Μονάδα:
Κατεύθυνση Στρατηγικές Διαχείρισης Καταστροφών και Κρίσεων στους Διοικητικούς και Αναπτυξιακούς ΤομείςΒιβλιοθήκη Σχολής Θετικών Επιστημών
Ημερομηνία κατάθεσης:
2024-04-16
Συγγραφέας:
Παλατιανός Χαράλαμπος
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Ειδική_Επ_Καθοδήγηση :
Καραμαγκιώλη Εβίκα
MSc, PhD, Επιστημονική Συνεργάτης, ΠΜΣ «Παγκόσμια Υγεία
Ιατρική των Καταστροφών», Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ,
Τριμελής Εξεταστική Επιτροπή:
Δρ. Λέκκας Ευθύμιος, Καθηγητής, Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος, ΕΚΠΑ,
Δρ. Αντωναράκου Ασημίνα Καθηγήτρια Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος, ΕΚΠΑ,
Δρ. Λόζιος Στυλιανός, Αναπληρωτής Καθηγητής, Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Συνδρομή του Στρατού Ξηράς στην διαχείριση φυσικών κινδύνων: Η εμπειρία σε διεθνές και εθνικό επίπεδο.
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Συνδρομή του Στρατού Ξηράς στην διαχείριση φυσικών κινδύνων: Η εμπειρία σε διεθνές και εθνικό επίπεδο.
Περίληψη:
Η παρούσα Διπλωματική Εργασία πραγματεύεται την συνδρομή του Στρατού Ξηράς στη διαχείριση φυσικών κινδύνων σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, μέσω της μεθόδου βιβλιογραφικής ανασκόπησης και ανάλυσης του αντικειμένου. Αρχικά, ορίζονται και αναλύονται οι βασικότερες έννοιες της μελέτης, όπως η Πολιτική Προστασία, ο ΣΞ και η δομή του, καθώς και τα είδη κινδύνων, στοχεύοντας με το τρόπο αυτό, στην κατανόηση των σοβαρών επιπτώσεων που ενδέχεται να επιφέρουν στην ανθρώπινη ζωή και ευρύτερα στο κοινωνικοοικονομικό φάσμα του κράτους το οποίο πλήττεται.
Στη συνέχεια, περιγράφεται η νομική και επιχειρησιακή σύνδεση των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων με τη Πολιτική Προστασία, μέσω του σχεδίου «ΞΕΝΟΚΡΑΤΗ» και των επιμέρους προβλεπόμενων ενεργειών του, βάσει του είδους των φυσικών κινδύνων. Επίσης, παρατίθενται παραδείγματα και αναλύονται συγκεκριμένες φυσικές καταστροφές και κρίσεις στην ελληνική πραγματικότητα, όπως ο σεισμός της Αθήνας το 1999, η πλημμύρα στη Μάνδρα το 2017 και η πυρκαγιά στο Μάτι Αττικής το 2018, αλλά και μεγαλύτερης κλίμακας φυσικά πλήγματα σε διεθνές επίπεδο, όπως ο τυφώνας «Κατρίνα» στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής το 2005 και ο σεισμός στην Ιαπωνία το 2011, με τη πυρηνική κρίση που επέφερε. Ακόμη αναπτύσσονται τα θεσμικά πλαίσια αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών και κρίσεων που σχεδίασαν και εφαρμόζουν οι διεθνείς οργανισμοί και συμμαχίες, όπως ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ), η Βορειοατλαντική Συμμαχία (ΝΑΤΟ), η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), καθώς και μεγάλα ευρωπαϊκά κράτη, όπως η Γαλλία και Ισπανία.
Συνοψίζοντας, εντοπίζεται η αποτελεσματικότητα των ΕΔ έναντι των υπολοίπων κρατικών φορέων Πολιτικής Προστασίας, στην αντιμετώπιση κρίσεων και φυσικών καταστροφών, η οποία προέρχεται από την εκπαίδευση του στρατιωτικού προσωπικού να ενεργεί σε αντίξοες συνθήκες και την διάθεση ειδικών οχημάτων εκστρατείας. Τέλος, επισημαίνονται οι ανάγκες που δημιουργούνται από τον διπλό ρόλο του ΣΞ, δηλαδή την άμυνα της χώρας και την συνδρομή του στη πολιτική προστασία, και θέτονται προτάσεις ικανοποίησης των απαιτήσεων αυτών, οι οποίες στοχεύουν στη διατήρηση του υψηλού επιπέδου ενέργειας του στρατιωτικού προσωπικού, σε κάθε είδους αποστολή που του ανατίθεται.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Θετικές Επιστήμες
Λέξεις-κλειδιά:
διαχείριση φυσικών κινδύνων, ένοπλες δυνάμεις, πολιτική προστασία, Στρατός Ξηράς, σχέδιο «ΞΕΝΟΚΡΑΤΗΣ», φυσικές καταστροφές
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
2
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
45
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.
Εργασία Παλατιανός.pdf
3 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.