Δικανική νοσηλευτική. Η ανάγκη γνώσης και εφαρμογής της από τους νοσηλευτές των Τ.Ε.Π.

Διπλωματική Εργασία uoadl:3396609 13 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και Επείγουσα Νοσηλευτική
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2024-04-17
Έτος εκπόνησης:
2024
Συγγραφέας:
Αλεξοπούλου Ασημίνα
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Καλεμικεράκης Ιωάννης, Αναπληρωτής Καθηγητής, Τμήμα Νοσηλευτικής, ΠΑΔΑ
Καλογιάννη Αντωνία, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Τμήμα Νοσηλευτικής, ΠΑΔΑ
Καδδά Όλγα, Νοσηλεύτρια, MSc, PhD, Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο
Πρωτότυπος Τίτλος:
Δικανική νοσηλευτική. Η ανάγκη γνώσης και εφαρμογής της από τους νοσηλευτές των Τ.Ε.Π.
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Δικανική νοσηλευτική. Η ανάγκη γνώσης και εφαρμογής της από τους νοσηλευτές των Τ.Ε.Π.
Περίληψη:
Εισαγωγή: Η Ελλάδα δείχνει να ακολουθεί τις Ευρωπαϊκές και παγκόσμιες στατιστικές στα αυξητικά φαινόμενα βίας. Η Δικανική Νοσηλευτική είναι η νοσηλευτική προσέγγιση στη διαχείριση καταστάσεων που σχετίζονται με θύματα επιτηδευμένης βίαιης συμπεριφοράς. Είναι η γέφυρα μεταξύ υγείας και δικαιοσύνης. Καθώς οι νοσηλευτές των Τ.Ε.Π. πολλές φορές είναι οι πρώτοι επαγγελματίες υγείας που θα υποδεχτούν και θα φροντίσουν τους ασθενείς – θύματα κρίνεται αναγκαία η γνώση και η εφαρμογή τεχνικών και πρακτικών Δικανικής Νοσηλευτικής.
Σε χώρες όπου η Δικανική Νοσηλευτική είναι αναπτυγμένη, οι νοσηλευτές στέκονται ως συνεργάτες στις υπηρεσίες της Δικαιοσύνης και εφαρμόζουν πρακτικές και πρωτόκολλα Δικανικής Νοσηλευτικής σε περιστατικά που κρίνονται ιατροδικαστικά. Αυτοί οι νοσηλευτές όντας εκπαιδευμένοι στη Δικανική Νοσηλευτική, αναλαμβάνουν την καταγραφή, συλλογή, διατήρηση και κατάθεση στοιχείων που θα βοηθήσουν το θύμα και τις αρχές να κινηθούν προς τη Δικαιοσύνη.
Σκοπός: Σκοπός της παρούσας μελέτης ήταν να διερευνηθεί το επίπεδο γνώσης, εκπαίδευσης και εφαρμογής πρακτικών Δικανικής Νοσηλευτικής από το νοσηλευτικό προσωπικό των Τ.Ε.Π. σε κεντρικά νοσοκομεία της Ελλάδας και η σχέση τους με τις κοινωνικοδημογραφικές μεταβλητές .
Μεθοδολογία Έρευνας: Πρόκειται για μία συγχρονική μελέτη. Το δείγμα της έρευνας αποτέλεσαν 89 άτομα, νοσηλευτές-τριες Τ.Ε.Π και βοηθοί νοσηλευτών- τριών Τ.Ε.Π., δύο τριτοβάθμιων δημόσιων Γενικών Νοσοκομείων της Αττικής. Ως εργαλεία μέτρησης χρησιμοποιήθηκαν το «Γενικό Ερωτηματολόγιο Δικανικής Νοσηλευτικής – QGEF» και το «Ερωτηματολόγιο Γνώσεων σχετικά με τις Πρακτικές Δικανικής Νοσηλευτικής – QCPEF» των Cunha M, και Liborio R.
Αποτελέσματα: Οι συμμετέχοντες απάντησαν σωστά, κατά μέσο όρο στο 78,4% των ερωτήσεων του ερωτηματολογίου γνώσεων – QCPEF, αποκαλύπτοντας ότι έχουν ικανοποιητική γνώση επί του θέματος βάσει εμπειρίας και όχι έχοντας θεωρητικό υπόβαθρο. Έλλειμα γνώσης αποκαλύφθηκε ότι υπάρχει στην αναγνώριση κάποιων ιατροδικαστικών περιστατικών, σε τεχνικές διατήρησης ιχνών και σε θέματα που αφορούν στη γνώση του νομικού πλαισίου ανεξάρτητα από το φύλο, την ηλικία και την εκπαίδευση των συμμετεχόντων.
Συμπεράσματα: Τα αποτελέσματα ανέδειξαν την ανάγκη για εκπαίδευση των φοιτητών νοσηλευτικής και των επαγγελματιών νοσηλευτών στην παροχή φροντίδας σε θύματα βίας, παρέχοντάς τους συγκεκριμένες γνώσεις και δεξιότητες. Ακόμα, προτείνεται η δημιουργία ειδικών πρωτοκόλλων, που να αφορούν στη διαχείριση περιστατικών βίας, σε όλα τα νοσοκομεία και η εκπαίδευση των νοσηλευτών στην εφαρμογή τους.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Δικανική Νοσηλευτική, Επίπεδο γνώσης, Ερωτηματολόγιο
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Όχι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
58
Αριθμός σελίδων:
83
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

Alexopoulou_Asimina_ MSc. pdf.pdf
1 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.