Περιεγχειρητικές διαταραχές πηκτικότητας στην ενδοκρινική χειρουργική

Διπλωματική Εργασία uoadl:3396697 14 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Θρόμβωση-Αιμορραγία-Ιατρική των μεταγγίσεων
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2024-04-19
Έτος εκπόνησης:
2024
Συγγραφέας:
Σταμέλος Ματθαίος
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Νάστος Κων/νος, Αναπληρωτής Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Πολίτου Μαριάννα, Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Ματσώτα Παρασκευή, Ομότιμη Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Περιεγχειρητικές διαταραχές πηκτικότητας στην ενδοκρινική χειρουργική
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Περιεγχειρητικές διαταραχές πηκτικότητας στην ενδοκρινική χειρουργική
Περίληψη:
Εισαγωγή: Ο πρωτοπαθής υπερπαραθυρεοειδισμός (PHPT) είναι μια κλινική κατάσταση που χαρακτηρίζεται από αυτόνομη έκκριση παραθυρεοειδικής ορμόνης (PTH) και αποτελεί την πιο συχνή αιτία υπερασβεστιαιμίας. Αν και έχει συσχετιστεί με αυξημένο καρδιαγγειακό κίνδυνο, οι επιδράσεις του PHPT στην πηκτικότητα του αίματος δεν έχουν διερευνηθεί επαρκώς στην τρέχουσα βιβλιογραφία.
Σκοπός: Ο σκοπός της μελέτης είναι η διερεύνηση της σχέσης μεταξύ διαφόρων παραμέτρων πήξης και του πρωτοπαθούς υπερπαραθυρεοειδισμού (PHPT), καθώς και η κινητική αποκατάστασης των διαταραχών αυτών μετά τη χειρουργική θεραπεία της νόσου.
Μεθοδολογία: Διενεργήθηκε προοπτική μελέτη σε ενήλικες ασθενείς με διεγνωσμένο PHPT και επίπεδα ασβεστίου τουλάχιστον 10,5 mg/dl. Οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε προεγχειρητικές βιοχημικές εξετάσεις ρουτίνας. Μετρήσεις PTH, ασβεστίου και διαφόρων δεικτών πηκτικότητας, όπως PT, INR, aPTT, D-Dimers, ινωδογόνο, παράμετροι θρομβοελαστομετρίας (ROTEM), παράμετροι λειτουργικότητας αιμοπεταλίων, αξιολογήθηκαν σε 3 χρονικές στιγμές (Α : πριν την
εισαγωγή στην αναισθησία, Β: πριν την αφύπνιση του ασθενούς και C : 24 h μετεγχειρητικά)
Αποτελέσματα: Στους ασθενείς που υπεβλήθησαν σε παραθυρεοειδεκτομή λόγω PHPT, σημαντικές αλλαγές σημειώθηκαν σε διάφορες παραμέτρους πήξης μεταξύ των χρονικών σημείων, υποδηλώνοντας μεταβολές στην πηκτικότητα μετά τη χειρουργική επέμβαση.
Συμπεράσματα: Η πτώση των τιμών του Ca μετά την παραθυρεοειδεκτομή σε ασθενείς με PHPT θα μπορούσε να προκαλέσει ήπια φαινόμενα υποπηκτικότητας, πιθανώς λόγω της επίδρασης της υπασβεστιαιμίας στη λειτουργικότητα των αιμοπεταλίων. Κάτι τέτοιο δεν επιβεβαιώνεται από τις δοκιμασίες λειτουργικότητας των αιμοπεταλίων, ούτε από τις λοιπές δοκιμασίες πήξης. Αυτή η υπόθεση, φαίνεται να αντισταθμίζεταιαπότηναυξημένηέκκρισητουπαράγονταvWF (πιθανώς σαν επακόλουθο του χειρουργικού stress). Συμπερασματικά, λοιπόν, η πτώση του Ca δεν προκαλεί σημαντικές διαταραχές στην αιμόσταση μετά την παραθυρεοειδεκτομή.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Πρωτοπαθής υπερπαραθυρεοειδισμός, Ασβέστιο, Παραθυρεοειδεκτομή, Θρομβοελαστομετρία, Αιμόσταση
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
105
Αριθμός σελίδων:
112
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο έως 2024-10-17.

Stamelos_Matthaios_MSc.pdf
2 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο έως 2024-10-17.