Μικροσωματίδια και λεμφοϋπερπλαστικά νοσήματα

Διπλωματική Εργασία uoadl:3396394 14 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Θρόμβωση-Αιμορραγία-Ιατρική των μεταγγίσεων
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2024-04-13
Έτος εκπόνησης:
2024
Συγγραφέας:
Λεβέτα Γεωργία
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Σερένα Βαλσάμη, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ, Επιβλέπουσα
Μαριάννα Πολίτου, Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Αναστάσιος Κριεμπάρδης, Καθηγητής, Τμήμα Βιοϊατρικών Επιστημών, ΠΑΔΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Μικροσωματίδια και λεμφοϋπερπλαστικά νοσήματα
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Μικροσωματίδια και λεμφοϋπερπλαστικά νοσήματα
Περίληψη:
Τα μικροσωματίδια (MPs) είναι μικρά εξωκυτταρικά κυστίδια (EVs) που απελευθερώνονται από τα κύτταρα ως απάντηση στην ενεργοποίηση ή την απόπτωση. Παίζουν σημαντικό ρόλο στη διακυτταρική επικοινωνία και στον αιμοστατικό μηχανισμό. Τα MPs αποτελούν ευαίσθητους βιοδείκτες σε διάφορες ασθένειες και νοσήματα λόγω της μεγάλης ποσότητας τους. Τα νεοπλασματικά νοσήματα του αίματος είναι μία ετερογενής ομάδα διαταραχών που περιλαμβάνει τα Λεμφοϋπερπλαστικά νοσήματα, τα Μυελοϋπερπλαστικά νοσήματα, τις Λευχαιμίες, και το Πολλαπλό μυέλωμα. Τα λεμφοϋπερπλαστικά νοσήματα (LPD) είναι νεοπλάσματα των Β, Τ και ΝΚ λεμφοκυττάρων και αποτελούν όγκους από ανώριμα και ώριμα Β, Τ και ΝΚ λεμφοκύτταρα που αναπτύσσονται σε διάφορα στάδια της διαφοροποίησης τους.Ο ρόλος των EVs στην οξεία λεμφοβλαστική λευχαιμία (ALL) έχει αναδειχθεί από μελέτες, όπου αποδεικνύεται ότι τα λευχαιμικά κύτταρα μέσω της έκκρισης των EVs χρησιμοποιούν τα συστατικά του ΒΜ για να δημιουργήσουν μια "λευχαιμική φωλεά" με σκοπό να υποστηρίξουν και να προάγουν την εξέλιξη της νόσου .Έχει αποδειχθεί ότι τα προερχόμενα EVs από CLL κύτταρα είναι αφενός αυξημένα, έχουν υψηλή έκφραση των CD19+, CD37+, CD52+ και RTK+ δεικτών, μπορούν να καθορίσουν το μικροπεριβάλλον του μυελού των οστών και να προάγουν την επιβίωση των CLL κυττάρων μέσω διαφόρων μηχανισμών.Αναφορικά με τον ρόλο των EVs στο HL λέμφωμα, μέσω ανάλυσης μονοπατιών νοημοσύνης, εντοπίστηκαν φλεγμονώδεις οδοί, ως βασικοί παράγοντες που κατευθύνουν τις εξαρτώμενες από τα EVs αλλαγές φαινοτύπου στους ινοβλάστες. Στο NHL και ιδιαίτερα στο DLBCL που είναι ο συχνότερος τύπος NHL, αναδεικνύεται ότι τα EVs είναι σημαντικά στη διάγνωση, πρόγνωση και διαχείριση του DLBCL. Ο αριθμός των LCEVs και οι επιφανειακοί δείκτες που απομονώθηκαν από ασθενείς με NHL είναι εμπλουτισμένοι στα CD19 και CD20, ενώ στους ασθενείς με HL στο CD30. Αναδεικνύεται ο ρόλος των EVs στο ΠΜ, ενισχύοντας την έκφραση των CXCR4 και MMP9, αναστέλλοντας τον αποπτωτικό κυτταρικό θάνατο και τη δραστικότητα της κασπάσης-3, υποστηρίζοντας την ωρίμανση των οστεοκλαστών, συμμετέχοντας στην αγγειογένεση και επάγοντας τον πολλαπλασιασμό των μυελοειδών κατασταλτικών κυττάρων.
Σε εξέλιξη βρίσκονται περαιτέρω μελέτες για τους μοριακούς μηχανισμούς έκκρισης και διακίνησης των EVs, οι τυπικές μέθοδοι απομόνωσης και τέλος οι επιλεκτικές μέθοδοι για τον ειδικό προσδιορισμό της προέλευσης τους.
Τέλος, η ολοένα αυξανόμενη άποψη για τον τρόπο με τον οποίο τα EVs επηρεάζουν την συμπεριφορά των κυττάρων-στόχων συνεχίζει να αποκαλύπτει νέες ευκαιρίες για θεραπευτική παρέμβαση στον καρκίνο.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Mικροσωματίδια, Eξωκυττάρια κυστίδια, Eξωσώματα, Aιματολογικές κακοήθειες, Λεμφοϋπερπλαστικά Νοσήματα
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
240
Αριθμός σελίδων:
152
ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΛΕΒΕΤΑ ΓEΩΡΓΙΑ.pdf (5 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο