H εικόνα του σώματος σε νεαρά μη δυικά άτομα στην Ελλάδα: O ρόλος της αυτοεκτίμησης και του αντιλαμβανόμενου στρες

Διπλωματική Εργασία uoadl:3396422 14 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Επιστήμη του Στρες και Προαγωγή της Υγείας
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2024-04-16
Έτος εκπόνησης:
2024
Συγγραφέας:
Μπακοπούλου Βασιλική
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Αγοραστός Αγοραστός, Αναπληρωτής Καθηγητής, Ιατρικής Σχολή, ΑΠΘ
Δρ Βάρβογλη Ελισάβετ, Επιστημονική Συνεργάτης, Iατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Κανακά Gantenbein Χριστίνα, Καθηγήτρια, Ιατρικής Σχολή, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
H εικόνα του σώματος σε νεαρά μη δυικά άτομα στην Ελλάδα: O ρόλος της αυτοεκτίμησης και του αντιλαμβανόμενου στρες
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
H εικόνα του σώματος σε νεαρά μη δυικά άτομα στην Ελλάδα: O ρόλος της αυτοεκτίμησης και του αντιλαμβανόμενου στρες
Περίληψη:
ΕΙΣΑΓΩΓΗ: Τα μη δυϊκά άτομα, όπως και όλα τα άτομα που ανήκουν στην κοινότητα των Λεσβιών, Ομοφυλοφίλων, Αμφιφυλόφιλων, Τρανς, Κουίρ και Ίντερσεξ (ΛΟΑΤΚΙ+) αποτελούν ευάλωτη ομάδα για την ανάπτυξη ψυχολογικών δυσκολιών λόγω ποικίλων παραγόντων. Στη βιβλιογραφία έχει αναφερθεί πως εμφανίζουν υψηλά επίπεδα άγχους ή κατάθλιψης, ενδεχόμενη δυσφορία με το σώμα τους, ενώ ακόμη έχει βρεθεί πως τα Queer (κουίρ) άτομα παρουσιάζουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης διατροφικών διαταραχών.
ΣΚΟΠΟΣ: Δεδομένης της αναφερόμενης ευαλωτότητας των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων, στόχος της συγκεκριμένης συγχρονικής, μέσω χρήσης ερωτηματολογίων, έρευνας είναι να μελετήσει την εικόνα του σώματος των μη δυικών ατόμων σε συνάρτηση με το αντιλαμβανόμενο στρες, την αυτοεκτίμηση, το κοινωνικό σωματικό άγχος και τις διατροφικές τους συνήθειες.
ΜΕΘΟΔΟΣ: Η έρευνα διεξήχθη ηλεκτρονικά και συμμετείχαν αποκλειστικά ενήλικες ηλικίας 18-35 ετών, που αυτοπροδιορίζονται ως μη δυϊκά άτομα. Οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν κάποια δημογραφικά στοιχεία και στη συνέχεια χορηγήθηκαν σταθμισμένα ερωτηματολόγια μέτρησης των υπό εξέταση μεταβλητών. Συγκεκριμένα χορηγήθηκε μία σύντομη έκδοση του Ερωτηματολογίου για την Εικόνα του Σώματος MBSRQ-AS, το Ερωτηματολόγιο Αυτοεκτίμησης RSES-10, η Κλίμακα Αντιλαμβανόμενου Στρες PSS, το Ερωτηματολόγιο Κοινωνικού Σωματικού Άγχους PSAS και το Ερωτηματολόγιο Διαιτητικών Συνηθειών EAT-26.
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ: Συνολικά το δείγμα αποτέλεσαν 124 συμμετέχοντες. Βρέθηκε πως το εκπαιδευτικό επίπεδο επηρεάζει την εικόνα του σώματος, με τους κατόχους υψηλότερης βαθμίδας εκπαίδευσης να αξιολογούν θετικότερα την εμφάνισή τους. Όσον αφορά την Αξιολόγηση της εμφάνισης βρέθηκε πως σχετίζεται θετικά με την ικανοποίηση από το σώμα και αρνητικά με το αντιλαμβανόμενο στρες και το σωματικό κοινωνικό άγχος, ενώ προβλεπτικοί παράγοντες της Ικανοποίησης από το σώμα αποτελούν η αξιολόγηση της εμφάνισης και το σωματικό κοινωνικό άγχος.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ: Από τα παραπάνω στοιχεία συνάγεται το συμπέρασμα πως το αντιλαμβανόμενο στρες και το κοινωνικό σωματικό άγχος διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στον τρόπο που τα μη δυικά άτομα αξιολογούν την εμφάνισή τους, και κατ’ επέκτασιν στη συνολική αίσθηση ικανοποίησης των μη δυικών ατόμων από το σώμα τους.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Αντιλαμβανόμενο στρες, Αυτοεκτίμηση, Εικόνα σώματος, Μη δυικά άτομα, Διατροφικές συνήθειες
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Όχι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
67
Αριθμός σελίδων:
42
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο έως 2024-10-16.

FINAL ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ-ΜΠΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΗ.pdf
492 KB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο έως 2024-10-16.