Αποστολίδη Κωνσταντίνα
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Γαλάνης Πέτρος, Επίκουρος Καθηγητής, Τμήμα Νοσηλευτικής, ΕΚΠΑ, Επιβλέπων
Καϊτελίδου Δάφνη, Καθηγήτρια, Τμήμα Νοσηλευτικής, ΕΚΠΑ
Σίσκου Όλγα, Επίκουρη Καθηγήτρια, Τμήμα Τουριστικών Σπουδών, Πανεπιστήμιο Πειραιώς
Πρωτότυπος Τίτλος:
Πρόσβαση και χρήση στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Πρόσβαση και χρήση στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας
Περίληψη:
Εισαγωγή:
Η Π.Φ.Υ. παρέχει φροντίδα ολόκληρου του ατόμου για υγειονομικές ανάγκες καθ' όλη τη διάρκεια της ζωής του και όχι μόνο για ένα σύνολο συγκεκριμένων ασθενειών. Η πρωτοβάθμια υγειονομική περίθαλψη διασφαλίζει ότι οι άνθρωποι λαμβάνουν ολοκληρωμένη φροντίδα, από την προώθηση και την πρόληψη έως τη θεραπεία, την αποκατάσταση και την παρηγορητική φροντίδα, όσο πιο κοντά γίνεται με το καθημερινό περιβάλλον των ανθρώπων.
Αρκετές είναι οι μελέτες που έχουν ασχοληθεί με την διερεύνηση των παραγόντων που εμποδίζουν την πρόσβαση των ασθενών στις υπηρεσίες ΠΦΥ, αλλά και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν. Οι μελέτες αυτές έχουν πραγματοποιηθεί τόσο σε διεθνές όσο και σε εθνικό επίπεδο.
Σκοπός:
Σκοπός της παρούσας εργασίας είναι μελέτη των παραγόντων που εμποδίζουν την πρόσβαση των ασθενών στις Μονάδες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, αλλά και των δυσκολιών με τις οποίες έρχονται αντιμέτωποι.
Μεθοδολογία:
Στο πλαίσιο της έρευνας, έγινε χρήση της ποσοτικής ερευνητικής μεθόδου, ενώ το εργαλείο που χρησιμοποιήθηκε είναι το ερωτηματολόγιο. Δείγμα της έρευνας ήταν 100 χρήστες δημόσιων υπηρεσιών ΠΦΥ.
Αποτελέσματα:
Οι συμμετέχοντες στην έρευνα ανέδειξαν τις σημαντικότερες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν κατά την πρόσβασή τους σε δημόσιες υπηρεσίες ΠΦΥ. Αυτές οι δυσκολίες εντοπίζονται στους μεγάλους χρόνους αναμονής, στην έλλειψη διαθέσιμων ραντεβού για την πραγματοποίηση επισκέψεων σε συμβεβλημένους ιατρούς ή διαγνωστικών εξετάσεων και στην έλλειψη του απαιτούμενου εξοπλισμού που απαιτείται για την διεξαγωγή των εξετάσεων.
Είναι σαφές ότι στην παρούσα εργασία δεν είναι δυνατή η κάλυψη του ευρέως φάσματος σχετικά με τους παράγοντες που εμποδίζουν την πρόσβαση των ασθενών στις υπηρεσίες ΠΦΥ, ωστόσο, η διεξαγωγή της επιδιώκει την εκπόνηση παρεμφερών ερευνών μελλοντικά, οι οποίες θα εξετάσουν το συγκεκριμένο αντικείμενο εκτενέστερα, με σκοπό την πραγματοποίηση συγκρίσεων και την εξαγωγή περαιτέρω συμπερασμάτων.
Στο πλαίσιο της βιβλιογραφικής ανασκόπησης της παρούσης έρευνας, παρουσιάζονται, εκτός των άλλων, παρεμφερείς μελέτες που έχουν ασχοληθεί με το ζήτημα των παραγόντων που εμποδίζουν τους χρήστες από την πρόσβασή τους στις υπηρεσίες ΠΦΥ.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, ΠΦΥ, Πρόσβαση, Υπηρεσίες υγείας, Δημόσιο σύστημα υγείας, Δυσκολίες στην πρόσβαση στην ΠΦΥ, Προβλήματα ΠΦΥ
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
77
Αριθμός σελίδων:
122
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

Apostolidi_Konstantina_Msc.pdf
1 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.