Μουσειακές πρακτικές και διαχείριση της πολιτιστικής κληρονομιάς του «Άλλου». Η περίπτωση των οθωμανικών μνημείων της Ελλάδας

Διδακτορική Διατριβή uoadl:3395917 25 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας
Βιβλιοθήκη Φιλοσοφικής Σχολής
Ημερομηνία κατάθεσης:
2024-04-16
Έτος εκπόνησης:
2024
Συγγραφέας:
Καρούνη Σοφία
Στοιχεία επταμελούς επιτροπής:
Μούλιου Μαρία (Μάρλεν) (Επίκουρη Καθηγήτρια Μουσειολογίας, Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας, ΕΚΠΑ)
Πάλλης Γεώργιος (Αναπληρωτής Καθηγητής Βυζαντινής και Μεταβυζαντινής Αρχαιολογίας και Τέχνης, Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας, ΕΚΠΑ)
Κονόρτας Παρασκευάς (Αναπληρωτής Καθηγητής Ιστορίας της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας, ΕΚΠΑ)
Δρανδάκη Αναστασία (Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Βυζαντινής Αρχαιολογίας: Βυζαντινή και Μεταβυζαντινή Ζωγραφική και Υλικός Πολιτισμός, Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας, ΕΚΠΑ)
Σειρηνίδου Βασιλική (Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Ιστορίας του Νέου Ελληνισμού, Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας, ΕΚΠΑ)
Πάντζου Παναγιώτα (Επίκουρη Καθηγήτρια Πολιτισμικής Διαχείρισης, Τμήμα Διαχείρισης Πολιτισμικού Περιβάλλοντος και Νέων Τεχνολογιών, Πανεπιστήμιο Πατρών)
Πούλος Παναγιώτης (Επίκουρος Καθηγητής Εθνομουσικολογίας και Πολιτισμικής Ανθρωπολογίας, Τμήμα Μουσικών Σπουδών, ΕΚΠΑ)
Πρωτότυπος Τίτλος:
Μουσειακές πρακτικές και διαχείριση της πολιτιστικής κληρονομιάς του «Άλλου». Η περίπτωση των οθωμανικών μνημείων της Ελλάδας
Γλώσσες διατριβής:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Μουσειακές πρακτικές και διαχείριση της πολιτιστικής κληρονομιάς του «Άλλου». Η περίπτωση των οθωμανικών μνημείων της Ελλάδας
Περίληψη:
Η διδακτορική διατριβή με τίτλο «Μουσειακές πρακτικές και διαχείριση της πολιτιστικής κληρονομιάς του «Άλλου». Η περίπτωση των οθωμανικών μνημείων της Ελλάδας» πραγματεύεται το ζήτημα της πολιτισμικής ετερότητας και της διαχείρισης και ερμηνείας των μνημείων στην Ελλάδα, έχοντας ως άξονα τα υλικά κατάλοιπα του «Άλλου», του πολιτισμικά διαφορετικού. Στην προκειμένη περίπτωση, ως «Άλλος» νοείται ο οθωμανικός πολιτισμός και η παρακαταθήκη, τα υλικά κατάλοιπα των οθωμανικών χρόνων στον ελλαδικό χώρο, δηλαδή τα μνημεία, που έχουν μετατραπεί σε μουσεία, σε χώρους περιοδικών εκθέσεων, σε αποθήκες αρχαιολογικού υλικού, κ.λπ. Το βασικό ερώτημα της διατριβής είναι: Πώς μελετάται και σε τι συμπεράσματα μας οδηγεί η μελέτη της μετατροπής των οθωμανικών μνημείων σε μουσεία αναφορικά με τον τρόπο που η Ελλάδα προσλαμβάνει την οθωμανική περίοδο, τους Οθωμανούς και γενικά, την πολιτισμική ετερότητα; Τί διαπιστώσεις μπορούν να μας δώσουν οι μουσειακές πρακτικές, η διαχείριση και η αξιοποίηση των πολιτιστικών καταλοίπων του «Άλλου» για τον τρόπο που αντιμετωπίζουμε και αντιλαμβανόμαστε τον ίδιο καθώς και το διαφιλονικούμενο παρελθόν μιας χώρας; Σε μια περίοδο επαναπροσδιορισμών, η έννοια της ταυτότητας επανέρχεται έντονα στο προσκήνιο και επομένως, η μελέτη της ετερότητας που αποτελεί αναγκαία, συστατική και ταυτόχρονα προβληματική συνιστώσα της ταυτότητας, κρίνεται επιτακτική. Η παρούσα διατριβή ασχολείται με αυτό το δύσκολο πρόβλημα, της σχέσης δηλαδή του «Εαυτού» με τον «Άλλο», σε μια εποχή «κοινωνικής στροφής». Στο πλαίσιο αυτό, η έρευνα επιχειρεί να συμβάλλει στην υπό εξέλιξη συζήτηση για την ταυτότητα των οθωμανικών μνημείων, να καταγράψει και να προβάλλει μια πιο αισιόδοξη (όχι ουτοπική) και παράλληλα ευμετάβλητη αντιμετώπιση του οθωμανικού παρελθόντος στον ελλαδικό χώρο καθώς και την μερική αποδυνάμωση παλαιών θεωρήσεων με έντονη εθνικιστική χροιά. Η μουσειοποίηση των συγκεκριμένων κτισμάτων λειτούργησε ευεργετικά προς αυτή την κατεύθυνση. Πρόθεση και επιθυμία είναι να συνεχιστεί ο διάλογος που έχει ξεκινήσει για το διαφιλονικούμενο παρελθόν και να επιτευχθεί μελλοντικά μια διαφορετική κοινωνική θεώρηση σε σχέση με τα κυρίαρχα πρότυπα καθώς και με τη σημασία της ετερότητας.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Αρχαιολογία
Λέξεις-κλειδιά:
Οθωμανική κληρονομιά, Πολιτισμική ετερότητα, Μουσειακές πρακτικές, Προσαρμοστική επανάχρηση, Οθωμανική περίοδος, Αρχιτεκτονικά μνημεία, "Δύσκολη κληρονομιά", Πολιτισμική διαχείριση, "Άλλος"
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
278
Αριθμός σελίδων:
426
Diatrivi_Sofia_Karouni.pdf (9 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο