Χρόνια αυθόρμητη κνίδωση και υπερευαισθησία στα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα

Διπλωματική Εργασία uoadl:3396292 21 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Σύγχρονη Διαγνωστική στη Δερματολογία-Αφροδισιολογία και Αλλεργιολογία
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2024-04-16
Έτος εκπόνησης:
2024
Συγγραφέας:
Μπαλαής Γεώργιος
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Μακρής Μιχαήλ, Διευθυντής Ε.Σ.Υ., Μονάδα Αλλεργιολογίας «Δημήτριος Καλογερομήτρος», Β’ Κλινική Αφροδισίων και Δερματικών Νόσων Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, Π.Γ.Ν. «ΑΤΤΙΚΟΝ», Επιβλέπων
Ρηγόπουλος Δημήτριος, Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Γρηγορίου Σταμάτιος, Επίκουρος Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Χρόνια αυθόρμητη κνίδωση και υπερευαισθησία στα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Χρόνια αυθόρμητη κνίδωση και υπερευαισθησία στα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα
Περίληψη:
Εισαγωγή – Γενικό Μέρος: Η Χρόνια Αυθόρμητη Κνίδωση χαρακτηρίζεται από τη διαλείπουσα ανάπτυξη πομφών, αγγειοοιδήματος ή και των δύο για περισσότερο από 6 εβδομάδες. Η νόσος προκαλείται από αποκοκκίωση των μαστοκυττάρων μέσω υποκείμενων παθοφυσιολογικών μηχανισμών, που, αν και δεν έχουν πλήρως αποσαφηνιστεί, αφορούν δύο είδη αντιδράσεων υπερευαισθησίας: την τύπου Ι (αυτοαλλεργία μεσολαβούμενη από IgE αντισώματα έναντι ενδογενών αντιγόνων), και την τύπου IIb (παρουσία IgG αντισωμάτων έναντι των FcεRI ή των IgE, που επάγουν την αποκοκκίωση των μαστοκυττάρων).
Τα Μη Στεροειδή Αντιφλεγμονώδη Φάρμακα συνιστούν μία ευρέως χρησιμοποιούμενη μεγάλη οικογένεια φαρμάκων, γνωστών για την αντιφλεγμονώδη, αναλγητική και αντιπυρετική τους δράση. Αποτελούν το συχνότερα αναφερόμενο αίτιο αντιδράσεων υπερευαισθησίας φαρμακευτικής αιτιολογίας με κλινικές εκδηλώσεις που αφορούν συχνότερα ως όργανα – στόχος το αναπνευστικό σύστημα και το δέρμα. Η έξαρση της ΧΑΚ που επάγεται από τη χρήση ΜΣΑΦ περιγράφεται ως NECD (Επιδεινούμενη από ΜΣΑΦ Δερματική Νόσος) και προκαλείται μέσω πλήθους σηματοδοτικών μονοπατιών που σχετίζονται με το μηχανισμό δράσης των ΜΣΑΦ.
Μεθοδολογία: Χρησιμοποιώντας τα στοιχεία 173 περιστατικών του ΠΓΝ «ATTIKON» με ΧΑΚ, τα οποία έχουν καταχωρηθεί σε διεθνές μητρώο ασθενών, πραγματοποιήθηκε στατιστική αξιολόγηση 12 ποιοτικών και ποσοτικών μεταβλητών σε σχέση με τους ασθενείς με NECD και τους λοιπούς ασθενείς του πληθυσμού με ΧΑΚ.
Αποτελέσματα: Στον υπό μελέτη πληθυσμό που αποτελούνταν από 173 ασθενείς με ΧΑΚ μέσης ηλικίας 43,8 ± 17,8 ετών, εκ των οποίων 70,5 % γυναικείου φύλου, βρέθηκαν 23 ασθενείς (13,3%) με NECD. Από τις παραμέτρους που αξιολογήθηκαν διαπιστώθηκε ότι η NECD παρουσίαζε στατιστικά σημαντική συσχέτιση με το γυναικείο φύλο, τη μέση ηλικία (51,4 ± 19,5) και την ύπαρξη βασεοπενίας (≤0,01x109/L) στη γενική αίματος.
Συμπεράσματα: Από την ύπαρξη των ως άνω στατιστικά σημαντικών συσχετίσεων, διαμορφώνεται ένα συγκεκριμένο προφίλ ασθενούς με NECD που αφορά γυναίκα σε προχωρημένη μέση ηλικία και με βασεοπενία.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Χρόνια Αυθόρμητη Κνίδωση, ΜΣΑΦ, Χρόνια κνίδωση, Υπερευαισθησία στα Μη Στεροειδή Αντιφλεγμονώδη Φάρμακα, Αυτοανοσία
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
46
Αριθμός σελίδων:
86
CSU and NSAIDs Hypersensitivity.pdf (1 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο