Μελέτη συσχέτισης της κατάθλιψης και της ποιότητας ζωής με το βαθμό αναπηρίας σε ασθενείς με Πολλαπλή Σκλήρυνση

Διπλωματική Εργασία uoadl:3396754 18 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Διασυνδετική Ψυχιατρική και Απαρτιωμένη Φροντίδα Σωματικής και Ψυχικής Υγείας
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2024-04-18
Έτος εκπόνησης:
2024
Συγγραφέας:
Γιούπε Ταουλάντ
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Εμμανουήλ Ρίζος, Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Νικόλαος Σμυρνής, Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Νικόλαος Σιαφάκας, Αν. Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Μελέτη συσχέτισης της κατάθλιψης και της ποιότητας ζωής με το βαθμό αναπηρίας σε ασθενείς με Πολλαπλή Σκλήρυνση
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Μελέτη συσχέτισης της κατάθλιψης και της ποιότητας ζωής με το βαθμό αναπηρίας σε ασθενείς με Πολλαπλή Σκλήρυνση
Περίληψη:
Εισαγωγή: Η πολλαπλή σκλήρυνση είναι αυτοάνοση πάθηση, που εκδηλώνεται κυρίως σε νέες ηλικίες (20 - 40 έτη) και με μεγαλύτερη συχνότητα στον γυναικείο πληθυσμό. Το ίδιο το ανοσοποιητικό σύστημα απορρυθμίζεται και επιτίθεται στοχευμένα στην μυελίνη, την ουσία που περιβάλλει τους νευρικούς άξονες του εγκεφάλου και του νωτιαίου μυελού. Το άγχος και η κατάθλιψη, έχουν επιβλαβή επίδραση στην ποιότητα ζωής σε ασθενείς με ΠΣ.
Σκοπός: Σκοπός αυτής της μελέτης είναι η εξακρίβωση της σχέσης της κατάθλιψης και της ποιότητας ζωής με τον βαθμό αναπηρίας στην ΠΣ.
Μέθοδος: Πρόκειται για μία μη παρεμβατική μελέτη παρατήρησης, περιγραφική, χρονικής στιγμής. Η αρχική καταγραφή της μελέτης περιείχε δημογραφικά στοιχεία. Ακολούθως, καταγράφησαν σημαντικές πληροφορίες που αφορούσαν την ιατρική κατάσταση του ασθενούς όπως η ηλικία έναρξης της νόσου, η διάρκειά της, ο αριθμός των υποτροπών και των νοσηλειών το τελευταίο έτος και οι θεραπείες που λαμβάνει. Ελήφθησαν επίσης πληροφορίες που αφορούσαν την πορεία και την μορφή της νόσου. Κατά την διάρκεια της αξιολόγησης έγινε εκτίμηση της συμπτωματολογίας χρησιμοποιώντας το ερωτηματολόγιο του Beck (B.D.I.) για την κατάθλιψη, τo ερωτηματολόγιο Ποιότητας Ζωής SF36v2 και την κλίμακα Εκτεταμένης Κατάστασης Αναπηρίας (EDSS). Στην ανάλυση χρησιμοποιήθηκε το κριτήριο Χ2 του Pearson και το exact test όπου κρίθηκε απαραίτητο. Μετά τον έλεγχο κανονικότητας (Shapiro – Wilk) εφαρμόστηκαν μη παραμετρικά κριτήρια σύγκρισης των διαμέσων τιμών (Mann-Whitney και Kruskal-Wallis με post-hoc test το sidak). Μεταξύ των συνεχών μεταβλητών διερευνήθηκε η συσχέτιση με το συντελεστή συσχέτισης του Spearman. Ο έλεγχος αξιοπιστίας έγινε με το συντελεστή εσωτερικής συνοχής Cronbach’s alpha. Επίσης, χρησιμοποιήθηκε πολλαπλή λογιστική και γραμμική παλινδρόμηση. Η ανάλυση διεξήχθη με το στατιστικό πακέτο STATA v12.1.
