Εντοπισμός ύποπτων συναλλαγών στο Blockchain, με την χρήση Μοντέλων Μηχανικής Μάθησης

Πτυχιακή Εργασία uoadl:3396209 20 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Τμήμα Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών
Πληροφορική
Ημερομηνία κατάθεσης:
2024-04-13
Έτος εκπόνησης:
2024
Συγγραφέας:
ΚΑΜΑΡΗΣ ΑΓΓΕΛΟΣ
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Κωνσταντίνος Χατζηκοκολάκης, Αναπληρωτής Καθηγητής, Τμήμα Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών, Σχολή Θετικών Επιστημών
Πρωτότυπος Τίτλος:
Εντοπισμός ύποπτων συναλλαγών στο Blockchain, με την χρήση Μοντέλων Μηχανικής Μάθησης
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Εντοπισμός ύποπτων συναλλαγών στο Blockchain, με την χρήση Μοντέλων Μηχανικής Μάθησης
Περίληψη:
Το blockchain δημιουργήθηκε από τον Satoshi Nakamoto το 2008. Η πρώτη του εφαρμογή ήταν το ψηφιακό νόμισμα bitcoin, με σκοπό την δημιουργία ενός δικτύου υπολογιστών για την εκτέλεση χρηματοοικονομικών συναλλαγών, με μαθηματικώς αποδεδειγμένη ασφάλεια, χωρίς όμως την ύπαρξη μιας κεντρικής εξουσίας. Κάθε blockchain, αποτελείται από έξυπνα συμβόλαια (smart contracts) τα οποία είναι προγράμματα αποθηκευμένα στο blockchain, τα οποία ενεργοποιούνται όταν πληρούνται οι συνθήκες με τις οποίες τα έχουμε προγραμματίσει.
Από το 2008 μέχρι και σήμερα το blockchain έχει εξελιχθεί και έχει καταφέρει να
δημιουργήσει μια αγορά των 19.36 δισεκατομμυρίων δολαρίων . Με τον καιρό όμως
εμφανίστηκαν και τεχνικές τις οποίες εκμεταλλεύτηκαν κακόβουλοι χρήστες για να κερ-
δοσκοπήσουν.Μόνο το 2023, 1.8 δισεκατομμύρια δολάρια κλάπηκαν από blockchain
χρήστες. Μερικά από τα πιο γνωστά όπως το FTX hack για παράδειγμα, κατάφεραν να
επηρεάσουν πέρα από την καθημερινότητα πολλών χρηστών του, καθώς χάθηκαν 600 εκατομμύρια δολάρια την ημέρα όπου η ίδια εταιρία δήλωσε χρεωκοπία.
Διάφορες κακόβουλες πρακτικές όπως είναι οι απάτες, το ξέπλυμα χρήματος και χακαρίσματα, αξιοποιούνται σε καθημερινή βάση από χρήστες και οργανισμούς που εκμεταλλεύονται σφάλματα σε έξυπνα συμβόλαια του blockchain. Συχνά αυτές οι πρακτικές περνάνε απαρατήρητες ή δεν αντιμετωπίζονται την κατάλληλη στιγμή είτε λόγω του μεγάλου όγκου πληροφοριών που εμφανίζεται στο blockchain ή λόγω τεχνικών που αποσκοπούν στο να κρύψουν αυτές τις παράνομες κινήσεις.
Σε αυτήν την εργασία σας παρουσιάζεται ένα πρόγραμμα το οποίο έρχεται να απαντήσει σε αυτό το πρόβλημα. Το πρόγραμμα, δημιουργεί μια βάση δεδομένων με τις συναλλαγές που έχουν γίνει σε ένα έξυπνο συμβόλαιο, την οποία χρησιμοποιεί για να δημιουργήσει και να θρέψει διάφορα μοντέλα μηχανικής μάθησης (machine learning models), τα οποία κάνουν μη επιβλεπόμενη ανίχνευση ανωμαλιών (unsupervised anomaly detection) σε αυτό το σύνολο δεδομένων. ΄Ετσι καινούργιες συναλλαγές που χρησιμοποιούν το έξυπνο συμβόλαιο που παρακολουθεί το πρόγραμμα, μπορούν να χωριστούν σε ανώμαλες και μη, λίγο μετά την δημοσίευσή τους μέσα σε blocks στο blockchain.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Τεχνολογία – Πληροφορική
Λέξεις-κλειδιά:
Κυβερνασφάλεια, ανώμαλα δεδομένα, αλυσίδα μπλοκ, επιθέσεις, εντοπισμός επιθέσεων, μη-κατηγοριοποιημένη μάθηση, μηχανική μάθηση, μοντέλα μηχανικής μάθησης, συναλλαγές, Σύστημα Ανίχνευσης
Ευρετήριο:
Ναι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
2
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
25
Αριθμός σελίδων:
90