Περιορισμός της ενδομήτριας ανάπτυξης

Διπλωματική Εργασία uoadl:3392686 25 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Παθολογία της Κύησης
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2024-03-26
Έτος εκπόνησης:
2024
Συγγραφέας:
Γρυλλάκη Μελπομένη
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Καλανταρίδου Σοφία, Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Ευαγγελινάκης Νικόλαος, Διδάκτωρ, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Παπαϊωάννου Γεώργιος, Διδάκτωρ, Ιατρική, Σχολή, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Περιορισμός της ενδομήτριας ανάπτυξης
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Περιορισμός της ενδομήτριας ανάπτυξης
Περίληψη:
Ο περιορισμός της ενδομήτριας ανάπτυξης (IUGR, intrauterine growth restriction ή FGR, fetal growth restriction, όπως έχει πλέον επικρατήσει) αναφέρεται στην κατάσταση εκείνη κατά την οποία το έμβρυο αδυνατεί να φτάσει το γενετικά καθορισμένο δυναμικό ανάπτυξής του. Δεν είναι επομένως ταυτόσημος με τον όρο «μικρό για την ηλικία κύησης έμβρυο» (SGA, small for gestational age), καθότι η τελευταία κατηγορία συμπεριλαμβάνει και τα φυσιολογικά μικρά έμβρυα.
Για την εκτίμηση της ανάπτυξης των εμβρύων χρησιμοποιούμε τον πλέον αντικειμενικό τρόπο αξιολόγησης που υπάρχει στις μέρες μας και αυτός είναι το εκτιμώμενο βάρος του εμβρύου στο υπερηχογράφημα, χρησιμοποιούμε δηλαδή καταρχάς τη βιομετρία του εμβρύου. Έτσι λοιπόν ως μικρό έμβρυο ορίζεται το έμβρυο εκείνο που έχει υπερηχογραφικά εκτιμώμενο βάρος (EFW, estimated fetal weight) μικρότερο από την 10η εκατοστιαία θέση για την ηλικία κύησης. Είναι προφανές ότι μέσα σε αυτή την ομάδα εμβρύων περιλαμβάνονται έμβρυα υπολειπόμενης ανάπτυξης αλλά και φυσιολογικά μικρά έμβρυα. Ο στόχος είναι να μπορεί κανείς να εντοπίσει τα έμβρυα υπολειπόμενης ανάπτυξης γιατί αυτά συγκεντρώνουν το αυξημένο ρίσκο δυσμενούς έκβασης.
Ο περιορισμός της εμβρυϊκής ανάπτυξης αποτελεί κύρια αιτία περιγεννητικής νοσηρότητας και θνησιμότητας (1). Ακόμα όμως και έμβρυα σε υψηλότερες εκατοστιαίες θέσεις παρουσιάζουν αυξημένο ρίσκο επιπλοκών, όπως αυτά με εκτιμώμενο βάρος μεταξύ της 10ης και 15ης εκατοστιαίας θέσης. Αυτό δεν είναι δύσκολο να το αντιληφθεί κανείς δεδομένου ότι τα έμβρυα αυτά μπορεί να είχαν γενετικό δυναμικό για πολύ υψηλότερες εκατοστιαίες θέσεις και επομένως να είναι υπολειπόμενης ανάπτυξης. Επομένως το μικρό για την ηλικία κύησης έμβρυο (SGA) είναι μια καθαρά αριθμητική/στατιστική έννοια. Απαραίτητη προϋπόθεση για την αξιολόγηση της ανάπτυξης είναι να είναι διαθέσιμη η κατανομή του βάρους γέννησης για την ηλικία κύησης στον εν λόγω πληθυσμό και η ηλικία κύησης να είναι σωστά καθορισμένη (2), διαφορετικά μπορεί να προκύψουν ψευδώς θετικές ή αρνητικές εκτιμήσεις της εμβρυικής ανάπτυξης.
Το FGR και το SGA δεν είναι επομένως συνώνυμα. Τουλάχιστον το 50% των νεογνών που ζυγίζουν κάτω από τη 10η εκατοστιαία θέση για το φύλο και την ηλικία κύησης που γεννήθηκαν θα έχουν φυσιολογικά τραφεί στη μήτρα και απλά αυτό ήταν το προκαθορισμένο για αυτά μέγεθος. Από την άλλη αρκετά βρέφη που βρίσκονται πάνω από την 10η εκατοστιαία θέση θα έχουν αποτύχει να φτάσουν το βέλτιστο δυναμικό ανάπτυξής τους, λόγω κυρίως πλακουντιακής ανεπάρκειας, δηλαδή ενδομήτριας υποθρεψίας (2).
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Ενδομήτριο, Επιδημιολογία, Πλακούντας, Τοξόπλασμα, Συννοσηρότητα
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
87
Αριθμός σελίδων:
48
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

Grillaki_Melpomeni_MSc.pdf.pdf
1 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.