Αποτελέσματα: Η συγκεκριμένη μελέτη πραγματοποιήθηκε στο Γενικό Ογκολογικό Νοσοκομείο «Οι Άγιοι Ανάργυροι» την χρονική περίοδο από το Ιανουάριο έως το Σεπτέμβριο του 2022. Συμμετείχαν 101 άτομα, εκ των οποίων το 60.4% ήταν γυναίκες. Η κυρίαρχη ηλικιακή ομάδα ήταν εκείνη των 50-64 ετών (40.6%) και στην πλειονότητα ήταν έγγαμοι (56.4%). Το φύλο δε φαίνεται να διαφοροποιείται στατιστικά σε σχέση με την ηλικία (p=0.675), τα έτη των συμπτωμάτων (p=0.061), το θεραπευτικό σχήμα (p=0.367), τον αριθμό μεταβολών των θεραπευτικών σχημάτων (p=0.088) και τον αριθμό των υποτροπών από την έναρξη της νόσου (p=0.283). Η μορφή της νόσου φαίνεται να διαφοροποιείται στατιστικά σε σχέση με την ηλικία (p<0.001). Χρησιμοποιώντας τον Συντελεστή Συσχέτισης Spearman βρέθηκε ότι υπάρχει ισχυρή θετική συσχέτιση του βαθμού εκτεταμένης κατάστασης αναπηρίας βάσει της κλίμακας EDSS με την κατάθλιψη βάσει της κλίμακας Beck (rs=0.8763 και p<0.001). Ο παράγοντας σωματικής λειτουργικότητας της κλίμακας SF36v2 έχει ισχυρή αρνητική συσχέτιση με το βαθμό εκτεταμένης κατάστασης αναπηρίας βάσει της κλίμακας EDSS (rs=-0.8147 και p<0.001) και την κατάθλιψη βάσει της κλίμακας Beck (rs=-0.7408 και p<0.001), ο παράγοντας σωματικός ρόλος της κλίμακας SF36v2 έχει ισχυρή αρνητική συσχέτιση με το βαθμό εκτεταμένης κατάστασης αναπηρίας βάσει της κλίμακας EDSS (rs=-0.7984 και p<0.001) και την κατάθλιψη βάσει της κλίμακας Beck (rs=-0.7269 και p<0.001) ενώ ο παράγοντας ζωτικότητα της κλίμακας SF36v2 έχει μέτρια προς ισχυρή αρνητική συσχέτιση με το βαθμό εκτεταμένης κατάστασης αναπηρίας βάσει της κλίμακας EDSS (rs=-0.6324 και p<0.001) και την κατάθλιψη βάσει της κλίμακας Beck (rs=-0.6939 και p<0.001). Βρέθηκε επίσης ότι ο παράγοντας γενική υγεία της κλίμακας SF36v2 δε φαίνεται να σχετίζεται με το βαθμό εκτεταμένης κατάστασης αναπηρίας βάσει της κλίμακας EDSS (p=0.5255) και την κατάθλιψη βάσει της κλίμακας Beck (p=0.5656).
Συμπεράσματα και προτάσες: Η κατάθλιψη και η ποιότητα ζωής των ασθενών με ΣκΠ σχετίζονται με το βαθμό εκτεταμένης κατάστασης αναπηρίας. Βάση αυτού επιβεβλημένη θεωρείται η εφαρμογή προγραμμάτων που στοχεύουν στην πρόληψη της κατάθλιψης και τη βελτίωση της ψυχοκοινωνικής υποστήριξης των ασθενών.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Πολλαπλή σκλήρυνση, Kατάθλιψη, Ποιότητα ζωής, Αναπηρία
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
146
Αριθμός σελίδων:
111
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο έως 2024-10-17.

Taulant_Jupe_ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ.pdf
4 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο έως 2024-10-17.