Κρυοσυντηρημένα αιμοπετάλια και ο θεραπευτικός τους ρόλος στην κλινική πράξη: νεότερα δεδομένα και προοπτικές

Διπλωματική Εργασία uoadl:3395996 16 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Θρόμβωση-Αιμορραγία-Ιατρική των μεταγγίσεων
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2024-04-16
Έτος εκπόνησης:
2024
Συγγραφέας:
Αντωνοπούλου Ανθούλα
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Αργύριος Τσαντές, Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Αργυρή Γιαλεράκη, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Στυλιανή Κοκόρη, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Κρυοσυντηρημένα αιμοπετάλια και ο θεραπευτικός τους ρόλος στην κλινική πράξη: νεότερα δεδομένα και προοπτικές
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Κρυοσυντηρημένα αιμοπετάλια και ο θεραπευτικός τους ρόλος στην κλινική πράξη: νεότερα δεδομένα και προοπτικές
Περίληψη:
Η συντήρηση των αιμοπεταλίων σε θερμοκρασία δωματίου με μέγιστο χρόνο αποθήκευσης 5 ημερών, αν και βελτιστοποιεί τη βιωσιμότητα των αιμοπεταλίων μετά την μετάγγιση, περιορίζει την αποτελεσματική διαχείριση των αποθεμάτων και τη διαθεσιμότητα τους. Οι τροποποιήσεις στη συντήρηση των αιμοπεταλίων μπορεί να αυξήσει την αποτελεσματικότητα του ελέγχου της αιμορραγίας, ενώ καθιστά επιτακτική ανάγκη την εύρεση νέων μεθόδων συντήρησης των αιμοπεταλίων για αυξημένο χρονικό διάστημα.
Η χρήση νέων μεθόδων συντήρησης, όπως η κρυοσυντήρηση των αιμοπεταλίων παρέχει τη δυνατότητα να διατηρείται η λειτουργικότητα των αιμοπεταλίων μειώνοντας ταυτόχρονα τις ανεπιθύμητες αντιδράσεις από μετάγγιση. Τα κρυοσυντηρημένα αιμοπετάλια είναι κατάλληλα τόσο για στρατιωτική όσο και για μη στρατιωτική χρήση, ιδιαίτερα για την αντιμετώπιση οξέων καταστάσεων που συνδέονται με μαζική αιμορραγία, όταν δεν υπάρχει μόνιμη ή επαρκής προσφορά αιμοπεταλίων.
Τα κρυοσυντηρημένα αιμοπετάλια δρουν ως υποκατάστατο των συμβατικών αιμοπεταλίων ενισχύοντας τον μηχανισμό πήξης του αίματος σε ασθενείς που έχουν ανεπάρκεια αιμοπεταλίων. Μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν και σε άλλες περιπτώσεις, όπως, ως αυτόλογα προϊόντα, στα σπάνια ή συμβατά με HLA / HPA αιμοπετάλια καθώς και σε ένα ευρύ φάσμα περιπτώσεων εκτός των μεταγγίσεων. Τα κρυοσυντηρημένα αιμοπετάλια χαρακτηρίζονται από παρατεταμένη διάρκεια ζωής και μπορούν να οδηγήσουν σε αύξηση των αποθεμάτων χωρίς να αυξηθεί σημαντικά το κόστος.
Σκοπός της παρούσας εργασίας είναι η παρουσίαση των κρυοσυντηρημένων αιμοπεταλίων και του θεραπευτικού τους ρόλου στην κλινική πράξη, καθώς και η διερεύνηση των νεότερων δεδομένων και προοπτικών.
Οι μελλοντικές προσπάθειες θα πρέπει να εστιαστούν στην επιλογή ενός αυστηρά καθορισμένου πρωτοκόλλου κρυοσυντήρησης, με σκοπό τον σχεδιασμό αξιόπιστων κλινικών δοκιμών με αποτελέσματα που θα είναι περισσότερο συγκρίσιμα. Μέχρι τότε, απαιτούνται δοκιμές ασφάλειας και αποτελεσματικότητας σε κάθε περιοχή όπου απαιτείται κρυοσυντήρηση. Τέλος, θα πρέπει να σημειωθεί ότι η μετάγγιση κρυοσυντηρημένων αιμοπεταλίων δεν έχει διερευνηθεί επαρκώς και απαιτείται η διεξαγωγή μελετών για την ασφάλεια της διαδικασίας και την επίλυση των προβλημάτων που ενέχει η χρήση κρυοσυντηρημένων αιμοπεταλίων στην κλινική πρακτική.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Aιμοπετάλια, Kρυοσυντηρημένα αιμοπετάλια, Aποθήκευση, Mετάγγιση, Διμεθυλοσουλφοξείδιο
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
122
Αριθμός σελίδων:
129
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

Antonopoulou_Anthi_MSc.pdf
996 KB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.