Μελέτη της ποιότητας ζωής και της ψυχικής κατάστασης ασθενών μετά από χειρουργείο καρδιάς

Διπλωματική Εργασία uoadl:3395706 25 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Σύνδρομο μετά Νοσηλεία στη ΜΕΘ
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2024-05-04
Έτος εκπόνησης:
2024
Συγγραφέας:
Μητετέ Αικατερίνη
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Δημόπουλος Σταύρος , Αναπληρωτής Καθηγητής , Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Μάγειρα Ελένη , Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Σιδηράς Γεώργιος, Επιστημονικός Συνεργάτης , Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ ​
Πρωτότυπος Τίτλος:
Μελέτη της ποιότητας ζωής και της ψυχικής κατάστασης ασθενών μετά από χειρουργείο καρδιάς
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Μελέτη της ποιότητας ζωής και της ψυχικής κατάστασης ασθενών μετά από χειρουργείο καρδιάς
Περίληψη:
Η ποιότητα ζωής (QoL) είναι μια πολυπαραγοντική έννοια που αξιολογεί τη σωματική και ψυχική υγεία. Η καρδιοχειρουργική φαίνεται να έχει διαρκές και θετικό αντίκτυπο τόσο στις σωματικές όσο και στις ψυχικές συνιστώσες της ποιότητας ζωής.

Σκοπός της μελέτης είναι να εξετάσει την παρατηρούμενη QoL και την ψυχική κατάσταση των καρδιοχειρουργημένων ασθενών όπως αυτή καταγράφηκε 3 μήνες μετά από χειρουργική επέμβαση καρδιάς.

Στη μελέτη συμπεριλήφθηκαν όλοι οι ασθενείς που υπεβλήθησαν σε καρδιοχειρουργική επέμβαση, νοσηλεύτηκαν στην καρδιοχειρουργική (ΚΡΧ) ΜΕΘ του Ωνασείου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου (ΩΚΚ) και έλαβαν εξιτήριο από το ίδιο Κέντρο για χρονικό διάστημα τριών μηνών. Αξιολογήθηκε η ποιότητα ζωής (SF36, EQ-5D-5L), η φυσική δραστηριότητα (IPAQ) και η ψυχική κατάσταση (BDI II) των ασθενών αυτών μετά την πάροδο 3 μηνών από την έξοδο τους από το νοσοκομείο μέσω τηλεφωνικής επικοινωνίας.

Αξιολογήθηκαν 262 (205 άνδρες, 57 γυναίκες) καρδιοχειρουργημένοι ασθενείς. Το γυναικείο φύλο , οι συνταξιούχοι , οι απόφοιτοι Γυμνασίου και ΙΕΚ, οι ανύπαντροι, όσοι διαμένουν στην Αττική, αυτοί που εισήχθησαν εκ νέου στο νοσοκομείο και όσοι υπεβλήθησαν σε αορτοστεφανιαία παράκαμψη με αντικατάσταση μιτροειδούς βαλβίδας παρουσίασαν πτωχότερη ποιότητα ζωής. Ένα μικρό ποσοστό ασθενών εμφάνισαν κατάθλιψη μετεγχειρητικά. Όσοι εμφάνισαν κατάθλιψη και είχαν μειωμένη φυσική δραστηριότητα κατέγραψαν και χαμηλά σκορ ποιότητας ζωής.

Τα δημογραφικά και κλινικά χαρακτηριστικά, το είδος της επέμβασης και η φυσική δραστηριότητα επηρεάζουν την ποιότητα ζωής των καρδιοχειρουργημένων ασθενών. Η ψυχική κατάσταση δεν βρέθηκε να επηρεάζεται αρνητικά μετά το χειρουργείο καρδιάς αλλά η ύπαρξη της δείχνει μειωμένα σκορ ποιότητας ζωής.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Ποιοτητά ζωής, Καρδιοχειρουργημένοι ασθενείς, Ψυχική υγεία
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
122
Αριθμός σελίδων:
101
Διπλωματική 2024 Κατερίνα Μητετέ ΜΕΛΕΤΗ ΤΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΖΩΗΣ[756].pdf (965 KB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο