Βλάβες του Μυοκαρδίου σε νοσηλευόμενους ασθενείς με λοίμωξη COVID 19

Διπλωματική Εργασία uoadl:3396721 13 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Επεμβατική Καρδιολογία
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2024-04-18
Έτος εκπόνησης:
2024
Συγγραφέας:
Γράσσος Δημήτριος
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Κωνσταντίνος Π. Τούτουζας, Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Δημήτριος Τούσουλης, Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Μαρία Δρακοπούλου, Α΄ Καρδιολογική Κλινική, Ιπποκράτειο Νοσοκομείο
Πρωτότυπος Τίτλος:
Βλάβες του Μυοκαρδίου σε νοσηλευόμενους ασθενείς με λοίμωξη COVID 19
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Βλάβες του Μυοκαρδίου σε νοσηλευόμενους ασθενείς με λοίμωξη COVID 19
Περίληψη:
Η νόσος του κορωνοϊού 2019 είναι μια μεταδοτική ασθένεια που προκαλείται από το νέο στέλεχος κορωνοϊού SARS-CoV-2 και εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην πόλη Γουχάν της Κίνας τον Δεκέμβριο του 2019 και από τότε έχει πάρει εκτάσεις παν-δημίας, επηρεάζοντας δυσμενώς τη λειτουργία του συστήματος υγείας, την παγκόσμια οικονομία και την καθημερινή ζωή.
Τα πρώτα συμπτώματα περιλαμβάνουν πυρετό, ξηρό βήχα, κόπωση και συριγ-μό, ενώ σοβαρές περιπτώσεις μπορεί να εξελιχθούν σε σοβαρή πνευμονία, σύνδρομο οξείας αναπνευστικής δυσχέρειας, συστηματική δυσλειτουργία πολλαπλών οργάνων κ.λπ. Ακόμη, επηρεάζει το καρδιαγγειακό σύστημα, προκαλώντας σοβαρή βλάβη του μυοκαρδίου, επιδεινώνοντας έτσι την κατάσταση της νόσου και επηρεάζοντας αρνητι-κά την πρόγνωση.
Η πρωταρχική αιτία των καρδιαγγειακών επιπλοκών λόγω της ασθένειας COVID-19 φαίνεται να είναι η ενδοθηλιακή δυσλειτουργία, ενώ επίσης υπάρχει σύν-δεση με τις σοβαρές θρομβοεμβολικές επιπλοκές σε φλεβικό, πνευμονικό και εγκε-φαλικό επίπεδο που έχουν καταγραφεί σε πολλούς ασθενείς, συμπεριλαμβανομένων και νέων ασθενών.
Παρά τη πληθώρα δημοσιεύσεων για την επίδραση του ιού στο καρδιαγγειακό σύ-στημα, οι ακριβείς διαστάσεις της συμμετοχής και των εκδηλώσεων παραμένουν ά-γνωστες. Αυτό συμβαίνει λόγω της ετερογένειας των δημοσιεύσεων αλλά και στις εξατομικευμένες δημοσιεύσεις των case report. Σκοπός της παρούσας μελέτης είναι να αναδείξει μέσω της μεταανάλυσης τις πραγματικές διαστάσεις του προβλήματος της επίδρασης του ιού στο καρδιαγγειακό σύστημα.
Το πρωταρχικό αποτέλεσμα ήταν μια σύνθεση για τη σοβαρότητα της νόσου, (συμπε-ριλαμβανομένων των κρίσιμων περιπτώσεων με εισαγωγή στη ΜΕΘ ή χρήση επεμ-βατικού αερισμού), οσον αφορά την δυσμενή εξέλιξη της νόσου ή την ανθεκτικότητα της νόσου. Το δευτερεύον αποτέλεσμα ήταν ο θάνατος.
Τα αποτελέσματα της μεταανάλυσης έδειξαν ότι : Για τo πρωταρχικό αποτέλεσμα ό-σον αφορά την σοβαρότητα της νόσου , συμπεριλήφθηκαν η παρουσία του καπνίσμα-τος που αύξησε μέτρια τον κίνδυνο για το συνδυασμένο τελικό σημείο της σοβαρότη-τας της νόσου και μετά τον περιορισμό της ανάλυσης σε μελέτες που αναφέρουν ρητά την συνεχή καπνιστική συνήθεια, η συσχέτιση του καπνίσματος με την σοβαρότητα της ασθένειας δεν ήταν στατιστικά σημαντική η σχέση.
Όσον αφορά τη θνησιμότητα, το κάπνισμα δεν συσχετίστηκε σημαντικά με αυξημένη θνησιμότητα και τα αποτελέσματα ήταν παρόμοια στίς μελέτες που αναφέρουν ρητά την καπνιστική συνήθεια
Τα κύρια ευρήματά μας ήταν (1) ότι το κάπνισμα αυξάνει μέτρια τον κίνδυνο εμφάνι-σης σοβαρής νόσου σε νοσηλευόμενους ασθενείς με COVID-19, ενώ τα δεδομένα θνησιμότητας υποδηλώνουν παρόμοιο μέγεθος επίδρασης, αλλά επί του παρόντος εί-ναι ασαφείς λόγω του μικρού μεγέθους δείγματος και (2) ότι αυτός ο αυξημένος κίν-δυνος για τη εμφάνιση σοβαρής νόσου είναι πιο εμφανής σε νεότερους ασθενείς χω-ρίς διαβήτη.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Covid-19, Bλάβη του μυοκαρδίου, Nοσηλευόμενοι ασθενείς, Aντιμετώπιση.
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
107
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
44
Αριθμός σελίδων:
107
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

Δ .ΓΡΑΣΣΟΣ-ΕΠΕΜΒΑΤΙΚΗ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΑ -ΠΜΣ--Βλάβες του Μυοκαρδίου σε νοσηλευόμενους ασθενείς με λοίμωξη COVID 19.pdf
1 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.