Η επίδραση των DOACs στις δοκιμασίες της πήξης

Διπλωματική Εργασία uoadl:3392845 30 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Θρόμβωση-Αιμορραγία-Ιατρική των μεταγγίσεων
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2024-04-09
Έτος εκπόνησης:
2024
Συγγραφέας:
Αυγούστου Έλενα
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Νομικού Ευφροσύνη, Διευθύντρια, Τμήμα Αιμορροφιλικών και διαταραχών Πήξης, ΙΓΝΑ
Πολίτου Μαριάννα, Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Μερκούρη Ευφροσύνη, Επιστημονικός Συνεργάτης, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Η επίδραση των DOACs στις δοκιμασίες της πήξης
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Η επίδραση των DOACs στις δοκιμασίες της πήξης
Περίληψη:
Η επιτυχής αιμόσταση είναι αποτέλεσμα μιας λεπτής ισορροπίας μεταξύ αιμορραγίας και θρόμβωσης. Τα θρομβωτικά φαινόμενα είναι μεταξύ των κυριότερων αιτίων νοσηρότητας στον ανεπτυγμένο κόσμο. Καθίσταται εμφανής η ανάγκη ανεύρεσης του ιδανικού αντιπηκτικού φαρμάκου που θα προστατεύει κατά το δυνατόν από νέα θρόμβωση και δε θα βαραίνει τη ζυγαριά προς την αιμορραγία. Τα νεότερα από του στόματος αντιπηκτικά φάρμακα (DOACs) κυκλοφόρησαν υποσχόμενα να καλύψουν αυτήν την ανάγκη και γρήγορα κέρδισαν την εμπιστοσύνη της ιατρικής κοινότητας.
Σκοπός: Σκοπός της εργασίας είναι να διερευνηθεί η επίδραση των DOACs στις δοκιμασίες της πήξης και κατά πόσο η επίδραση αυτή γίνεται με αναμενόμενο και σταθερό τρόπο ώστε να μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την παρακολούθηση και αξιολόγηση της αντιπηκτικής τους δράσης, τουλάχιστον σε ομάδες ασθενών αυξημένου αιμορραγικού ή θρομβωτικού κινδύνου.
Μέθοδος: Για τους σκοπούς της μελέτης ελήφθησαν δείγματα αίματος από ασθενείς που παρακολουθούνται ή εισήχθηκαν στο ΓΝΑ Ιπποκράτειο και ήταν υπό αντιπηκτική αγωγή με DOACs και έγινε σε αυτά έλεγχος δοκιμασιών πήξης ρουτίνας, μέτρηση των επιπέδων παραγόντων πήξης, anti-Xa δραστικότητα και θρομβοελαστογραφία (TEG6s).
Συμπεράσματα: Η anti-Xa δραστικότητα είναι η καλύτερη μέθοδος για την παρακολούθηση της δράσης των αναστολέων του παράγονα FXa ενώ την αποτελεσματικότητα των αναστολέων της θρομβίνης αξιολογεί επιτυχώς ο χρόνος dTT και το ενδογενές δυναμικό της θρομβίνης όπου είναι διαθέσιμη η δοκιμασία. Η θρομβοελαστογραφία δύναται επιπλέον να υπολογίσει κατά προσέγγιση τα επίπεδα των φαρμάκων στο αίμα και πρόκειται για πολλά υποσχόμενη μέθοδο που φαίνεται να κερδίζει έδαφος στην καθ’ημέρα κλινική πράξη.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Δοκιμασίες πήξης, Νεότερα αντιπηκτικά, TEG6s
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
98
Αριθμός σελίδων:
107
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

Avgoustou_Elena_Msc.pdf
4 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.