Εφαρμογή του σχεδιασμού πειραμάτων στη 3D κατασκευή μικροβελόνων για την εξατομικευμένη διαδερμική χορήγηση φαρμάκων

Διπλωματική Εργασία uoadl:3396845 12 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Βιομηχανική Φαρμακευτική
Βιβλιοθήκη Σχολής Θετικών Επιστημών
Ημερομηνία κατάθεσης:
2024-04-18
Έτος εκπόνησης:
2024
Συγγραφέας:
Πανουσάκη Πολυξένη
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Δημήτριος Μ. Ρέκκας, Αναπληρωτής Καθηγητής, Τμήμα Φαρμακευτικής, ΕΚΠΑ,
Παρασκευάς Π. Δάλλας, Επίκουρος Καθηγητής, Τμήμα Φαρμακευτικής, ΕΚΠΑ,
Αναστασία-Γεωργία Πίππα, Επίκουρη Καθηγήτρια, Τμήμα Φαρμακευτικής, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Εφαρμογή του σχεδιασμού πειραμάτων στη 3D κατασκευή μικροβελόνων για την εξατομικευμένη διαδερμική χορήγηση φαρμάκων
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Εφαρμογή του σχεδιασμού πειραμάτων στη 3D κατασκευή μικροβελόνων για την εξατομικευμένη διαδερμική χορήγηση φαρμάκων
Περίληψη:
Η διαδερμική χορήγηση αποτελεί μια ιδιαίτερα εύκολη και ελκυστική για τον ασθενή μέθοδο χορήγησης φαρμακολογικά δραστικών ουσιών, υπερτερώντας των συμβατικών per os μορφών ή ενέσεων όσον αφορά τη συμμόρφωση, τη δυνατότητα παρατεταμένης αποδέσμευσης και τις μειωμένες ανεπιθύμητες ενέργειες. Όμως, ο εξ ορισμού ρόλος της κεράτινης στιβάδας του δέρματος ως φραγμός περιορίζει σημαντικά τον αριθμό των δραστικών ουσιών που δύνανται να τον διαπεράσουν.
Οι μικροβελόνες, διατάξεις βελόνων στην κλίμακα των μm, αποτελούν έναν τρόπο αύξησης της διαδερμικής διαπερατότητας παρακάμπτοντας την κεράτινη στιβάδα. Ειδικότερα, οι πολυμερικές διαλυόμενες μικροβελόνες είναι βιοδιασπώμενες, ασφαλείς και παρέχουν τη δυνατότητα ελεγχόμενης αποδέσμευσης των ενσωματωμένων δραστικών. Στην παρούσα εργασία, εφαρμόστηκε μία τροποποιημένη μέθοδος μικροχύτευσης για την κατασκευή πολυμερικών μικροβελόνων από PVA μέσω εκμαγείων PLA, η οποία αξιοποιεί τα πλεονεκτήματα της τρισδιάστατης FDM εκτύπωσης για απλούστευση της παραγωγικής διαδικασίας. Η μέθοδος είχε αναπτυχθεί σε προηγούμενη μελέτη του Εργαστηρίου Φαρμακευτικής Τεχνολογίας, ενώ η παρούσα μελέτη διερεύνησε τη δυνατότητα της μεθόδου αυτής να κατασκευάσει διατάξεις μικροβελόνων διαφορετικής γεωμετρίας, καθώς και την επίδραση της γεωμετρίας στην αποδέσμευση της ενσωματωμένης δραστικής ουσίας. Η πρότυπη υπό εξέταση δραστική ουσία είναι η υδροχλωρική ροπινιρόλη, ένας μη εργολινικός αγωνιστής της ντοπαμίνης που χορηγείται στη νόσο Πάρκινσον.
Στο παραπάνω πλαίσιο, εφαρμόστηκε Πειραματικός Σχεδιασμός (DoE), με τους επιλεχθέντες παράγοντες να είναι το μήκος της βάσης των μικροβελόνων, το ύψος τους και ο αριθμός τους, ενώ η απόκριση ήταν η αθροιστική ποσότητα δραστικής που διαπέρασε το δέρμα σε ex vivo πειράματα κυττάρων διάχυσης ανά μονάδα επιφανείας. Εννέα διαφορετικές γεωμετρικά διατάξεις μικροβελόνων από PVA κατασκευάστηκαν επιτυχώς με υψηλή ακρίβεια, καθιστώντας εφικτή την εξατομίκευση της χορηγούμενης δόσης μέσω μεταβολής της γεωμετρίας των μικροβελόνων εντός του χώρου σχεδιασμού.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Θετικές Επιστήμες
Λέξεις-κλειδιά:
μικροβελόνες, διαδερμική χορήγηση, τρισδιάστατη εκτύπωση, Πειραματικός Σχεδιασμός, υδροχλωρική ροπινιρόλη
Ευρετήριο:
Ναι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
78
Αριθμός σελίδων:
100
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο έως 2027-05-21.

thesis_panousaki.pdf
4 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο έως 2027-05-21.