Η χρήση της θρομβοελαστομετρίας ROTEM ως δείκτης ποιότητας του φρέσκου κατεψυγμένου πλάσματος (FFP)

Διπλωματική Εργασία uoadl:3396215 12 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Θρόμβωση-Αιμορραγία-Ιατρική των μεταγγίσεων
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2024-04-18
Έτος εκπόνησης:
2024
Συγγραφέας:
Νικητιάδης Κωνσταντίνος
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Πολίτου Μαριάννα, Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Μερκούρη Ευφροσύνη, Επιστημονικός Συνεργάτης Π.Μ.Σ. “Θρόμβωση – Αιμορραγία –
Ιατρική των μεταγγίσεων”, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Σταμούλης Κωνσταντίνος, Επιστημονικός Συνεργάτης Π.Μ.Σ. “Θρόμβωση – Αιμορραγία –
Ιατρική των μεταγγίσεων”, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Η χρήση της θρομβοελαστομετρίας ROTEM ως δείκτης ποιότητας του φρέσκου κατεψυγμένου πλάσματος (FFP)
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Η χρήση της θρομβοελαστομετρίας ROTEM ως δείκτης ποιότητας του φρέσκου κατεψυγμένου πλάσματος (FFP)
Περίληψη:
Εισαγωγή - Σκοπός: Tα επίπεδα του παράγοντα VIII (FVIII) χρησιμοποιούνται ως δείκτης ποιότητας του φρέσκου κατεψυγμένου πλάσματος (FFP), χωρίς ωστόσο να μετρούνται άλλοι παράγοντες πήξης. Σκοπός της παρούσας μελέτης είναι πέραν της αξιολόγησης του FVIII, να αξιολογηθεί συνολικά η αιμοστατική λειτουργία του πλάσματος με την χρήση της περιστροφικής θρομβοελαστομετρίας (ROTEM).
Υλικά και Μέθοδος: Μελετήθηκε το πλάσμα από 20 υγιείς ενήλικες δότες ολικού αίματος σε 5 χρονικές στιγμές (time points): TP0: Αιμοληψία (CPD, Μacopharma), TP1: Παραγώγηση (3000 rpm 15 min) εντός 4 ωρών από τη συλλογή, TP2: Απόψυξη 1 μήνα μετά την αποθήκευση στους -28°C σε υδατόλουτρο (37°C), TP3: 24 ώρες μετά την απόψυξη και αποθήκευση στους 4°C, TP4: 48 ώρες μετά την απόψυξη και αποθήκευση στους 4°C. Σε όλες τις χρονικές στιγμές αξιολογήθηκαν οι παράγοντες FVIII και FV (BCS XP System, Siemens, Chromogenic assay), ενώ με την χρήση της περιστροφικής θρομβοελαστομετρίας ROTEM διενεργήθηκαν οι δοκιμές ΕΧΤΕΜ (με ενεργοποιητή την θρομβοπλαστίνη) και ΝΑΤΕΜ (μόνος ενεργοποιητής το ασβέστιο).
Αποτελέσματα: Ο FV και ο FVIII εμφάνισαν πτωτική τάση από χρονική στιγμή σε χρονική στιγμή, με τον FV να παραμένει σταθερός από την στιγμή της απόψυξης και μετά σε αντίθεση με τον FVII, ο οποίος συνέχισε να μειώνεται σημειώνοντας επίπεδα τα οποία δεν τηρούσαν τα πρότυπα ποιότητας για τον παράγοντα VIII. Ο χρόνος πήξης (CT) και ο χρόνος σχηματισμού θρόμβου (CFT) εμφάνισαν παράταση αυξημένης στατιστικής σημασίας από την αιμοληψία μέχρι την παραγώγηση ενώ στις υπόλοιπες χρονικές στιγμές δεν τεκμηριώθηκαν σημαντικές μεταβολές. Αντίστοιχα, η μέγιστη σταθερότητα του θρόμβου (MCF) εμφάνισε σημαντική μείωση από την αιμοληψία στην παραγώγηση και εν συνεχεία σταθεροποιήθηκε.
Συμπεράσματα: Τα δεδομένα αυτά υποδηλώνουν ότι τα επίπεδα του ασταθούς παράγοντα VIII μειώνονται προοδευτικά και σε μεγαλύτερο βαθμό από αυτά του παράγοντα V. H πλειονότητα των παραμέτρων της θρομβοελαστομετρίας φαίνεται να επηρεάζονται σημαντικά από τη διαδικασία της παραγώγησης ενώ οι συνθήκες αποθήκευσης δεν εμφανίζουν σημαντικές διαφοροποιήσεις μεταξύ των χρονικών στιγμών που μελετήθηκαν. Έτσι λοιπόν, παρά την μείωση των ασταθών παραγόντων VIII και V, ο χρόνος σχηματισμού, η σταθερότητα και η ισχύς του θρόμβου διατηρούνται σε ένα καλό επίπεδο από την στιγμή της απόψυξης και μετά αντανακλώντας ταυτόχρονα μια καλή διατήρηση της δραστικότητας των παραγόντων πήξης στο πλάσμα που παράγεται από ολικό αίμα.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Αιμοδοσία, Έλεγχος ποιότητας, Προϊόντα αίματος, Φρέσκο κατεψυγμένο πλάσμα, Θρομβοελαστομετρία
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
204
Αριθμός σελίδων:
96
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

Nikitiadis_Konstantinos_Msc.pdf
2 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.