Μεταγγισιοθεραπεία στον ορθοπαιδικό ασθενή

Διπλωματική Εργασία uoadl:3395176 33 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Θρόμβωση-Αιμορραγία-Ιατρική των μεταγγίσεων
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2024-04-11
Έτος εκπόνησης:
2024
Συγγραφέας:
Σωτηροπούλου Μαρία-Ευτυχία
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Γιαλεράκη Αργυρή, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Βαλσαμή Σερένα, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Σταμούλης Κωνσταντίνος, Επιστημονικός Συνεργάτης, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Μεταγγισιοθεραπεία στον ορθοπαιδικό ασθενή
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Μεταγγισιοθεραπεία στον ορθοπαιδικό ασθενή
Περίληψη:
Η μετάγγιση αλλογενούς αίματος και παραγώγων του αποτελεί μία διαδικασία η οποία έχει αρκετούς περιορισμούς αλλά και κόστος. Παρά το γεγονός ότι οι μεταγγίσεις αποτελούν σωτήριες για την ζωή των ασθενών ιατρικές παρεμβάσεις, αυτές σχετίζονται με την εμφάνιση ενός μεγάλου αριθμού παρενεργειών και ανεπιθύμητων αντιδράσεων, αλλεργικής και μη αλλεργικής αιτιολογίας, πρόκληση λοιμώξεων αλλά ακόμα και διαταραχή της λειτουργίας του ανοσολογικού συστήματος του λήπτη. Επιπλέον, οι μεταγγίσεις αίματος σχετίζονται με αυξημένη παραμονή του ασθενούς στο νοσοκομείο μετεγχειρητικά και αυξημένη νοσηρότητα, αντανακλώντας με τον τρόπο αυτόν τον συνδυασμό των ιατρικών συν-νοσηροτήτων και της πολυπλοκότητας των χειρουργικών επεμβάσεων των ασθενών οι οποίοι χρήζουν μετάγγισης αίματος.
Με την παρούσα αφηγηματική ανασκόπηση της βιβλιογραφίας διερευνήθηκαν και παρουσιάστηκαν αναλυτικά τα πρόσφατα βιβλιογραφικά δεδομένα σε σχέση με την ανάγκη πραγματοποίησης μεταγγίσεων αλλά και τις μεθόδους ελαχιστοποίησής τους κατά την πραγματοποίηση των διαφόρων χειρουργικών ορθοπαιδικών επεμβάσεων (τόσο των προγραμματισμένων, όσο και των επειγουσών).
Στα βασικά συμπεράσματα της μελέτης, συμπεριλαμβάνεται το ότι οι στρατηγικές μετάγγισης αίματος κατά την διάρκεια των ορθοπαιδικών χειρουργικών επεμβάσεων ποικίλλουν, εξαρτώμενες σε μεγάλο βαθμό από το είδος της πραγματοποιηθείσας χειρουργικής επέμβασης. Θα πρέπει να υιοθετηθούν πιο συντηρητικά πρωτόκολλα μεταγγίσεων σε συνδυασμό με την ενσωμάτωση τεχνικών διατήρησης του αίματος με τυποποιημένες μεθόδους, στις οποίες περιλαμβάνονται η προεγχειρητική θεραπεία με σίδηρο και/ή ερυθροποιητίνη σε επιλεγμένους ασθενείς, η έγκαιρη διακοπή της χρήσης ασπιρίνης και μη- στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων, η εξασφάλισης της περιεγχειρηρικής νορμοθερμίας του ασθενούς, η διεγχειρητική χρήση του τρανεξαμικού οξεος, και βέβαια η συστηματική χρήση του περιοριστικού ορίου ως κατώφλι για την πραγματοποίηση μεταγγίσεων.
Με την κριτική επιστημονική μελέτη και τυποποίηση όλων των παραπάνω αναφερόμενων πρακτικών θα καταστεί δυνατή η πλέον αποτελεσματική χρήση των προϊόντων αίματος, με άμεσο αποτέλεσμα την προστασία των ασθενών αλλά και την ελάττωση του τελικού κόστους της πραγματοποιηθείσας ορθοπαιδικής επέμβασης.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Ορθοπαιδικές χειρουργικές επεμβάσεις, Μετάγγιση αίματος
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
67
Αριθμός σελίδων:
69
Sotiropoulou_Maria_Eftychia_MSc.pdf (1 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο