ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΒΙΑ ΚΑΙ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ. ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΨΥΧΟΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ. Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ.

Διπλωματική Εργασία uoadl:3396170 17 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Στρατηγικές Αειφόρου Ανάπτυξης στην Αυτοδιοίκηση
Βιβλιοθήκη Σχολής Θετικών Επιστημών
Ημερομηνία κατάθεσης:
2024-04-12
Έτος εκπόνησης:
2024
Συγγραφέας:
Λέτσιου Μαρία-Άννα
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
«Ειδική_Επ_Καθοδήγηση»
Ρούκας Δημήτριος, Ψυχίατρος- Ψυχοθεραπευτής , Επιστημονικός συνεργάτης ΕΚΠΑ,
Τριμελής Εξεταστική Επιτροπή:
Αντωναράκου Ασημίνα Καθηγήτρια Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος, ΕΚΠΑ,
Λόζιος Στυλιανός, Αναπληρωτής Καθηγητής, Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος, ΕΚΠΑ,
Μπακοπούλου Αθανασία Ε.Δ.Ι.Π. Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΒΙΑ ΚΑΙ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ. ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΨΥΧΟΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ. Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ.
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΒΙΑ ΚΑΙ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ. ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΨΥΧΟΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ. Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ.
Περίληψη:
Η παρούσα διπλωματική εργασία επιδιώκει πρωταρχικά την προσέγγιση και αποτύπωση του προβλήματος της ενδοοικογενειακής βίας, με παρουσίαση των ορισμών του φαινομένου και των ψυχοκοινωνικών επιπτώσεων που επιφέρει στα θύματα. Η ενδοοικογενειακή βία αποτελεί ένα σοβαρό και ευρέως διαδεδομένο κοινωνικό πρόβλημα. Αναφέρεται σε οποιαδήποτε μορφή βίας ή κακοποίησης που συμβαίνει μεταξύ μελών μιας οικογένειας, όπως τον σύντροφο, τα παιδιά, τους γονείς ή τους συγγενείς. Η επικοινωνία διαδραματίζει σημαντικό ρόλο ως μέσο για την αντιμετώπιση και πρόληψη της ενδοοικογενειακής βίας. Η επικοινωνία μπορεί να βοηθήσει στην ενημέρωση των μελών της οικογένειας σχετικά με τα διάφορα είδη ενδοοικογενειακής βίας, τα σημάδια αναγνώρισης της βίας και τις επιπτώσεις της στα άτομα που την υφίστανται. Η ενημέρωση μπορεί να προωθήσει την αντίληψη και την ευαισθητοποίηση, καθώς και να ενθαρρύνει την αναζήτηση βοήθειας. Επίσης, μπορεί να συμβάλει στην παροχή ψυχολογικής στήριξης και κατανόησης στα μέλη της οικογένειας που έχουν υποστεί βία και να προωθήσει την εκπαίδευση και την ανάπτυξη δεξιοτήτων που απαιτούνται για την αντιμετώπισή της. Μπορεί να διδάξει την επίλυση προβλημάτων, την αντιμετώπιση οργής, την εκφραστική αντιμετώπιση των συναισθημάτων.
Η μελέτη ολοκληρώνεται με την αποτύπωση των μεθόδων και των διαδικασιών διαχείρισης των ψυχοκοινωνικών επιπτώσεων του φαινομένου αυτού στο ίδιο το άτομο, την οικογένεια και την ευρύτερη κοινωνία, σύμφωνα με τα πρόσφατα δεδομένα στη χώρα μας, αλλά και διεθνώς. Ο πολυσήμαντος ρόλος της επικοινωνίας είναι το απαραίτητο εργαλείο για τους αρμόδιους φορείς στην κατεύθυνση της ευρύτερης ενημέρωσης του κοινού, που στοχεύει στην πρόληψη, την αντιμετώπιση του κοινωνικού αυτού προβλήματος, αλλά και της διαχείρισης των διαδικασιών αποκατάστασης των θυμάτων.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Θετικές Επιστήμες
Λέξεις-κλειδιά:
Ενδοοικογενειακή βία, επικοινωνία, ψυχοκοινωνικές επιπτώσεις, Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Όχι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
195
Αριθμός σελίδων:
90
ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ_ΛΕΤΣΙΟΥ_ΜΑΡΙΑΝΝΑ.pdf (1 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο