Ο επαγγελματικός αθλητισμός ως πρότυπο βίου κατά τον Γαληνό (Προτρεπτικός) και τον Φιλόστρατο (Γυμναστικός)

Διπλωματική Εργασία uoadl:3395724 10 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Λογοτεχνία, σκέψη και πολιτισμός στον ελληνορωμαϊκό κόσμο
Βιβλιοθήκη Φιλοσοφικής Σχολής
Ημερομηνία κατάθεσης:
2024-04-09
Έτος εκπόνησης:
2024
Συγγραφέας:
Περουτσή Άννα
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Αθηνά Μπάζου, Επίκουρη Καθηγήτρια Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας, Τμήμα Φιλολογίας, Τομέας Κλασικής Φιλολογίας, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Γραμματική Κάρλα, Καθηγήτρια Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας, Τμήμα Φιλολογίας, Τομέας Κλασικής Φιλολογίας, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Ανδρέας Μιχαλόπουλος, Καθηγητής Λατινικής Φιλολογίας, Τμήμα Φιλολογίας, Τομέας Κλασικής Φιλολογίας, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Πρωτότυπος Τίτλος:
Ο επαγγελματικός αθλητισμός ως πρότυπο βίου κατά τον Γαληνό (Προτρεπτικός) και τον Φιλόστρατο (Γυμναστικός)
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Ο επαγγελματικός αθλητισμός ως πρότυπο βίου κατά τον Γαληνό (Προτρεπτικός) και τον Φιλόστρατο (Γυμναστικός)
Περίληψη:
Ένα καινοτόμο στοιχείο της αυτοκρατορικής περιόδου είναι η καθιέρωση του επαγγελματικού αθλητισμού. Ο πρωταθλητισμός αναδεικνύεται μέσω μεγάλων επαγγελματικών αθλητικών ενώσεων, οι οποίες ιδρύονται και καθιερώνονται κατά τους ρωμαϊκούς χρόνους. Δύο σημαντικά έργα τα οποία αποτελούν πηγές για το θέμα είναι ο Προτρεπτικὸς ἐπ' ἰατρικήν, ή σύμφωνα με την πρώτη έκδοση, Προτρεπτικὸς ἐπὶ τὰς τέχνας του Γαληνού και ο Γυμναστικός του Φιλόστρατου. Ο ιατρός και φιλόσοφος Γαληνός και ο ρήτορας Φιλόστρατος, αμφότεροι συγγραφείς του 2ου μ.Χ. αιώνα, υπό το ξεχωριστό τους πρίσμα ο καθένας και αποτυπώνοντας στα κείμενά τους το πνευματικό περιβάλλον της Δεύτερης Σοφιστικής, αναφέρονται στο πρότυπο του επαγγελματία αθλητή της εποχής τους. Στη συγκεκριμένη μελέτη προσεγγίζουμε την οπτική τους για τον αθλητισμό και τον πρωταθλητισμό στα δύο αυτά έργα. Με αφορμή τα κείμενά τους, όπως αυτά εντάσσονται στο ιστορικοκοινωνικό πλαίσιο της εποχής, επιχειρούμε να κατανοήσουμε τις όψεις και τις πτυχές οι οποίες χαρακτηρίζουν το πρότυπο βίου του επαγγελματία αθλητή. Παράμετροι όπως τα πρώτα αθλητικά σωματεία, η σχέση του πρωταθλητισμού με την καλοκαγαθία και το μέτρο, αλλά και παθογένειες οι οποίες συνδέονται με τον επαγγελματικό αθλητισμό των αυτοκρατορικών χρόνων, όπως η σωματική και ψυχική καταπόνηση, ο φαύλος τρόπος ζωής, ή η διαφθορά, και οι οποίες περιγράφονται στα έργα Προτρεπτικός και Γυμναστικός, αποτελούν το θέμα της παρούσας εργασίας.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Γλώσσα – Λογοτεχνία
Λέξεις-κλειδιά:
Γαληνός, Φιλόστρατος, επαγγελματικός αθλητισμός, πρωταθλητισμός, Προτρεπτικός, Γυμναστικός
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
121
Αριθμός σελίδων:
87
Περουτσή Άννα _διπλωματική εργασία_Τμήμα Φιλολογίας_ΠΜΣ ΛΟΣΠΟ.pdf (1 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο